Od poslednej veľkej aktualizácie pre Windows 10, ktorá prišla v novembri 2019, ubehol takmer polrok, a to znamená jediné – je tu ďalšia veľká aktualizácia, tentokrát s prívlastkom máj 2020. Avšak podobne ako pred šiestimi mesiacmi, aj tentoraz sme opatrní pri používaní slovíčka „veľká“.

Microsoft sa pri vývoji verzie 2004 opäť zameral najmä na vylepšovanie už existujúcich funkcií, takže nových vlastností je v prípade májovej verzie minimum. A čo je horšie, najväčší dôraz verzie 2004 je kladený na virtuálnu asistentku Cortana, ktorá stále nevie po slovensky. Microsoft sa túto funkciu rozhodol osamostatniť – Cortana už nie je systémová aplikácia, ale samostatná aplikácia, ktorá sa presunula do obchodu Microsoft Store. V praxi to znamená, že Microsoft ju môže vylepšovať a aktualizovať nezávisle od ostatných častí operačného systému.

Osamostatnenie Cortany považujeme za rozumný krok, avšak je škoda, že Microsoft túto funkciu stále neodlúčil od jazykového nastavenia systému Windows 10. V praxi to znamená, že keď máte operačný systém v slovenčine, Cortana vám oznámi, že po slovensky stále nevie. Bohužiaľ, k dispozícii nie je možnosť nastaviť si jazyk virtuálnej asistentky – prečo ju nemôžeme používať v angličtine, keď je teraz samostatnou aplikáciou?

Je to škoda, pretože Cortana môže v niektorých situáciách uľahčiť používanie operačného systému Windows 10, a to aj bez toho, aby ste s ňou výrazne komunikovali po anglicky. Faktom je, že vynovená Cortana je navrhnutá tak, aby ste ju jednoducho ovládali pomocou klávesnice a nemuseli rozprávať. Ponúka rýchly prístup ku kalendáru a ďalším informáciám a viacero užitočných skratiek. Všetky úkony vykonáte aj bez nej, teoreticky vám môže niektoré veci uľahčiť alebo urýchliť. Samozrejme, ide o vec zvyku. A pokiaľ ste Cortanu používali aj v minulosti, mali by ste vedieť, že jej nová verzia už neumožňuje ovládanie inteligentnej domácnosti či prehrávanie hudby. Na tento účel sú na trhu vhodnejší virtuálni asistenti.

Osamostatnená Cortana je hlavnou novinkou májovej aktualizácie. Pokiaľ používate Windows 10 v slovenčine, virtuálnu asistentku nevyužijete

Osamostatnená Cortana je hlavnou novinkou májovej aktualizácie. Pokiaľ používate Windows 10 v slovenčine, virtuálnu asistentku nevyužijete

Ďalšie drobnosti a novinky

Májová aktualizácia pre Windows 10 prináša lepšiu správu virtuálnych pracovných plôch. Tie môžete aktivovať pomocou klávesovej skratky Win + Tab, resp. kliknutím na ikonu Zobrazenie úloh vedľa panelu s vyhľadávaním. Môžete si vytvoriť viacero virtuálnych pracovných plôch, pomenovať si ich a prepínať sa medzi nimi. Faktom je, že tejto funkcii sme neprišli na chuť ani v minulosti, ale niekomu môže uľahčiť proces práce a používania počítača.

Microsoft mierne vynovil aj obrazovku Všetky nastavenia, ktorá obsahuje informácie o prihlásenom Microsoft konte, stave synchronizácie v službe OneDrive a upozorní aj na stav služby Windows Update a prípadné problémy s aktualizáciami.

Pribudlo tiež nastavenie, ktoré preferuje prihlasovanie cez Windows Hello technológiu – pomocou biometrického 3D rozpoznávania tváre alebo snímačom odtlačkov prstov pred tradičným zadávaním hesla. Cieľom tohto kroku je, aby ste sa do počítača neprihlasovali pomocou hesla do vášho Microsoft účtu a minimalizovali tak riziko, že niekto bude sledovať alebo zaznamenávať pohyb vašich prstov a získa tak vaše prihlasovacie heslo, ktoré by mohol následne zneužiť vo webovom prostredí.

Windows 10 verzia 2004 obsahuje aj vylepšené párovanie s Bluetooth príslušenstvom. Pokiaľ Bluetooth zariadenia využívajú funkciu Swift Pair, proces pripojenia k počítaču je rýchlejší a pohodlnejší v porovnaní s tradičným vyhľadávaním okolitých Bluetooth zariadení a ich výberom v zozname nájdeného príslušenstva vo vašom okolí. Microsoft tiež upravil Správcu úloh a obrazovku s vyhľadávaním.

Verdikt

Májová aktualizácia pre Windows 10 bude dostupná na stiahnutie počas mája. Presný dátum nebol počas prípravy tohto článku k dispozícii. My sme testovali finálnu verziu májovej aktualizácie prostredníctvom programu Windows Insider a technické nedostatky ani iné problémy sme nespozorovali. Májová aktualizácia neprináša z pohľadu slovenského používateľa veľa noviniek či vylepšení, avšak predstavuje ďalší krok k lepšiemu používateľskému zážitku.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit