Posledné týždne sa niesli v znamení veľkých vývojárskych konferencií.

Microsoft, Google aj Apple odhalili svoje plány na najbližšie mesiace. Niektoré z predstavených noviniek budete už čoskoro používať vo vašich zariadeniach, ostatné novinky sa nás možno dotknú z dlhodobého hľadiska. Oznámení bolo viacero, to najdôležitejšie sme pre vás vybrali do tohto článku.

Apple WWDC 2017: iPhone konečne dostane svojho Prieskumníka, z iPadu Pro sa stáva skutočný pracovný nástroj

Apple predstavil novinky pre všetky svoje operačné systémy. tvOS pre Apple TV dostane podporu služby Amazon Prime Video a hodinky Apple Watch budú mať vďaka watchOS 4 nové ciferníky, vrátane špeciálneho s virtuálnou asistentkou Siri. Ten bude zobrazovať informácie, ktoré potrebujete a vtedy, keď ich potrebujete – sú to schôdzky, budíky, pripomienky atď. Pribudnú aj nové fitnes funkcie, ktoré majú motivovať používateľov k tomu, aby boli aktívnejší. A Apple Watch si budú rozumieť aj so strojmi na cvičenie, priložením k NFC značke bude možné vymieňať namerané údaje o vašej aktivite počas cvičenia. Najviac noviniek však dostane systém iOS 11 a hoci chýba nejaká kľúčová nová funkcia, drobných vylepšení je množstvo.

Pre mnohých používateľov bude najdôležitejšou novinkou novej verzie aplikácia Files na správu súborov. Funguje podobne ako Prieskumník v systéme Windows a môžete si do nej integrovať aj vaše cloudové úložiská. Správa súborov tak bude o poznanie jednoduchšia, a to v prípade iPhonu aj iPadu. Toto nám naozaj chýbalo.

iOS 11 prináša viacero užitočných noviniek pre iPhone aj iPad

Textové a multimediálne správy sa budú s uvedením nových verzií systémov iOS a macOS synchronizovať cez iCloud. Vďaka tomu budú zaberať menej miesta v zariadeniach a budú k dispozícii naprieč všetkými zariadeniami. Cez Správy budete môcť posielať aj peniaze priateľom a iným osobám pomocou platobného systému Apple Pay. Je pravdepodobné, že táto funkcia bude dostupná iba v krajinách, kde Apple Pay funguje aj na platenie v obchodoch. Takže u nás bude zatiaľ nepoužiteľná.

Virtuálna asistentka Siri sa po slovensky ešte stále nenaučila, ale v reálnom čase dokáže prekladať z angličtiny do čínštiny, francúzštiny, nemčiny, taliančiny a španielčiny. Siri bude opäť chytrejšia a dáta, ktoré vygenerujete jej používaním, bude synchronizovať naprieč zariadeniami. A to v šifrovanej podobe. Vďaka tomu by mala vedieť lepšie reagovať na vaše otázky. Z tejto novinky veľa slovenských používateľov nebude profitovať, jedine, že by ste so Siri komunikovali po anglicky alebo v inom podporovanom jazyku.

Vylepšenie aplikácie Fotoaparát však poteší všetkých používateľov. iOS 11 umožní fotiť portrétové fotografie aj s použitím optickej stabilizácie, HDR a blesku. Pohyblivé fotky Live Photos dostanú nové efekty ako Loop či Bounce a veľkosť fotiek a videí bude menšia vďaka využitiu formátu HEIF v prípade fotiek a kodeku HEVC vo videách. Novinkou je aj súborový systém Apple File System (APFS), ale to je zmena, ktorá sa týka celého systému. Nový systém súborov je rýchlejší, bezpečnejší a stabilnejší.

iOS 11 prinesie aj nový dizajn ovládacieho centra, ktoré aktivujete pohybom prsta smerom hore zo spodnej časti obrazovky. Toto centrum obsahuje rýchly prístup k vybraným nastaveniam, teraz bude mať praktickejší dizajn. Drobné zmeny sa taktiež týkajú dizajnu notifikačného centra.

Aplikácia Mapy bude obsahovať mapy interiérov obchodných centier amerických miest a vybraných letísk, vrátane niektorých európskych. Vylepší sa aj navigácia, Mapy vás upozornia na maximálnu rýchlosť a poradia, v ktorom pruhu sa treba držať. Novinkou je režim Nerušiť počas jazdy, ktorý stlmí notifikácie. Obrazovka bude čierna, aby vás telefón zbytočne nevyrušoval.

App Store dostane po dlhšej dobe nový dizajn

Obchod s aplikáciami App Store dostane vo verzii iOS 11 nový dizajn. Ten bude jednoduchší a trochu pripomína dizajn aplikácie Hudba. Úvodná obrazovka nového obchodu sa bude každý deň odlišovať a vždy ponúkne unikátne odporúčanie jednej aplikácie a jednej hry. V iOS 11 si budete môcť naskenovať QR kód pomocou systémovej aplikácie Fotoaparát, pribudne podpora režimu jednej ruky, nahrávanie obrazovky, úprava screenshotov či bohatšie využitie funkcie 3D Touch. Podobne ako nový Android, aj iOS 11 dokáže vyplniť uložené heslá aj priamo v aplikáciách.

Špecifické funkcie si Apple opäť pripravil pre iPad. Minulý rok dal svojim tabletom funkciu obraz v obraze a lepší multitasking vďaka režimu rozdelenej obrazovky. Teraz tablety od Applu dostanú ďalšie užitočné funkcie, ktoré sú opäť zamerané na zlepšenie produktivity. Okrem už spomenutej aplikácie Files na správu súborov, ktorá bude aj v iPhonoch, dostanú iPady špeciálny spodný panel s aplikáciami. Taký, aký poznáte zo systému macOS. Iný dizajn bude mať aj obrazovka na prepínanie sa medzi aplikáciami a poteší aj podpora funkcie Drag & Drop pre pohodlné kopírovanie a prenášanie obsahu.

Z iPadu sa vďaka iOS 11 stáva plnohodnotný pracovný nástroj. Minimálne pre určitú skupinu používateľov

iOS 11 bude fungovať aj na starších zariadeniach a bude dostupný na stiahnutie počas jesene. Nová verzia systému bude vyžadovať minimálne iPhone 5s a novšie, iPad mini 2 a novšie, iPad 5. generácie / iPad Air a novšie alebo iPad Pro. Alebo inak povedané, iOS 11 bude dostupný pre takmer všetky zariadenia, ktoré sa dostali na trh najneskôr v roku 2013. Výnimkou je iba iPad 4. generácie.

macOS High Sierra vylepší funkcie „pod kapotou“

Ďalšia verzia systému macOS dostala názov High Sierra. Nie je to originálny názov, nakoľko aktuálne vydanie sa volá macOS Sierra. Vystihuje však koncepciu celej aktualizácie – optimalizovať existujúcu verziu a dotiahnuť používateľský zážitok do dokonalosti.

Nový macOS High Sierra bude podľa Applu rýchlejší, bezpečnejší a aplikácie budú zaberať menej priestoru ako v predchádzajúcej verzii. Aj macOS bude využívať nový súborový systém APFS, ktorý sme spomínali už v súvislosti s novinkami v systéme iOS 11.

Apple vylepšil prehliadač Safari, ktorý by mal byť v novej verzii macOS až o 80 % rýchlejší v porovnaní s Google Chrome. Dokonca má ísť o celkovo najrýchlejší prehliadač na trhu. Safari dostane aj praktické novinky, ako je automatické blokovanie vyskakujúcich reklám a auto-play videí.

High Sierra prináša viacero vylepšení, ktoré si možno nevšimnete. Vylepšenie aplikácie Fotky však určite neprehliadnete

Medzi ďalšie vylepšenia pod kapotou patrí optimalizácia emailového klienta, vďaka čomu budú emaily zaberať o 35 % menej miesta. A aj High Sierra bude využívať moderný kodek H.265.

Majitelia iMacov a MacBookov sa môžu tešiť aj na vylepšenie aplikácie Fotky. Podobne ako služba od Googlu bude automaticky rozpoznávať tváre a zoskupovať fotografie pre jednotlivé osoby. Apple rozšíri aj nástroje na úpravu fotiek, pribudnú napr. krivky.

High Sierra bude dostupná na jeseň pre všetky zariadenia od modelového roku 2010. Ako sme už zvyknutí, aktualizácia bude zadarmo.

Apple vstupuje do rozšírenej aj virtuálnej reality

Apple v rámci konferencie predstavil aj viacero technológií a vývojárskych nástrojov, s ktorými používatelia neprídu priamo do styku, ale budú profitovať z toho, že ich vývojári zakomponujú do svojich aplikácií. Príkladom je napr. druhá generácia aplikačného rozhrania Metal, ktorá optimalizuje využitie grafického výkonu v aplikáciách pre iOS aj macOS. Aj vďaka nemu vyzerajú často hry na iPhone či iPade lepšie v porovnaní s verziou pre Android, resp. sú lepšie optimalizované.

