Canon usporiadal v Bratislave tlačovú konferenciu, na ktorej predstavil najnovšie fotoaparáty EOS R5 a EOS R6. Pripomeňme, že to sú bezzrkadlovky, ktoré využívajú nové typy objektívov od firmy Canon s bajonetom RF. Sú mimoriadne rýchle, oba zvládnu 12 sn./sek s mechanickou uzávierkou a 20 sn./sek s elektronickou. Sú to predovšetkým fotoaparáty určené pre profesionálov, ale majú aj vynikajúce nasadenie pri tvorbe videa.

Technika predstavená na tlačovej konferencii

Canon EOS R5 – do rúk profesionála

Viac sa nám páči EOS R5, ktorý používa snímač s rozlíšením 45 MPx. Má celý rad profesionálnych funkcií a je určené pre špecialistu ako jeho primárne zariadenie. Je to FullFrame fotoaparát a pritom dokáže realizovať záznam videa v rozlíšení 8K a vo formáte RAW (4K interne dokonca 120p). V prípade 8K rozlíšenia je snímková frekvencia 29,97 sn./sek. Pri 4K môžete použiť 60p a pri FullHD zase 120p. S použitím automatickej expozície a automatickým zaostrovaním môžete pritom fotiť rýchlosťou až 20 sn./sek. Na ostrenie sa používa celá plocha snímača.

Výborná je aj stabilizácia, priamo v prístroji je 5-osá a dokáže spolupracovať so stabilizáciou v objektíve. Ideálne, ak je to nový typ objektívov RF. Takto sa dajú korigovať rôzne typy nevhodných pohybov, výsledný obraz pôsobí mimoriadne plynulo aj pri točení bez statívu a fotografovaní z ruky.  Uzávierka je dimenzovaná až na 500 000 cyklov. EOS R5 využíva otočný displej s uhlopriečkou 3,2 palca, ktorý sa bude dať dobre využiť aj pri realizácii vlogov. Rovnako môžete použiť aj presný elektronický hľadáčik.

Oceňujeme, že ako prepojovací port je tu USB 3.1 Gen. 2, fotoaparát tiež podporuje Bluetooth a Wi-Fi konektivitu. Nový typ akumulátoru LP-E6NH s kapacitou 2310 mAh sa teraz dá nabíjať aj cez USB port. Mimochodom, dajú sa používať aj staršie typy akumulátorov, ale majú menšiu kapacitu a nevyužijú potenciál fotoaparátu naplno. K dispozícii je aj grip na 2 batérie súčasne, grip môže obsahovať aj Ethernet port. Fotografie sa dajú priamo prenášať na cloudovú službu image.canon, ktorá dokáže spolupracovať so službami Google Fotky alebo Adobe Cloud.

Základné parametre Canon EOS R5 a R6

Základné parametre Canon EOS R5 a R6

Procesorovým základom EOS R5 je najnovšia generácia DIGIC X. Ten umožňuje aj automatické zaostrovanie so zdvojenými bodmi Dual Pixel CMOS AF II. Ostrenie údajne trvá len 0,05 sekundy. EOS R5 dokáže zaostriť pri hodnote -6 EV. Ostriť sa dá priamo na tvár a oko človeka alebo zvierat (mačka, pes alebo vták). Tento systém zaostruje aj vtedy, keď sa fotografovaná osoba otočí. Po tom, ako sa zase otočí tak, aby mu bolo možné vidieť oči, zaostrí sa obraz na oko. Pri tomto ostrení sa využívajú aj prvky umelej inteligencie.

Rozsahom citlivosti ISO je u R5 od 100 do 51200, čo zabezpečuje ostrosť foteného objektu aj za veľmi nízkej úrovne osvetlenia. Dodáva sa v horčíkovom tele, odoláva vlhkosti a prachu. Fotografie sa ukladajú na dve pamäťové karty: CFexpress a SD UHS II. Hlavne SD karta by mala byť rýchla. Dizajnéri evidentne vypočuli spätnú väzbu od používateľov fotoaparátu EOS R a okrem dvojice slotov pre pamäťové karty sa vrátil späť aj multifunkčný joystick. Áno, toto nám na EOS R naozaj chýbalo a veľmi.

Rozdiely vo funkciách Canon EOS R5 a R6

Rozdiely vo funkciách Canon EOS R5 a R6

Tešíme sa na test tohto fotoaparátu, objavili sa napr. správy o tom, že tento fotoaparát sa pri realizácii 8K videa vo zvýšenej miere zohrieva. To si určite preveríme a rovnako napojíme 8K videá na 8K televízor od spoločnosti Samsung. Mimochodom 8K rozlíšenie pri videu zatiaľ berieme tak, že je to výborná možnosť ako si z natočeného videa vytvoríme výrez a ten bude stále v rozlíšením 4K.

Canon EOS R5 sa bude predávať od konca júla za cenu 4499 eur, je to cena samotného tela fotoaparátu.

Canon EOS R6 – ideálny na šport

Ide o fotoaparát určený aj na poloprofesionálne použitie a jeho výhodnou je nižšia cena. Predávať sa bude na konci prázdnin za 2699 eur. Napr. na šport je vhodné rýchle fotenie s frekvenciou 20 sn./sek. Tiež je tu automatické zaostrovanie a automatické ostrenie so sledovaním objektu. Rozlíšenie je však len 20 MPx, ale snímacie body sú teda väčšie a fotoaparát dokáže zvládnuť horšie svetelné podmienky. Rozsah citlivosti ISO je od 100 do 102400 s automatickým nastavením. Video môžete robiť v rozlíšení 4K so snímkovou frekvenciou až 59,94 sn./s. Využiť môžete aj Full HD zábery realizované pri 119,88 sn./s, ktoré si vo video editore ľahko spomalíte. Dvoja kariet je v tomto prípade SD UHS II. Výklopný a otočný LCD displej má uhlopriečku 3 palce. Uzávierka je dimenzovaná na 300 000 fotiek.

Na záver ešte zdôraznime, že príchodom nových bezzrkadloviek sa nič nemení na tom, že Canon ďalej pokračuje pri vývoji čistokrvných zrkadloviek a budeme mať možnosť vidieť nové produkty z tejto oblasti už o pár týždňov. V prípade firmy Canon sa tak môžete rozhodnúť, či chcete fotiť a natáčať video zrkadlovkou alebo bezzrkadlovkou.

Na predstavení sme videli aj nové objektívy, nám sa najviac páčil Canon RF 85mm, so sveteľnosťou F1.2.

 

Na článku spolupracoval Samuel Hindy

 

 

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.