ANC alebo Active Noise Cancelling je technológia, ktorú používajú slúchadlá na odstránenie rušenia z okolia.

Funkcia, bola kedysi dostupná len pre drahšie slúchadlá, s cenou zväčša okolo 300 eur. Aktuálne sa dostáva aj do nižších cenových hladín a tak sa s ANC stretnete aj pri slúchadlách s tretinovou cenou. Kedysi funkcia ANC obsahovala jeden režim a tým bolo obrátiť fázu rušivého zvuku do opačných hodnôt a tým ho vlastne „vynulovať“.

Dnes je princíp rovnaký, no výrobcovia pridali ďalšie režimy. Upravili svoje algoritmy tak, aby buď s vaším nastavením alebo automaticky rozpoznali prostredie v kancelárii, dopravnom prostriedku alebo na ulici. Aj preto majú ANC už aj športové slúchadlá. Tam však v režime, kedy sú vysoké tóny potlačované menej. Trúbenie, húkajúcu sanitku alebo hlasový oznam budete počuť viac.

ÁNC je vždy voliteľná funkcia a teda si ju môžete zapnúť alebo vypnúť. Nie je potrebné, aby ste zároveň počúvali hudbu. To umožňuje mať nasadené slúchadlá a zároveň odrušiť okolité zvuky. Vhodné napríklad pri cestovaní lietadlom či vlakom alebo električkou. Zapnutím ANC výrazne odrušíte hluk, ktorý dopravný prostriedok spôsobuje. V kancelárii už len nasadením slúchadiel a zapnutím ANC odrušíte šumenie tlačiarne alebo klimatizácie a nebudete ich počuť.

Aktívne odhlučnenie obsahujú veľké slúchadlá na uši aj do uší. Výrobcovia sa snažia tento efekt zosilniť aj pasívnym odhlučnením. V prípade veľkých slúchadiel je to vďaka pamäťovej pene a koženkovému polstrovaniu. V prípade slúchadiel do uší majú veľký podiel na odhlučnení nadstavce. Preto je dôležité zvoliť správnu veľkosť.

Mali by utesniť zvukovod a tým zabezpečiť aj čo najlepšie prenášanie rezonancie z budiacej jednotky v slúchadle.

Na využitie tejto funkcie musí mať slúchadlo mikrofón. Slúchadlá bez možnosti telefonovania majú každé po jednom mikrofóne. Slúchadlá, z ktorých sa dá telefonovať, majú mikrofóny dva. Jeden na ANC, druhý na telefonovanie. Použitie ANC môže niekomu spôsobovať mierny pocit točenia hlavy alebo neistoty. Tieto prípady sú ojedinelé a na ANC si ľahko zvyknete. Pri zapnutí hudby sa tento efekt minimalizuje.

 

anc

Zdroj: Wikipedia

Prečítajte si aj:

Duel Sony vs. Panasonic: Skutočne bezdrôtové slúchadlá

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.