Hoci je rok 2017 dávno za nami, privítajte rok 2018.

Ten už je a opäť bude plný noviniek zo sveta informačných technológií a počas najbližších mesiacov sa určite nebudeme nudiť. Pokiaľ chcete s nami nahliadnuť do blízkej budúcnosti, prečítajte si našu predpoveď, čo prinesie rok 2018 v IT svete. Negarantujeme, že sa táto prognóza splní úplne, avšak mnohé trendy sú pomerne jasne dané. A hoci článok čítate na webe až v polovici apríla, pôvodne sme ho pripravili do prvého printového vydania magazínu TOUCHIT, začiatkom tohto roka.

Natiahnuté displeje s tenkými rámikmi

Jedným z hlavných trendov tohto roka budú určite natiahnuté displeje. S nimi sme sa stretávali už minulý rok, išlo však o výsadu vlajkových lodí a prémiových zariadení. V roku 2018 však bude smartfóny s natiahnutými displejmi s pomerom strán 18 : 9 prinášať čoraz viac výrobcov. Zo segmentu najdrahších zariadení sa táto dizajnová novinka dostane aj do cenovo dostupnejších smartfónov a strednej triedy.

Už v tomto čísle magazínu TOUCHIT nájdete recenziu smartfónu NOA N8, ktorého cena je 220 eur a ponúka natiahnutý displej s tenkými rámikmi. Kompletné portfólio telefónom s pomerom strán 18 : 9 oznámil aj Alcatel, ktorý sa snaží zaujať najmä cenou a je takmer isté, že totožný trend budú nasledovať všetci hlavní hráči na trhu.

Na výšku natiahnuté displeje sú praktickou novinkou, nakoľko umožňujú použiť displej s väčšou uhlopriečkou a väčšou zobrazovacou plochou pri zachovaní šírky zariadenia. Trend je jasný – ponúknuť väčšiu obrazovku v tele telefónu, ktorý sa pohodlne drží a používa aj v jednej ruke.

Na výšku natiahnuté displeje budú tento rok vo všetkých segmentoch telefónov

 

Čítačka odtlačkov prstov priamo v displeji

Vo svete smartfónov ostaneme aj s druhou predpoveďou. Rok 2018 bude rokom, kedy sa komerčne začnú využívať snímače odtlačkov prstov priamo v displeji. Táto technológia chýbala najväčším výrobcom pred rokom, a tak sa Samsung rozhodol presunúť čítačku odtlačkov na zadnú stranu telefónu a Apple ju kompletne nahradil odomykaním pomocou tváre.

V druhej polovici roka 2018 by sme sa však mohli dočkať telefónov, ktoré prinesú čítačku odtlačkov prstov priamo v displeji. Aby sme boli úplne presní – prvé zariadenie tohto typu bolo predstavené už na výstave CES v Las Vegas. Ako sme zistili, zatiaľ bolo takéto rozpoznanie odtlačku prsta pomalé. Zatiaľ však nevieme, kedy výrobca Vivo prinesie svoj telefón na trh. Predpokladá sa teda, že jedným z prvých a aj u nás komerčne dostupných telefónov so zabudovanou čítačkou v displeji bude Samsung Galaxy Note9.

Technológie na umiestnenie čítačky priamo do displeja aktuálne ponúkajú firmy Synaptics a Qualcomm. Prvá menovaná spolupracuje so spoločnosťou Vivo, Qualcomm predpokladá prvé komerčné využitie svojej technológie v lete tohto roka.

Synaptics využíva princíp optického rozpoznávania pomocou odrazu svetla, ktoré produkuje podsvietenie OLED displeja. Na základe toho je používateľ a jeho odtlačok identifikovaný. Technológia od Qualcommu funguje na princípe ultrazvuku. Ten sa využíva k tomu, aby sa rozpoznal odtlačok prsta. Podmienkou je OLED panel s hrúbkou maximálne 1200 μm. V prípade LCD displeja nebude technológia fungovať. Ultrazvukový senzor odtlačkov prstov však ponúkne aj extra funkcie. Okrem odomykania telefónov dokáže rozpoznať tep srdca a krvný obeh.

Je zrejmé, že snímače odtlačkov prstov priamo v displeji budú spočiatku výsadou prémiových telefónov a vlajkových lodí.

