Zariadení na kvalitnú hudbu sme už mali v redakcii veľa.

Ale Cocktail Audio X40 nás hneď dostalo. Je to produkt kórejskej firmy Novatron a má všetko, čo si dnes od hudobného zariadenia môžete priať. Pripojíte k nemu kvalitnú reprosústavu alebo slúchadlá a máte o zábavu postarané.

Predný panel s výrazným displejom

Cocktail Audio X40 (CA-X40) existuje v striebornom a čiernom vyhotovení. V prednej časti má farebný 5-palcový displej, na ktorom sa zobrazujú ikony menu alebo názvy prehrávaných skladieb. Osobne by som uvítal dotykový displej s intuitívnym ovládaním, CA-X40 ale používa klasické ovládanie masívnym otočným prvkom na pravej strane. Je vyhotovený z hliníka a je to dobrý pocit vyberať si s ním voľby a zastavovať/spúšťať prehrávanie. Pod ním je štvorica tlačidiel na voľbu vstupu, návrat o položku spať, zastavovanie prehrávania a vstup do menu.

Elegantný tvar a množstvo prepojení – to je coctail Audio X40

V strede predného panelu je štrbina pre CD médiá, naľavo je ďalší ovládací prvok na nastavenie hlasitosti. Pod ním je tlačidlo na zapínanie prístroja, 6,3 mm jack na pripojenie slúchadiel, USB port a 3,5 mm jack na externý vstup zvuku. Systém ovládania s dvoma otočnými prvkami je prepracovaný, spolu s informáciami na prednom paneli sa naučíte intuitívne ovládať prístroj hneď a bez návodu.

Zadný panel s bohatými možnosťami

K zariadeniu existuje aj mobilná aplikácia na ovládanie (iOS a Android). Aby ste ju mohli použiť, musíte mať CA-X40 pripojené k internetu. Na to slúži buď doplnkový USB Wi-Fi dongle alebo káblové pripojenie cez ethernet. To už sa pozeráme na zadnú stranu zariadenia a tá nás celkom prekvapila. Je tu totiž dvojitá možnosť analógového pripojenia výstupov. Na dlhšiu vzdialenosť je lepšie použiť diferenčné (balanced) zapojenie, ktoré vás úplne zbaví problémov so šumom. Na pripojenie sa v tomto prípade použije kábel s XLR konektorom.

Druhá možnosť je klasické (unbalanced) pripojenie s koncovkami RCA. Tiež je tu aj digitálne pripojenie na výstupe – optický Toslink, koaxiálny a AES XLR. Zaujímavo sú riešené vstupy na zadnej strane. Konkrétne je tu aj špeciálny vstup na nahrávanie hudby z gramofónu. Platne sú dnes na vzostupe a mať takúto jednoduchú možnosť, ako si nahrať presne taký zvuk, aký vychádza pri konkrétnom prehrávaní z gramofónu, nadšenci hudby privítajú Tiež je tu bežný analógový vstup cez RCA konektory a digitálny optický a koaxiálny vstup zvuku.

V dodávke dostávate aj FM anténu a túto pripájate na zadnú stranu prístroja. FM rádio je vo výbave a jeho naladenie je automatické a rýchle. Máte pritom možnosť aj jemne doladiť príjem. Prirodzene, vo výbave sú aj internetové rádiá, práve preto sa oplatí pripojiť tento prístroj k internetu.

Ďalšou špecialitou je HDMI výstup, keď si k CA-X40 pripojíte napríklad televízor a na veľkej obrazovke potom vidíte napr. zobrazenie nahraných albumov alebo slideshow z obrázkov uložených na pevnom disku zariadenia. Pevný disk sa dá meniť, môžete použiť 3,5-palcový alebo 2,5-palcový disk vrátane SSD. Šachta pre externý disk je vzadu, celkovo môžete mať 4 GB kapacitu. Zariadenie je možné ešte aj osobitne uzemniť.

Čo možno prehrávať?

Pomocou zariadenia môžete prehrávať CD médiá a tieto hneď aj ripovať, a to s viacerými možnosťami. My sme používali FLAC, ale vybrať si môžete WAV, MP3, WMA, ALAC, AIFF či Ogg. Ripovanie celého albumu Pink Floyd, The Wall trvalo 3 minúty a 20 sekúnd. CA-X40 podporuje prehrávanie špeciálnych formátov DSD64 (2,8224 MHz), DSD128 (5,6448 MHz) a DXD (24Bit/352,8 KHz). Ďalej máte možnosť prehrávať internetové služby – jednak internetové rádiá, ale aj Deezer či Spotify, Tidal, Qobuz.

Pred použitím týchto služieb musíte v nastavení zadať meno a heslo prístupu k službe (ideálne je vtedy pripojiť USB klávesnicu). Potom je tu FM rádio a ďalej pripojenie na mobilný telefón, sieťové zariadenie v domácnosti, UPnP, FTP server alebo počítač. Prehrávať sa dá aj z USB disku či zo spomínaných audiovstupov. A vytvoriť si môžete aj svoje playlisty. Jednoducho, čokoľvek doma máte, to na CA-X40 prehráte. Naozaj šikovné.

Kvalita prehrávania

Prehrávanie je vo vysokej kvalite zvuku, vychutnali sme si ho najprv s BOSE slúchadlami a počúvali sme naozaj dlho. Sýte basy, jasné výšky, všetko vyvážené. A keď sme potom v demonštračnej miestnosti zapožičiavateľa pripojili zostavu postupne na reproduktory PIEGA Classic 60.2, KEF REFERENCE 5 a DynAudio, bolo jasné, že toto je to pravé orechové pre CA-X40. Skutočný zážitok, vyskúšajte si to v testovacej miestnosti Art Audio.

Mobilná aplikácia a diaľkový ovládač

K zariadeniu sa dodáva diaľkové ovládanie, ktorým zvolíte zdroje zvuku, nastavíte hlasitosť prehrávania, preskakujete medzi skladbami, označíte si obľúbenú hudbu, v prípade služby Deezer sme si mohli zobraziť na displeji aj titulky. Mobilná aplikácia je určená na podobný účel ako DO, chceli by sme, aby ešte viac prepojila svet smartfónu s týmto zariadením.

Verdikt

CA-X40 je rozhodne zaujímavým audioserverom na komplexné riešenie kvalitnej hudby i ako server pre multiroom riešenia v domácnosti. Vzhľadom na cenu určite nie je pre hocikoho, ale znalec kvalitnej hudby hneď spozornie. Páčila sa nám podpora moderných technológií a tiež kvalita vyhotovenia zariadenia.

Cena: 1499 EUR
Zapožičal: Art Audio s.r.o., Krížna 20, Bratislava

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 3/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.