Únik by nemal ovplyvniť používateľské dáta.

Počas októbra uniklo 3,1 milióna emailových adries (3 117 548 aby sme boli presní) z databáze servera CoinMarketCap. Samotný server sa vyjadril, že išlo len o emailové adresy, nie heslá. Únik však teraz môže spôsobiť vyšší nápor na dotknuté adresy. To konkrétne na posielanie podozrivých alebo vyslovene škodlivých emailov s falošnými odkazmi na malvér. Tiež môžu byť zneužité na reklamné účely. O úniku informovali aj servery Trend Micro a Have I been pwned?

Nateraz s tým nemáte veľmi čo urobiť, heslo si podľa všetkého meniť netreba, no ak chcete, pokojne to urobte. Jednou z najistejších ciest, je nechať si vygenerovať heslo správcom hesiel, napríklad v prehliadačoch s dostupnosťou tejto funkcie (Chrome, Brave, Edge).

CoinMarketCap sa vyjadril, že únik nebol z ich vlastných serverov. Faktom ale stále zostáva, že ďalšia služba bola prelomená. Čo z toho vyplýva? Kto chce, server nabúra, ide len o to, či ho pri tom chytia a aký čas na to potrebuje. Preto si nainštalujte antivírusový počítač, ktorý obsahuje rozšírenú kontrolu emailov (prakticky každý AV program).

Takto je väčšia šanca, že sa vyhnete podvodom, ktoré na pohľad vyzerajú ako skutočné emaily. Treba tiež počítať s tým, že emailová adresa ako taká nie je súkromná a putuje kdekoľvek po internete. Teda vám môže napísať hocikto. Netreba veriť všetkého, čo príde do emailu. Našťastie v našich končinách ľahšie rozpoznáme spam pre jeho lámanú slovenčinu a nekonzistentnosti v pravopise a štylistike.

Zdroj: haveibeenpwned.com

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.