Najznámejšia doména .com by mohla dostať konkurenta.

Podľa webu TechCrunch má doména XYZ potenciál stať sa novou .com doménou vo svete web3. Na oslavy je ešte priskoro, avšak už jej potenciál má byť priniesť technologické a inovatívne weby, aj preto na tejto adrese nájdete také weby ako eth.xyz ako projekt na jednoduchšie zdieľanie URL adresy a obsahu v ňom cez blockchainové technológie. Svoju stránku má na takejto doméne aj Google.

V každom prípade, zatiaľ ide o projekty a domény, ktoré sú pre mnohých až priveľmi inovatívne. S možnosťami vývoja decentralizovaného webu bude však čoraz viac domény XYZ a tak pôjde o akúsi doménu prvej úrovne pre mnohé nazvime to novodobé weby a služby. Pre bežného človeka to znamená zaradiť svoj web na adresu, ktorá by inak vo svete COM alebo ORG či INFO bola obsadená. V zásade máte dostatok alternatív na bežnom doménovom trhu a príznačných názvov pre TLD (Top Level Domain) je dostatok.

XYZ má byť internetová doména pre tých, čo svoje stránky nevedia alebo nechcú zaradiť medzi konvenčné, doteraz existujúce TLD. Hlavným princípom bude fungovanie projektov na tejto novej doméne na princípe blockchainu. Príklady webových stránok novej generácie nájdete tu.

Zdroj: TechCrunch

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.