Najkrajšie umelecké stvárnenie, aké sme v súvislosti s Material Design videli.

Na Twitteri sa objavila animovaná ukážka niektorých prvkov a aplikácií, ktoré poznáte zo sveta Androidu. Vytvorilo ju Someform Studio, ktoré takýmto spôsobom prezentuje peknú víziu možno budúceho prostredia v smartfónoch s Androidom.

Faktom ale je, že už v prvých sekundách pozerania zistíte, že toto nebude otázkou jednej generácie. Pripraviť takéto prostredie v tak heterogénnom prostredí Androidu nebude ľahká úloha. Aj preto dnes výrobcovia svojich smartfónov prinášajú vlastné nadstavby alebo ponechávajú systém čistý.

Material Design ako vízia a istá šablóna na základný vzhľad prvkov je daná systémom. Tu v prvom rade bude musieť začať Google a takpovediac ukázať noty. Ostatný síce môžu priniesť vlastný koncept, no stále bude vychádzať z frameworku od Google a grafického jadra Androidu.

Všimnite si vo videu ešte jednu vec a tou je plynulá zmena prvkov a ich možnosti vzhľadom na ich veľkosť. Celá elasticita, ktorá sa tu zobrazuje, bude pravdepodobne jeden zo smerov grafických stvárnení systému v budúcnosti. Podobným smerom ide aj Microsoft so svojim Fluent Designom. Jeho zavádzanie je ale len veľmi postupné. Najväčší skok zatiaľ spravili systém Windows 11, no ešte je stále ďaleko od vízie predstavovanej pred rokmi.

Zdroj: Twitter

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.