Zahraniční tvorcovia kostýmov, animované a komiksové filmy, ale aj súťaže, workshopy, prednášky, či dokonca bojové umenia, fantastická literatúra, hudba a umenie. Už tento víkend sa začína 31. ročník medzinárodného festivalu popkultúry Comics Salón 2018, ktorý prinesie aj špeciálneho hosťa. Je ním Vladimír Furdík, herec, dablér a kaskadér pochádzajúci zo Slovenska, ktorý si zahral po boku hviezd, ako sú Daniel Craig, Jude Law, či Tom Hiddleston a ďalších.      

Tohtoročný festival bude aj o ďalších významných hosťoch zo sveta popkultúry. Zúčastní sa ho desať profesionálnych cosplayerov zo zahraničia, pre ktorých sa tvorba kostýmov stala nielen hobby, ale aj remeslom.

Pre návštevníkov festivalu sme si tento rok pripravili hneď niekoľko noviniek, no môžu sa tešiť aj na klasiku. Okrem špeciálneho hosťa Vladimíra Furdíka, napríklad aj na súťaž kostýmov Cosplay, ktorej víťaz poputuje na finále do Londýna, ďalej na nadrozmerné spoločenské hry či súťaže pre fotografov a tvorcov krátkych filmov. Program sme doplnili aj o prednášky známych slovenských spisovateľov a odborných prednášajúcich. Priestory festivalu sme po novom rozšírili aj do vonkajšej časti, kde návštevníci nájdu napríklad aj virtuálnu realitu a ďalšie aktivity,“ uvádza Róbert Žittňan, organizátor festivalu.

Vďaka novovznikajúcej 365.bank, ktorá sa tento rok stala generálnym partnerom podujatia, bude festival každoročne hostiť známych hercov z filmov a seriálov. Už počas najbližšieho víkendu privíta herca, dabléra a kaskadéra Vladimíra Fudríka, ktorému sa ako jednému z mála Slovákov podarilo preraziť v Hollywoode. Aktuálne ho môžete vidieť v Game of Thrones ako Nočného Krála, no zahral si aj v ďalších filmoch ako Skyfall, Scherlock Holmes 2, Prometheus alebo Vojnový Kôň.

„Sme hrdí, že môžeme byť súčasťou Comics Salónu, ktorý je najväčším podujatím svojho druhu u nás, s tradíciou siahajúcou až do 80. rokov. V zahraničí sa veľké banky predháňajú v tom, aby sa cez popkultúru priblížili k mladšej cieľovej skupine. My v 365 máme popkultúru vo svojej DNA, je preto prirodzené, že chceme byť v jej podporovaní na Slovensku priekopníkmi,“ uvádza Juraj Šnirc, head of marketing v 365.bank.

Tohtoročný Comics Salón bude prebiehať presne po tridsiatich rokoch od prvého ročníka svojho priameho predchodcu, historicky prvého festivalu popkultúry u nás (IstroCon z r. 1988).

Jednou z hlavných aktivít, ktoré si organizátori pripravili, je kostýmová súťaž Cosplay, ktorej víťaz pocestuje na európske finále Eurocosplay v Londýne. Festival ponúkne v rozšírených priestoroch stany s technologickými spoločnosťami ako Microsoft  s Xboxom, Asus ROG a Virtuálnu Realitu. Vo vonkajšom priestore budú tiež ázijské jedlá a Pavilón čínskej animácie.

V rozšírenej Cosplay sekcii sa môžu návštevníci osobne stretnúť s hosťami cosplayerov zo zahraničia. Okrem autogramiád budú mať vlastné expertné prednášky o cosplay tvorbe a zároveň budú odbornou porotou cosplay súťaže.

Festival prinesie v spolupráci iHRYskom, ktoré oslavuje 10.výročie svojho vzniku, rôzne atrakcie ako sú nadrozmerné verzie spoločenských hier. Súčasťou podujatia budú aj kreatívne foto súťaže ActionPlay a PhotoCon pre šikovných fotografov využívajúcich akčné figúrky a živé objekty. Pre tvorcov krátkych filmov pripravili organizátori festivalu súťaž CMV – Cosplay Music Video o natočenie hudobného videa s obsadením cosplayerov.

Novinkou v rámci Comics salónu je aj Festival bojových umení, v rámci ktorého počas soboty a nedele vystúpi 12 klubov bojových umení. Z viacerých predvedú hlavne Karate, Aikido, Judo, Kendo, Iaido, Ninjutsu, Takewondo a ďalšie.

Comics salón tento rok prinesie aj prednášky od spisovateľov a odborných prednášajúcich. Hosťami budú Daniel Hevier, Juraj Červenák, Františka Vrbenská, Mark E. Pocha, Martin Hatala , Jana Plauchová a Roland Oravský.

Súčasťou festivalu sú aj filmy, súťaže a herná sekcia, ktorých program nájdete bližšie rozpísaný v samostatnej prílohe tlačovej správy. Comics Salón 2018 sa uskutoční v dňoch 21. až 23. septembra 2018 v priestoroch DK Ružinov, Ružinovská 28 v Bratislave. Začína sa v piatok (21.9.) od 13:00 hod a končí sa v nedeľu (23.9) o 17:00 hod.