V článkoch typu „Čo je to“ zrozumiteľne vysvetľujeme pojmy, ktoré ste už počuli, ale možnože neviete, čo znamenajú.

Bezdrôtový prenos zvuku sa začína presadzovať čoraz viac. Veľa výrobcov začalo zo svojich smartfónov odstraňovať 3,5 mm jack, takže používatelia sa musia spoliehať iba na prenos cez Bluetooth. Teraz začína platiť, že nemusíte byť audiofilom na to, aby znalosť zvukových kodekov dávala zmysel. 

Bluetooth kodeky majú svoj význam vo veľa aspektoch: môžu znížiť latenciu, zlepšiť kvalitu zvuku a prispieť k energetickej efektívnosti. Pokiaľ plánujete kúpu bezdrôtových slúchadiel, tak investujte do takých, ktoré podporujú kodek s vysokou prenosovou rýchlosťou, ako napríklad aptX alebo AAC. 

Krátky prehľad pojmov

  • Vzorkovacia frekvencia (Hz): počet dátových bodov za sekundu vo zvukovom súbore. Na presné zachytenie akejkoľvek frekvencie potrebujete dve vzorky, takže zvuk sa vzorkuje minimálne na dvojnásobok limitu ľudského sluchu (približne 20 kHz). Formáty súborov s vyšším rozlíšením sa zvyknú exportovať pri frekvencii 96 kHz alebo vyššej. Vyššia vzorkovacia frekvencia znamená väčšiu veľkosť súboru.
  • Bitová hĺbka (-bit): počet bitov uložených pre každú zvukovú vzorku. Vyššia bitová hĺbka zaznamenáva signál presnejšie. Kvalita CD je 16-bit, ale súbory s vysokým rozlíšením ju rozširujú na 24-bit. Väčšia bitová hĺbka znásobuje veľkosť súboru.
  • Bitová rýchlosť (kb/s): zvyčajne sa meria v kb/s alebo Mb/s. Toto je množstvo zvukových údajov prenesených za sekundu cez Bluetooth. Pre nekomprimované súbory sa to počíta vynásobením vzorkovacej frekvencie bitovou hĺbkou.

Bluetooth zariadenia majú pridelený dosah (zvyčajne 10 metrov). Je to preto, že čím ďalej sa od zdroja vzďaľujete, tým viac interferencie spôsobujú fyzické bariéry a iné frekvencie.

Bluetooth kodeky 

Kodek je algoritmus kódovania zvuku, ktorý sa používa pri prenose zvuku cez Bluetooth pripojenie. Kodek určuje, ako sa Bluetooth prenáša zo zdroja do slúchadiel. Kóduje a dekóduje digitálne zvukové údaje do konkrétneho formátu. V ideálnom prípade prenáša signál vysokej kvality pri minimálnej špecifikovanej bitovej rýchlosti. To má za následok najmenšie množstvo priestoru a šírky pásma potrebné na ukladanie a prehrávanie. Nižší dátový tok znamená lepšiu kompresiu a horšiu kvalitu zvuku, vysoký dátový tok znamená lepšiu kvalitu zvuku a horšiu kompresiu.

SBC

SBC rozdeľuje signál do viacerých frekvenčných pásiem a každé z nich kóduje nezávisle. Ide o základ medzi Bluetooth kodekmi. Výsledná kvalita audia nie je najlepšia. Kodek je však povinný medzi všetkými zariadeniami, ktoré majú podporu A2DP, takže je prakticky univerzálny. 

SBC podporuje mono a stereofónne toky, určité vzorkovacie frekvencie až do 48 kHz. Kodek nemá obmedzenia bitovej rýchlosti, aj keď výrobcovia zvyčajne používajú maximálnu bitovú rýchlosť 342 kb/s pre mono a 345 kb/s pre stereo streamy. Používa 4 alebo 8 subpásiem, algoritmus adaptívneho prideľovania bitov v kombinácii s kvantizátorom PCM s adaptívnym blokom.

Qualcomm aptX, aptX LL, aptX HD a aptX Adaptive

Kodeky spoločnosti Qualcomm – aptX, aptX LL a aptX HD patria medzi odporúčané, nehovoriac o aptX Adaptive. Aj keď iba aptX LL podporuje latenciu menšiu ako 40 milisekúnd. Slabinou Bluetooth je jeho obmedzená šírka pásma. Vysoké prenosové rýchlosti môžu preťažiť dostupnú šírku pásma a spôsobiť malé alebo väčšie problémy s plynulosťou prehrávania – streamovania.

Prečo si vybrať radšej aptX pred SBC? 