Apple vstupuje do segmentu VR, macOS High Sierra prináša podporu pre virtuálnu realitu SteamVR

Čo nás však potešilo, je reálny vstup Applu do segmentu virtuálnej a rozšírenej reality. Nie, Apple nepredstavil žiadne nové zariadenie v týchto kategóriách, avšak oznámil podporu pre SteamVR v rámci novej verzie macOS. Vďaka tomu si budete môcť na iMacoch užívať zážitky vo virtuálnej realite pomocou okuliarov HTC Vive.

V prípade rozšírenej reality oznámil Apple nové vývojárske nástroje ARKit pre iOS. Tie umožnia vývojárom optimalizovať vývoj aplikácií, ako je Pokémon GO. Apple dokonca prezentoval aj verziu tejto hry, ktorá bola vyvinutá pomocou ARKitu a porovnal ju s aktuálnou verziou. Rozdiel bol viditeľný. Vďaka novým nástrojom by sme sa tak mohli dočkať viacerých hier a aplikácií pre rozšírenú realitu, ktoré v prípade iPhonu či iPadu prinesú o poznanie lepší zážitok v porovnaní s existujúcimi technológiami.

Google I/O 2017: V znamení umelej inteligencie a operačného systému Android 8.0

Google na konferencii Google I/O 2017 predstavil a prezentoval niektoré hlavné vylepšenia operačného systému Android O, ktorého finálny názov by mal byť prekvapujúco iba Android 8.0.

Nová verzia Androidu sa zameriava najmä na zlepšenie základného používateľského zážitku. Chce to docieliť optimalizáciou celého systému a takisto novými funkciami, ako je obraz v obraze, nový formát notifikácií alebo automatické vypĺňanie už známych údajov.

Obraz v obraze bude fungovať presne tak, ako to už poznáme zo systémov iOS či Windows 10. Vďaka tejto funkcii budete môcť napr. sledovať YouTube video v malom okne a zároveň surfovať internetom. Na rozdiel od konkurencie, obraz v obraze by malo v prípade Androidu podporovať aj viacero aplikácií tretích strán. Spomína sa napr. Netflix.

Nové notifikácie sa oficiálne nazývajú Notification Dots a dopĺňajú klasické zobrazovanie upozornení. Aplikácie vás po novom upozornia na čakajúcu notifikáciu aj prostredníctvom kruhovej ikonky, ktorá sa zobrazí v pravom hornom rohu ikony aplikácie. Aby ste zistili, o aké upozornenie ide, nebude nutné aplikáciu manuálne spustiť. Postačí dlhšie podržať ikonu aplikácie a notifikácia sa zobrazí priamo nad ňou, na vašej domovskej obrazovke.

Jednou z hlavných noviniek Androidu 8.0 budú notifikácie priamo v ikonke aplikácie. Druhou veľkou novinkou je funkcia obraz v obraze

Automatické vypĺňanie údajov určite poznáte z prehliadača Chrome, ale aj z iných aplikácií a programov. Google bude v prípade systému Android 8.0 podporovať inteligentnejšie vypĺňanie. To v praxi znamená, že ak sa napr. prihlásite do vášho účtu v službe Twitter cez webový prehliadač, operačný systém vás následne bude vedieť pomocou týchto údajov prihlásiť aj priamo do Twitter aplikácie.

Android O prinesie nové emoji, ale aj inteligentnejšie označovanie textu. Adresu, telefóne čísla či mená nebude potrebné označiť manuálne od prvého do posledného znaku, ale postačí dvojité ťapnutie a Android automaticky označí celý text. Takisto kontextovo odporučí aplikáciu. Po označení adresy napr. odporučí spustenie Máp pre navigáciu.

Operačný systém Android 8.0 je už dostupný vo forme vývojárskej testovacej verzie. Dostupnosť finálnej verzie zatiaľ nepoznáme, ale odhadujeme prelom leta a jesene. Podobne ako v prípade predchádzajúcich verzií, aj teraz bude závisieť najmä od výrobcov, ktoré zariadenia sa rozhodnú aktualizovať. Ale v prípade vlajkových lodí a väčšiny smartfónov strednej triedy obvykle funguje dvojročná podpora zo strany výrobcov. To znamená, že ak mal váš telefón predinštalovaný Android 6.0, verziu 8.0 by mohol dostať. Nedá sa to však generalizovať.

Smartfóny dostanú oči a ďalšie vylepšenia

Google ohlasoval aj ďalšie softvérové novinky, ktoré súvisia so systémom Android, avšak nie úplne s jeho novou verziou. Týkajú sa jednotlivých služieb alebo ide o úplne nové funkcie, čo je aj prípad technológie Google Lens. Tá bude najskôr zabudovaná do Google Asistenta a Google Fotiek a neskôr sa môže objaviť aj v ďalších službách.

Vďaka Google Lens dostanú smartfóny oči. Technológia umožní napr. rozoznať kvet, na ktorý mierite fotoaparátom v telefóne alebo vás automaticky prihlási do Wi-Fi siete naskenovaním nálepky s menom a heslom. A keď namierite fotoaparát na názov reštaurácie, automaticky sa zobrazia ďalšie informácie, ktoré má Google o nej vo svojej databáze, vrátane názorov iných ľudí. Podobnú funkcionalitu mimochodom ponúka aj Samsung Bixby.

Google oznámil aj novinky pre službu Google Fotky. Tá umožní jednoduchšie zdieľať fotky konkrétnych ľudí, vecí alebo miest s vašimi priateľmi. YouTube dostane vylepšenie vo forme podpory 360-stupňových videí, ktoré si pozriete aj na veľkej TV obrazovke. A novinkou je aj Android Go – odľahčený Android s upravenými systémovými aplikáciami pre lacné a málo výkonné zariadenia. Prvé zariadenia s Android Go sa objavia na trhu budúci rok.

Google dá vášmu smartfónu oči. Vďaka technológii Google Lens

Microsoft Build 2017: Odľahčená verzia systému Windows 10 aj nová veľká aktualizácia Fall Creators Update

Microsoft minulý rok prisľúbil, že v roku 2017 vydá dve veľké aktualizácie operačného systému Windows 10. Prvá z nich sa nazýva Creators Update a podrobne sme o nej informovali v minulom vydaní TOUCHIT 05/2017.

Detaily o ďalšej aktualizácii prezradila spoločnosť na konferencii Microsoft Build 2017. Nazýva sa Fall Creators Update, čo je jednoduchý názov, pretože Fall v angličtine znamená jeseň. Vo voľnom preklade teda môžeme aktualizáciu nazývať „Jesenný Creators Update“.

Microsoft dávkuje informácie postupne a tvrdí, že sa chce opäť zamerať na funkcie, vďaka ktorým môžu byť používatelia kreatívnejší. S tým súvisí aj vylepšenie technológie Microsoft Graph, ktorá prostredníctvom API rozhraní spája všetky produkty Microsoftu naprieč viacerými platformami. Vďaka tomu bude napr. možné skopírovať text do schránky na počítači a vložiť ho v rovnakej aplikácii na iPhone. Ďalšia funkcia, Timeline, zjednoduší pokračovanie v práci, bez ohľadu na práve používané zariadenie.

Aplikácia Story Remix je nástupcom obľúbeného Windows Movie Maker. Bude súčasťou ďalšej veľkej aktualizácie pre Windows 10, ktorá príde ešte tento rok

Fall Creators Update prinesie aj nový dizajn používateľského rozhrania a aplikácií. Nazýva sa Fluent Design System. Na prvý pohľad si možno veľa zmien nevšimnete, ale jeho prínos má spočívať najmä v tom, že vývojárom umožňuje vytvárať aplikácie, ktoré sú optimalizované pre rôzne typy zariadení a ovládania. To sme už v minulosti počuli, takže sme zvedaví na reálne využitie v praxi.

Súčasťou veľkej aktualizácie bude taktiež nová aplikácia Story Remix. Ide o nástupcu známeho programu Windows Movie Maker. Samozrejme, v modernom prevedení a vo forme aplikácie, ktorú si stiahnete z Windows Obchodu. Funkcionalitu novej aplikácie prezentuje priložené oficiálne video od Microsoftu.

Dátum vydania Fall Creators Update nebol zatiaľ oznámený. Logicky ho očakávame na jeseň a nebudeme prekvapení, ak ho Microsoft vydá v októbri – polroka po uvedení aprílovej aktualizácie Creators Update na trh.

