Počítačová apokalypsa spôsobená bezpečnostnou firmou CrowdStrike a jej softvérom Falcon.

Stačila jedna nevhodná aktualizácia a celosvetová počítačová sieť zaznamenáva výpadok. Ovplyvnené sú letecké spoločnosti aj železnice alebo bežné obchody. Veľké výpadky hlási Británia aj telekomunikačné služby v pacifickej oblasti.

Ryanair oznámil rušenie letov, používatelia sa nebudú môcť dostať ani k svojim rezerváciám. Pozastavenie letov sa týka podľa Amerického úradu pre letectvo aj spoločností Delta, United a American Airlines. Komplikácie hlási aj pražské letisko. Problémy majú aj banky. Britská televízia SkyNews nemohla kvôli výpadkom vysielať.

Výpadok na letisku v Sydney:

crowdstrike outage sydneyZdroj: @techAU / X

Podľa aktuálnych informácií za to môže nevhodná aktualizácia a problémový je minimálne jeden súbor. Operačné systémy Windows zobrazujú tzv. modrú obrazovku smrti (BSOD) a nedajú sa ani reštartovať. Počítače bežných používateľov fungujú normálne, ak nepoužívajú vyššie uvedené riešenie. To je však určené pre firemný segment. To ale nakoniec celú situáciu ešte zhoršuje.

Pomôcť môže naštartovanie v núdzovom režime a odstránenie problematického súboru s názvom 00000291*.sys. Podľa označenia hviezdičkou je súborov tohto typu viac a líšia sa v koncovom čísle. Nateraz firmy musia počkať na aktualizáciu softvéru od spoločnosti CrowdStrike. Pôjde o diaľkovú správu počítačov, keďže mnohé sa nedajú spustiť a skončia v chybovej slučke na modrej obrazovke.

Zdroj: SkyNews, X

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.