Nedeľník touchIT vážne i nevážne. Nezviazané IT témy na tisíc spôsobov.

Nahrávate svoje fotografie na Facebook alebo iné sociálne siete? Máte pocit, že fotky sú určené len pre oči vašich priateľov a sú dobre chránené?

Nie je to také jednoduché. Každú informáciu, ktorú nejakým spôsobom zverejňujete, môže niekto zneužiť.

Ako by ste sa zachovali, keby ste stretávali čoraz viac ľudí, ktorí by tvrdili, že sú vašimi priateľmi, aj keď ste ich ešte nikdy v živote nevideli? Podaktorí by vás označili za dobrých kamarátov, iní za životnú lásku a možno niektorí by vás aj obvinili z toho, že im dlžíte peniaze.

Nedelnik08-01_nowat

Ak by sa vám to stalo raz, zrejme by ste si pomysleli, že ste stretli nejakého blázna. Ako náhle by sa však situácia začala opakovať, začne vám byť jasné, že niečo nie je v poriadku. Napokon by ste cudzie mená, ktorými by vás ľudia oslovovali, zadali do internetového vyhľadávača a s šokom v tvári by ste zistili, že dané osoby naozaj existujú. Ba čo viac, sú vašim zrkadlovým odrazom.

Prečo sa tváriš, že ma nepoznáš?

Takéto niečo zažila napríklad Ellie Flynn, ktorá sa o tom rozpísala v magazíne Vice.

To, že niečo nie je v poriadku zistila prvý krát v roku 2010 pri dovolenke na Kréte. Jedného dňa si totiž všimla, že sa na ňu a jej kamarátku dlhší čas uprene pozerá nejaký neznámy muž a zdraví ich. Keď naňho nereagovali, napokon k nim pristúpil a spýtal sa, ako dlho ešte mienia predstierať, že ho nepoznajú.

Obe dievčatá sa ho teda prekvapene spýtali na to, kto si myslí že sú.

„Ste Ellie Rose a Chia Colarossi“, odpovedal im.

Nedelnik08-02_nowat

Tieto mená však dievčatám nepatrili. V skutočnosti patrili falošným zoznamovacím účtom, umiestneným na rôznych sociálnych sieťach, a to už od roku 2007.

Počas nasledujúcich rokov sa jej a jej priateľke stali podobné stretnutia nespočetne krát. Často krát sa dotieravých osôb zbavili až v momente, ako im ukázali svoje doklady a rozčarovaní nápadníci a priatelia zistili, že „Colarossi“, „Rose“ a iné mená im nepatrili.

Ellie sa snažila celej veci prísť na kĺb a dané mená začala vyhľadávať na internete. Prekvapene pri tom zistila, že na Facebooku, Twitteri, Instagrame a ma rôznych on-line zoznamkách existuje viac ako 60 profilov s jej fotografiami.

Nešlo pri tom len o nejaký jeden konkrétny snímok. Profily boli plné jej osobných fotografií za posledných niekoľko rokov, ktoré nahrávala na svoj Facebook účet.

Nedelnik08-03_nowat

Falošný Twitter profil s fotkou Ellie, s niekoľkými stovkami tweetov

Profily boli neuveriteľne vierohodné a odzrkadľovali jej život. Obsahovali jej príspevky, stretnutia a dokonca aj zmeny pracovných pozícii a oznámenia o vzťahoch. Ak niečo napísala na Facebook alebo pridala fotografiu, onedlho sa to objavilo aj na účte falošných osôb. Ak napísala Tweet, onedlho sa objavil aj na falošnom Twitter účte.

Neuveriteľné pre ňu bolo, že falošné účty mali v zozname množstvo ľudí, ktorých spoznávala, avšak s inými menami. Falošné účty tak nemala len ona, ale aj jej priatelia a spoločne tak bola vytvorená vierohodná sieť kontaktov, nerozpoznateľná od bežných ľudí. Jediné čo bolo iné, boli len mená.