Vyššia rýchlosť prenosu uchová viac údajov. Jednoduchší kodek aptX podporuje 48kHz / 16-bitové zvukové dáta LCPM (352 kb/s), zatiaľ čo aptX HD podporuje 48kHz / 24-bitové zvukové dáta LCPM (576 kb/s). Aj keď sú oba formáty stratové, sú o krok pred SBC. Navyše podporujú dostatočne jemnú bitovú rýchlosť, aby všetko fungovalo plynulo a znelo kvalitne.

Pokročilé kódovanie zvuku (AAC)

AAC je zvukový štandard pre stratovú digitálnu zvukovú kompresiu. Je napríklad preferovaný spoločnosťou Apple. Ak máte telefón s Androidom, podpora AAC nie je najlepšia voľba, pretože jeho výkon je nespoľahlivý: ide totiž o kodek nenáročný na energiu, s ktorým nevie Android efektívne pracovať. 

Používatelia iPhonov však môžu využívať výhody prehrávania s vyšším rozlíšením. Má limit prenosovej rýchlosti 250 kb/s, čo vytvára súbor podobný stredne kvalitnému súboru MP3.

Sony LDAC

Niektoré Bluetooth slúchadlá od Sony používajú kodek LDAC, ktorý má vyššiu dátový tok ako aptX, AAC alebo SBC. Na využívanie týchto benefitov je potrebné mať aj kompatibilný telefón.

Rovnako ako Qualcomm, aj Sony má vlastný Bluetooth kodek, spomínaný LDAC. Jeho variabilná bitová rýchlosť je určujúcou vlastnosťou. Teoreticky má zabezpečiť konzistentne prenášanie až 3× údajov ako SBC. 

Avšak najvyšší bitrate (990 a 660 kb/s) strácajú vernosť nad 20 kHz. Dokonca, aptX aj SBC prekonávajú LDAC, keď streamujú pri 330 kb/s, čo je predvolené nastavenie mnohých telefónov. Pre zmenu je potrebné vo vývojarskych nastaveniach vynútiť vyššiu bitovú rýchlosť.

LHDC a LLAC 

LHDC je skratka pre zvukový kodek s nízkou latenciou a vysokým rozlíšením a bol vyvinutý spoločnosťami Hi-Res Wireless Audio (HWA) Union a Savitech. Tento kodek umožňuje trojnásobný prenos dát, aký poskytuje SBC, a podporuje maximálny dátový tok 900 kb/s s maximálnou vzorkovacou frekvenciou 96 kHz. 

Zvukový kodek s nízkou latenciou (LLAC / LHDC LL) je alternatívou k LHDC a môže sa pochváliť funkciami s nízkou latenciou, ktoré sú ideálne pre hráčov. End-to-end latencia je len 30ms a podporuje bitrate 400/600 kb/s a maximálnu vzorkovaciu frekvenciu 48k Hz až do 24bitov. 

LE Audio a LC3

Kodek LC3 sľubuje zlepšenie účinnosti a pomoc nepočujúcim a nedoslýchavým. Podľa spoločnosti Fraunhofer, ktorá pomohla vyvinúť LC3, je riadenie straty paketov pokročilejšie, čo vedie k plynulejšiemu procesu degradácie. LC3 je transparentný kodek, čo znamená, že minimalizácia celkového harmonického skreslenia nie je obmedzená iba LC3, ale hardvérom telefónu.

LE Audio prináša výhody pre sluchovo postihnutých rozšírením funkčnosti Bluetooth načúvacích prístrojov vďaka podpore viacerých prúdov. Multi-stream audio umožňuje prenášať viac audio streamov medzi smartfónom a slúchadlami súčasne. V praxi to znamená, že načúvacie prístroje môžu vysielať zvuk a zároveň vás informujú o okolí.

Škálovateľný kodek Samsung

Škálovateľný kodek Samsung bol uvedený spolu s Galaxy Buds vyvinutými v spolupráci s AKG. Prioritou je stabilita dosiahnutá tým, že sa neustále upravuje rýchlosti streamovania. Je tak menej pravdepodobné, že poslucháči zaznamenajú výpadok prenosu. Prenosová rýchlosť sa prispôsobí k sile signálu.

Na záver

Pri pohľade na množstvo kodekov nie je problém sa v nich stratiť, pričom sme si ich v článku prebehli skutočne expresne. Vyššie prenosové rýchlosti sú vo všeobecnosti dobré, ale potrebujete, aby váš telefón aj slúchadlá dokázali medzi sebou tieto výhody spracovať. Všeobecne platí, že aptX a aptX HD sú stávka na istotu. Viac sa dočítate aj v článku nižšie.

Zdroj: Soundguys

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.