Výrobcovia už nebudú musieť robiť kompromisy, čítačku odtlačkov budú môcť zabudovať priamo do displeja

 

Rekordný počet fotoaparátov v smartfóne

Pamätáte sa ešte na prvý duálny fotoaparát? Dnes nás už takáto výbava neprekvapí a Huawei má v strednej triede Mate 10 lite, ktorý ponúka celkovo štyri fotoaparáty – dva vpredu a dva vzadu. Avšak môžete si byť istí, že tento rekord bude v roku 2018 prekonaný, minimálne čo sa týka zadného fotoaparátu.

Uvidíme, či pôjde o jediný telefón svojho druhu, avšak Huawei P20 už dnes ponúka trojitý zadný fotoaparát. Toto unikátne riešenie umožňuje tvorbu fotografií s rozlíšením až 40 Mpx a ponúka 5-násobný hybridný zoom bez straty kvality.

Ešte lepšie spomalené video

Technologickou špecialitou minulého roka bol nový obrazový senzor spoločnosti Sony, ktorý dokáže zaznamenať superspomalené video pri 960 snímkach za sekundu. Takýmto spôsobom zachytí 0,2 sekundy a vytvorí výsledné video, ktoré má 6 sekúnd. Funkciu ponúkajú Sony Xperia XZ Premium, XZ1 a XZ1 Compact. Technologickým obmedzením je rozlíšenie 720p a nemožnosť dodatočne si zvoliť úsek, kedy sa spomalenie aplikuje.

Nespí však ani konkurencia, Samsung predstavil nové senzory ISOCELL Fast, ktoré umožňujú zaznamenávať spomalené video v rozlíšení Full HD pri 480 snímkach za sekundu a tiež ponúkajú funkciu Super PD pre ešte rýchlejšie automatické zaostrovanie fotoaparátov v smartfóne. Samsung použije túto technológiu pravdepodobne až v prípade Galaxy Note9. Faktom je, že superspomalené video dnes natočí aj Galaxy S9 a Huawei P20.

Jedna vec je však istá – tohtoročné smartfóny ponúknu ešte lepšie nahrávanie spomaleného videa a predpokladáme, že v prémiovom segmente sa stane štandardom aj podpora nahrávania v 4K pri 60 fps.

Výraznejšie využitie umelej inteligencie

Huawei a Apple stihli zakomponovať umelú inteligenciu do svojich nových procesorov už koncom minulého roka, o AI teraz budú hovoriť aj ďalší výrobcovia. Nový Qualcomm Snapdragon 845 aj Samsung Exynos 9810 sú optimalizované pre umelú inteligenciu a otázkou tak ostáva iba to, ako výrobcovia využijú jej potenciál.

Huawei využíva umelú inteligenciu na automatické nastavenie fotoaparátu podľa fotenej scény či objektu a tiež na lepšiu optimalizáciu behu telefónu. Umelá inteligencia je zodpovedná za to, aké aplikácie sa spúšťajú na pozadí a kedy, ktoré aplikácie sa uspia atď. Kirin 970 poháňa Huawei Mate 10 Pro a bude základom aj modelu Huawei P20 a niektorých telefónov značky Honor. Apple využíva umelú inteligenciu na rozpoznávanie tváre používateľov pri odomykaní pomocou funkcie Face ID.

Uvidíme, ako využijú umelú inteligenciu Samsung, Sony a ďalší výrobcovia, avšak dá sa predpokladať, že o AI budeme tento rok často počúvať. A možno budeme o nej viac počúvať, ako si reálne uvedomovať jej prínos v nových telefónoch.

O umelej inteligencii sa bude hovoriť čoraz viac. Praktický prínos však nebude vždy hneď viditeľný

 

Dlhšia výdrž prenosných počítačov a viac výkonu v malom tele

Koncom minulého roka boli predstavené prvé počítače s procesorom Snapdragon 835. Na trh sa začnú dostávať počas najbližších týždňov a mesiacov. Takéto počítače sľubujú rekordnú výdrž až 22 hodín prehrávania videa na jedno nabitie. A hoci sa navonok príliš neodlišujú od existujúcich notebookov a tabletov, ich vnútorné komponenty prinášajú niekoľko otáznikov – aký bude reálny výkon, aká bude výdrž pri hraní a zvládnu vôbec utiahnuť hry v dobrej kvalite?

Tieto otázky zodpovieme počas roka 2018 v našich recenziách. Dôležitou informáciou je však už dnes fakt, že počítače s ARM procesormi existujú a v aktuálnej podobe chcú spraviť väčšiu revolúciu na trhu ako nepodarený experiment menom Windows RT pred pár rokmi.

