Čo to presne znamená, obnoviť systém a čo všetko sa odstráni?

Funkcia štandardne dostupná vo Windows 10, no starších Windows má za úlohu vrátiť počítač (resp. systém) do stavu, akom ste ho rozbalili zo škatule pri jeho kúpe. Bude ako nový a takýto počítač je vhodný, keď potrebujete preinštalovať všetko od začiatku alebo ho chcete niekomu darovať.

V minulosti ste na to potrebovali inštalačné DVD, dnes vám postačí systém reštartovať cez funkciu obnovy. Nie vždy to ale ide a to najmä ak ste nejakým spôsobom zasahovali do partícií na pevnom disku. Obnovenie systému sa postupne menilo a obsahovalo nové funkcie. Teraz je tu najnovšie možnosť stiahnuť Windows 10 z cloudu, čo je vhodné, ak systém nemáte ako inštalačný súbor na skrytej partícii.

Nové notebooky a počítače majú systém predinštalovaný od výroby a tak by ste s obnovou nemali mať ťažkosti. Vtedy použijete lokálne obnovenie. V opačnom prípade môžete vyskúšať obnovu cez internet. Tento proces je dlhší len o čas, ktorý potrebujete na stiahnutie systému.

Aké to má výhody?

Vtedy, keď potrebujete z počítača úplne všetko odstrániť a nainštalovať nanovo. Teda aj s účtami a programami v systéme. Tiež vtedy, keď potrebujete preinštalovať nejaký programy alebo celé prostredie, napríklad nevhodným zásahom do registra.

No za podmienky, že si chcete na disku ponechať všetky vaše súbory. Aj pre takýto prípad sa dá použiť preinštalovanie resp. obnova systému. Dokumenty a iné osobné súbory na disku zostanú ale programy a ich nastavenia ako aj nastavenia systému sa odstránia.

Nástroj na obnovu

Pripraviť sa na obnovu môžete aj cez nástroj na obnovenie systému. Do vyhľadávača zadajte názov Windows Media Creation Tool a výsledok vás privedie na túto stránku. Odtiaľto si môžete stiahnuť inštalačný súbor operačného systému Windows 10 vo verzii, aká je práve dostupná.

Cez tento program si vytvoríte inštalačné médium DVD alebo na flash disku prípadne na disku vášho počítača. To pre prípad, že by vám v systéme funkcia na obnovenie nefungovala.

windows restore

Prečítajte si aj:

Ako opraviť prihlásenie do Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.