Digitálnu asistentku Cortana ste pravdepodobne nepoužívali. Dôvodom bolo, že na Slovensku nebola oficiálne dostupná.

Microsoft o tom vie svoje a nebola priveľmi využíva ani v iných krajinách. Aj to je dôvodom prečo sa firma rozhodla ukončiť podporu tejto digitálnej asistentky, respektíve digitálneho asistenta v operačnom systéme Windows. Dnes máte množstvo iných riešení, ako využiť podobné služby, napríklad ovládanie systému hlasom, hoci zatiaľ iba v anglickom jazyku. Túto možnosť si zapnete v časti Nastavenia – Zjednodušenie ovládania – Reč – Hlasový prístup.

Hlasový asistent od Microsoftu bude aj naďalej dostupný v mobilnej aplikácii Outlook Teams. Podľa vyjadrení výrobcu má používateľ ďaleko lepšie možnosti a to napríklad využitie četovacieho asistenta, ktorý je vnorený v prehliadači Edge, respektíve ho používa aj služba Bing. Cortanu nahradí nielen nový Bing s umelou inteligenciou, ktorý podporuje odpovedanie na vami položené otázky, ale aj služba Microsoft 365 Copilot.

Tá má pomáhať v rámci vašich dokumentov, plánovaní stretnutí alebo vytvárať či upravovať obsah na základe vašich vstupných dát. Podobné funkcie majú aj webové aplikácie a napríklad umožnia vytvoriť zoznam úloh z vašich zápiskov alebo importovaných dokumentov.

Umelá inteligencia dnes ukázala, ako dokáže predbehnúť v podstate hlúpych digitálnych asistentov. Už niekoľko rokov ich máme najmä v smartfónoch a používatelia smart asistentov vo forme samostatných zariadení si k nim našli cestu. Použiť sa rozhodne dajú a majú svoje scenáre, kedy bude ich funkcionalita užitočná.

Predpokladáme, že aj ostatní výrobcovia budú musieť priniesť vylepšenia do svojich pôvodných asistentov, inak z pohľadu použiteľnosti a možnosti napríklad diskutovať a dostávať zmysluplné odpovede, budú ťahať za kratší koniec v porovnaní s AI.

bing chat okno v prehliadaciZdroj: TOUCHIT

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.