Rovnako je prirodzené, že tohtoročné prenosné počítače budú opäť o niečo výkonnejšie. Nejde o prekvapujúcu informáciu. Novinkou tohto roka však budú mobilné procesory AMD Ryzen, ktoré môžu zamiešať karty a môžu po dlhej dobe priniesť oživenie trhu, ktorému v posledných rokoch dominoval Intel. Ak vás teda zaujímajú notebooky, tablety a ich výkon, poznačte si dva trendy, ktoré treba nasledovať – procesory Snapdragon 835 v počítačoch a tiež nové zariadenia s mobilným AMD Ryzen.

Lenovo Miix 630 je jeden z prvých konvertibilných tabletov s výdržou počas celého dňa

 

Lepšie bankové aplikácie

Banky si uvedomujú, že smartbanking a internetbanking sú dôležitými súčasťami bankovníctva a investujú do nových systémov. Začiatkom roka predstavila svoj nový internetbanking Slovenská sporiteľňa. Nazýva sa George a sme si takmer istí, že toto nebude jediná novinka, s ktorou banky prídu tento rok na trh.

Pod lepšie bankové aplikácie sa podpíše aj nová smernica PSD2, ktorá začala platiť 13. januára. Táto smernica umožňuje iným aplikáciám pristupovať k vašim bankovým informáciám, ak im to umožníte. V praxi to znamená, že ak používate aplikáciu na správu výdavkov, budete si ju môcť spárovať s vaším bankovým účtom pre jednoduchší prenos údajov. Rovnako sa v ponuke oficiálnych bankových aplikácií môžu objaviť nové funkcie, ktoré nevyvinula samotná banka. Tiež môžete mať aplikáciu, v ktorej vidíte naraz zostatky zo všetkých účtov, ktoré máte založené v rôznych bankách.

Banky si uvedomujú, že svoje aplikácie musia prezliecť do atraktívnejšieho a intuitívnejšieho rozhrania. Pribudnú aj nové funkcie

Platby mobilom aj hodinkami

Od tohto roka už môžeme platiť pomocou smartfónov a inteligentných hodiniek s NFC čipmi. Na Slovensku totiž odštartoval platobný systém Google Pay. Tento systém sa mal u nás spustiť už koncom minulého roka, jeho spustenie bolo odložené na rok 2018.

Tento rok už môžeme platiť aj hodinkami so systémom Wear OS. Na Samsung Pay zatiaľ čakáme

Je pravda, že niektoré banky už majú svoje vlastné riešenia pre NFC platby, avšak Google Pay má potenciál rozšíriť platenie smartfónmi medzi množstvo nových používateľov. Tiež prinesie bezkontaktné platby aj do segmentu inteligentných hodiniek. Treba však dodať, že kompatibilných zariadení je veľmi málo – na našom trhu prakticky iba Huawei Watch 2.

Otázkou ostáva, či rozšírenie Google Pay budú nasledovať aj ďalší veľkí hráči na trhu. Stále čakáme aj na Apple Pay a svoje riešenia majú tiež ďalší hráči. Spomeňme Samsung Pay, ktorý sa dá už využívať v niektorých európskych krajinách.

Vojna virtuálnych asistentov

V Amerike sa vo veľkom rozpútala vojna virtuálnych asistentov. Amazon Alexa, Siri, Google Asistent, Bixby od Samsungu či Cortana, všetky tieto riešenia sa hlásia o slovo a výrobcovia ich integrujú do čoraz väčšieho množstva zariadení – reproduktory, slúchadlá, inteligentné displeje, televízory, automobily, dokonca aj chladničky a samozrejme telefóny, počítače a hodinky.

Tento trend bude v roku 2018 ešte výraznejší, aj keď my ho na Slovensku nebudeme asi až tak vnímať. Dôvod je ten, že žiaden asistent aktuálne nepodporuje slovenčinu.

Uvidíme, či sa niektorá zo spomenutých služieb naučí tento rok po slovensky. Ak by sa tak stalo, najvyššiu šancu dávame Asistentovi od Googlu. Ten od konca minulého roka podporuje češtinu v oklieštenej verzii pre inteligentné hodinky.

Virtuálni asistenti budú všade. Naučí sa niektorý z nich v roku 2018 aj po slovensky?

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit