Procesor prevádzkovaný v Exceli, tak teraz už ste videli naozaj všetko.

Na pochopenie tohto počinu je treba poznať základy elektroniky, dvojkovej sústavy a tiež niečo z teórie procesorov. To všetko si môžete pozrieť aj v priloženom videu. Autor tohto naozaj odvážneho počinu využil programovací jazyk Python a spojenie niekoľkých excelovských súborov na to, aby vytvoril funkčnú verziu 16-bitového procesora.

Autor vysvetľuje vo videu princípy jeho procesora, a to, ako projekt funguje. Používatelia, ktorí majú záujem si takéto niečo vyskúšať, budú potrebovať základy programovania alebo kompilácie projektov v jazyku Python. Pri vytváraní procesora nebol použitý žiaden skript vo Visual Basicu.

Na svojej stránke v službe GitHub popisuje, z akých častí je samotný procesor, respektíve počítačový celok zložený. Na správne fungovanie je potrebných viacero súborov, ktoré sú rozdelené na procesorovú tabuľku XLSX, Excel s pamäťou ROM a tiež XLSX súbor s inštrukčnou súpravou. Autor pribalil aj niekoľko ukážok programov, ktoré môžu v takomto procesore bežať.

Záujemcom odporúčame vyskúšať tento netradičný počin, a to určite aj s návodom. Ide najmä o rôzne limity Excelu a spracovania inštrukcií. V každom prípade je to zaujímavý a netradičný výtvor a určite sa dá postaviť na úroveň hry DOOM bežiacej v Exceli.

Zdroj: InkboxSoftware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.