Keď ste nevedomky súčasťou obludného podvodu

Možno si poviete, že vaše fotky predsa nikoho cudzieho nemôžu nezaujímať. Nejaké fotky z dovoleniek, zábavy či akýchkoľvek iných príležitostí má predsa každý človek a viac menej sú všetky rovnaké. Na čo by už niekto potreboval tú vašu?

Odpoveď je pomerne jednoduchá – na to aby sa daná osoba mohla vydávať za niekoho iného a vďaka tomu úspešne niekoho podviedla.

Ak to už pri podvodoch býva, aj tu ide o peniaze. V tomto prípade sa však neokráda ten, komu dané fotky patria. Fotografie a falošné životy sa použijú ako návnada pre iných ľudí.

Nedelnik08-04_nowat

Ellina priateľka Chia na falošnom Twitter účte. Mal viac ako 36 000 tweetov

Podvod funguje tak, že sa predstiera falošné kamarátstvo alebo romantický vzťah. V minulosti bol tento typ podvodu špecifický len pre internetové zoznamky, avšak dnes už je nemálo rozšírený aj na sociálnych sieťach.

Podvodníci obvykle založia falošné ženské profily s dôsledne vyplnenými údajmi a atraktívnymi fotkami a s pomocou nich následne nadväzujú kontakty s potenciálnymi obeťami.

Princípom podvodu je vyvinutie dostatočne silného vzťahu s obeťou v čo možno najkratšom čase, na základe ktorého môžu podvodníci často opakovane zažiadať o menšie či väčšie objemy peňazí.

Pre úspech však nestačí len atraktívna fotka. Drvivá väčšina potenciálnych obetí by ihneď spozornela, ak by zbadali fotku, ktorá by pôsobila ako vypadnutá z obálky časopisu.

Ak chce byť podvodník úspešný vo väčšej miere, musí vytvoriť vierohodne pôsobiace profily a dnes už sa nezaobíde ani bez účtov na sociálnych sieťach.

Nedelnik08-05_nowat

Falošný profil na on-line zoznamke, ktorý používa fotky Chie

Skúsení podvodníci neberú fotografie z rôznych fotobánk, kde sú strojené fotky od profesionálnych fotografov. Namiesto toho poľujú po vhodných fotografiách na voľne prístupných Facebookových účtoch, Instagrame alebo iných obdobných službách.

Fotografia peknej ženy alebo muža, ktorá je prirodzená a už na prvý pohľad pôsobí amatérsky je omnoho viac dôveryhodná, ako strojená fotka modelky. Ak podvodník vytvorí sociálne profily plné bežných príspevkov a fotografií zo zábav a dovoleniek reálnych ľudí, je prakticky nemožné ho odhaliť.

Ak sa chcete s niekým zoznámiť a pri svojom hľadaní narazíte na takúto osobu, nemáte šancu ju na prvý pohľad rozpoznať. Jediné čo je totiž od reálnej osoby iné, je meno.

Podvodník začína sprvu zľahka, aby nevyvolal podozrenie. Budovanie vzťahu alebo kamarátstva môže pokojne trvať aj niekoľko týždňov či mesiacov. Skôr či neskôr však príde rad na žiadosť o peniaze.

Nedelnik08-06_nowat

Záznam bežnej komunikácie, ktorú mal jeden s podvedených ľudí s falošnou Chiou

Obvykle ide o poprosenie o pomoc s účtami na lieky pre seba alebo rodičov, alebo predstieranie náhlej straty práce, pričom vás podvodník s hanbou a ostýchaním požiada o uhradenie účtu za internet, aby vzťah mohol pokračovať. Cítite sa pri tom ako rytier, ktorý pomáha osobe v núdzi.

Neskôr môže ísť aj o veľké sumy, keď podvodník požiada o peniaze na letenku, aby ste sa mohli stretnúť, avšak na poslednú chvíľu nemôže doraziť a podobne.

Podvodníci nemajú problém venovať vzťahom aj dlhú dobu niekoľkých mesiacov. Majú totiž rozbehnutých často aj niekoľko desiatok falošných vzťahov, pričom každý je v inom štádiu a peniaze sa preto stále sypú. Pokiaľ je vzťah už veľmi rozvinutý, môže byť obeť okradnutá o veľké sumy aj viackrát po sebe.

Všetko sa obvykle končí trpkým precitnutím obete, ktorá si napokon uvedomí, že celý vzťah je len podvod a prestane peniaze posielať. Spôsobená trauma je často enormná a môže vyžadovať aj odbornú psychologickú pomoc.

Môže sa to stať aj vám?

Bojovať proti zneužívaniu svojich fotografií na internete je neľahké. Ak už raz niečo na internete je, obvykle je nemožné dostať to z neho preč.

Ak by vašu fotografiu používala regulárna firma na svojom reklamnom bilborde, mohli by sta sa dožadovať stiahnutia a takisto zaplatenia odškodného. Ak ale vašu fotografiu začnú používať podvodníci, tak u nich sa len ťažko budete dožadovať spravodlivostí a férového zaobchádzania.

Ellie Flynn, ktorá rozpovedala svoj príbeh, označila niektoré stretnutia s osobami, ktoré ju považovali za niekoho iného, za zdrvujúce. V jednom prípade šlo o dievča, ktoré si s ňou dopisovalo už viac ako dva mesiace. V skutočnosti si pravdaže dopisovala s podvodníkom, ktorý mal v pláne ju okradnúť.

Mnohí ľudia nechceli vôbec uveriť „že to nie je ona“ a stávali sa až agresívnymi. Najbolestivejšie to bolo vtedy, keď šlo skrátka len o zúfalé osoby trpiace samotou, ktoré boli presvedčené, že si konečne našli kamarátku, s ktorou sa im dobre rozpráva.

Catfish_movie_poster

Ellie Flynnovú zneužitie jej osobných fotografií a príspevkov výrazne poznamenalo. Dnes je mimoriadne podozrievavá a snaží sa mať komunikáciu s blízkymi osobami čo najviac zabezpečenú a skrytú pred inými zrakmi.

Jej falošné profily si však naďalej žijú svojim vlastným životom. Ellie sa snaží účty, ktoré objaví na Facebooku či Twitteri likvidovať (na týchto sieťach môžete účty, ktoré sa vydávajú za vás nahlásiť a po preukázaní identity ich nechať zmazať). Je to však boj s veternými mlynmi. A ak sa to podarí, o pár týždňov sa objavia znova s inými menami.

Trochu paradoxné je, že Ellie Flynnová si podľa svojho vyznania neuvedomuje, že tieto účty slúžia k okrádaniu. V článku totiž apeluje na svojho dvojníka, ktorý kopíruje jej život, aby vyhľadal odbornú pomoc psychológa. Tu však nejde o žiadnu psychologickú poruchu chudáka, ktorý žije život niekoho iného. Tu ide o očividný nástroj na peniaze.

Podvody tohto typu sú najmä v USA veľmi rozšírené a varuje pred nimi aj FBI. Tento problém, sa označuje aj ako „catfishing“, podľa rovnomenného dokumentárneho filmu z roku 2010, ktorý sa podvodmi v súvislosti s falošnými romantickými vzťahmi zaoberá.

Nedelnik08-07_nowat

V USA v dôsledku catfishingu prišli ľudia o 82 miliónov dolárov len behom prvej polovice roku 2014

Odhaduje sa, že ročne sú Američania týmto spôsobom okradnutý až o 160 miliónov dolárov. Ako sa pozornosť médií zvyšuje a ľudia si dávajú väčší pozor, podvodníci sú nútení používať čoraz vierohodnejšie účty a zneužitie informácii Ellie Flynnovej je skvelou ukážkou.

Máte Facebook či iný profil sociálnej siete voľne prístupný pre každého? Máte ho len pre svojich priateľov, avšak do priateľov si pridáte kohokoľvek bez zaváhania a máte v ňom už desiatky vlastne neznámych ľudí? Porozmýšľajte nad tým, čo to všetko môže spôsobiť.

Vaše fotografie a sociálny život sú pre mnohých lákavým cieľom, aj keď si to neuvedomujete. Vonkoncom sa pri tom obeťou podvodu nemusíte stať len vy. Pokojne sa z vás stane len šťavnatá návnada.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.