Virtuálna asistentka príde do domácností vo forme inteligentných reproduktorov. Bude aj vo vozidlách

Windows 10 S si rozumie iba s Windows aplikáciami

Microsoft v posledných týždňoch oficiálne predstavil aj operačný systém Windows 10 S. Síce ešte pred konferenciou Build 2017, avšak ide o dôležitú informáciu. Windows 10 S má byť odpoveďou na Chrome OS a Chromebooky. Odľahčená verzia operačného systému Windows 10 má menšie nároky na hardvér a je určená najmä študentom.

Podobne ako Chrome OS, aj Windows 10 S obsahuje niekoľko obmedzení. Tým najvýraznejším je, že tento operačný systém umožní používať iba oficiálne aplikácie z Windows Obchodu. To znamená, že klasický softvér si nestiahnete. Výhodou je, že vďaka tomuto obmedzeniu nebudete potrebovať antivírusové riešenie nad rámec toho, čo v sebe obsahuje Windows. Nevýhodou je, že si nenainštalujete prehliadač Chrome alebo štandardnú verziu balíka Office. V praxi to znamená aj to, že môžete používať iba prehliadač Edge a Microsoft neumožní zmeniť ani predvolený vyhľadávací nástroj. Treba si vystačiť s Bingom.

Microsoft si uvedomuje, že dostupnosť aplikácií bude kvôli Windows 10 S ešte dôležitejšia, ako tomu bolo doteraz. Spoločnosť pripravuje nové Windows aplikácie pre službu Office 365 a na konferencii Build oznámila, že vo Windows Obchode sa čoskoro objaví aj Spotify či iTunes. Ide o dôležité aplikácie a služba od Applu ponúkne plnú funkcionalitu, vrátane podpory iOS zariadení. V praxi bude teda možné fungovať na kombinácii Windows 10 S a iPhone či iPad.

Pokiaľ vám budú obmedzenia odľahčeného systému vadiť, počas prvého roka bude možné prejsť na plnohodnotnú verziu systému Windows 10. Pre niektorých používateľov bude prechod zadarmo, iní zaplatia 49 dolárov. Detaily zatiaľ neboli špecifikované.

Hardvérové novinky

Hoci sú vývojárske konferencie technologických gigantov zamerané prevažne na softvérové novinky, dočkali sme sa aj niekoľkých hardvérových oznámení. Google ohlásil nové VR okuliare, ktoré tento rok uvedú viacerí partneri a budú fungovať aj bez smartfónu. Apple a Microsoft majú noviniek viacej, avšak, Microsoft ich oznámil na samostatných prezentáciách mimo konferencie Build.

Xbox One X

Xbox One X bol oficiálne oznámený na výstave E3. Ide o doteraz najvýkonnejšiu hernú konzolu na svete. Nový Xbox je výkonnejší ako PlayStation 4 Pro a je kompatibilný so všetkými hrami a príslušenstvom pre Xbox One (S). Xbox One X ponúka aj rovnaké funkcie a celá podstata novej konzoly spočíva iba vo vyššom výkone na úrovni 6 teraflopov. Vďaka tomu si môžete užiť hranie v skutočnom rozlíšení 4K. Konzola má zmysel najmä, ak máte doma 4K televízor. V prípade Full HD obrazovky si naďalej vystačíte s Xboxom One S, avšak aj pri tomto rozlíšení ponúkne One X detailnejšiu grafiku alebo viac fps. Cena novinky je 499 eur a na trh sa dostane 7. novembra.

 

Surface Laptop aj Surface Pro

Microsoft predstavil dva nové prírastky do rodiny Surface zariadení. Úplnou novinkou je prvý klasický (nekonvertibilný) notebook s názvom Surface Laptop. Jeho telo je zhotovené z hliníkovej zliatiny a zužuje sa, podobne ako konkurenčné MacBooky, od 14,47 mm až do 9,9 mm v najtenšej časti. S rozmermi 308 x 223 mm a hmotnosťou len 1,25 kg je skutočne kompaktným a elegantným kusom hardvéru. Má 13,5-palcový dotykový displej s pomerom strán 3 : 2 a rozlíšením 2256 x 1504. Notebook bude dostupný v konfiguráciách s procesorom Intel Core i5 a i7 7. generácie a s operačnou pamäťou od 4 GB RAM vyššie, resp. SSD úložiskom od 128 GB vyššie.

Nový konvertibilný tablet Surface Pro nadväzuje na model Surface Pro 4. Má takmer rovnaký dizajn, môžete si však všimnúť mierne zaoblené hrany a vylepšením je aj možnosť používať zabudovaný stojan pod uhlom až 165°. Microsoft hovorí o 800 drobných zmenách a novinkách, ktoré spravil pri vývoji novej generácie.

Hlavným vylepšením novej generácie sú procesory Intel Core 7. generácie, kvalitnejší PixelSense displej a voliteľné pripojenie pomocou technológie LTE Advanced. Výdrž batérie by mala dosahovať 13,5 hodiny sledovania videa. Ďalšou novinkou je bezventilátorový dizajn pre modely s procesormi Intel Core m3 a i5 a nové pero Surface Pen dokáže rozoznať 4096 úrovní tlaku. Prekvapením môže byť absencia USB-C portu. Tablet má vo výbave iba USB-A port, mini DisplayPort a Surface Connect port, ktorý žiaden iný výrobca nepoužíva.

Cena nového Microsoft Surface Pro štartuje v Európe na úrovni 949 eur za konfiguráciu s Intel Core m3, 4 GB RAM a 128 GB úložiskom. Za model s Intel Core i5, 8 GB RAM a 256 GB úložiskom si výrobca pýta 1449 eur. Za rovnakú cenu si môžete kúpiť aj totožne vybavený Surface Laptop.

Už aj Microsoft má v portfóliu klasický notebook. Surface Laptop vyzerá skvelo

 

Nové iPady, iMacy aj MacBooky

Apple vynovil takmer celé svoje portfólio. Pribudol 10,5-palcový iPad Pro, ktorý má rovnaké rozmery ako predchádzajúce 9,7-palcové verzie. Má však tenší rám okolo displeja. Spoločne s vynoveným 12,9-palcovým modelom ponúkne nový procesor Apple A10X Fusion, displej so svietivosťou až 600 nitov, HDR technológiou a obnovovacou frekvenciou až 120 Hz. Vďaka nej sa podarilo minimalizovať latenciu dotykového pera Apple Pencil iba na 20 ms. Obnovovacia frekvencia sa prispôsobuje aktuálnej činnosti, čím sa šetrí energia. Nové iPady majú vo výbave aj fotoaparát z iPhonu 7 a 64 GB až 512 GB úložisko. Ich cena začína na 729 eur pre 10,5-palcový model, resp. 899 eur pre väčší z iPadov.

Nové iMacy a MacBooky, vrátane Pro verzie, sú už v predaji s najnovšími procesormi Intel Core 7. generácie. V prípade MacBookov zrýchlil Apple aj SSD disk, iMacy sa chvália novým displejom so svietivosťou 500 nitov. Ceny zariadení začínajú v závislosti od konfigurácie od 1499 eur. Rýchlejší procesor dostal aj MacBook Air.

Úplnou novinkou je iMac Pro, najkrajší a najvýkonnejší iMac, aký Apple kedy vyrobil. Toto zariadenie je riešením pre profesionálov, ktorí potrebujú k práci pracovnú stanicu. Ponúkne výkon na úrovni 8- až 18-jadrového Xeon procesora, grafickú kartu Radeon Vega s výkonom až 22 teraflopov a ďalšie špeciality. Cena najlacnejšej konfigurácie začína na 5000 dolároch, cenu pre Európu zatiaľ nepoznáme. iMac Pro príde na trh v decembri.

Nový iMac Pro je najkrajší a najvýkonnejší iMac, aký bol doteraz vyrobený

 

Inteligentné reproduktory s virtuálnou asistentkou

Microsoft a Apple predstavili taktiež svoje inteligentné reproduktory do domácnosti. Harman Kardon Invoke je zariadenie s virtuálnou asistentkou Cortana, HomePod je riešenie od Applu so Siri. V oboch prípadoch ide o výborné reproduktory, s ktorými môžete komunikovať a hlasovo ich ovládať. Okrem prehrávania hudby vám vyhľadajú informácie na webe, nastavia budík či vytvoria udalosť v kalendári. Môžete využívať mnohé funkcie, ktoré ponúkajú asistenti aj v telefónoch. Invoke umožní telefonovať cez Skype, HomePod bude ovládať aj domácnosť. Ani jeden reproduktor však zatiaľ nepodporuje slovenčinu. Na trh sa dostanú koncom roka.

Svoj reproduktor s virtuálnym asistentom má dnes každý veľký hráč na trhu

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit