O D.Boxe sme už informovali na platforme TOUCHIT. Článok vzbudil vašu pozornosť a preto sme aj oslovili pána Igora Salopeka (IS), ktorý stojí v projekte Direct4.me za vývojom týchto zaujímavých inteligentných skriniek.

Pripravili sme pre neho niekoľko otázok, ktoré vyplynuli z vašich podnetov na náš pôvodný článok a video.

TI: Pre koho sú určené balíkoboxy D.Box a pri akých situáciách sa najlepšie využijú?

IS: Naše balíkoboxy sú určené naozaj pre všetkých, pre ľudí v rodinných domoch aj v bytovkách, a taktiež pre firmy, ktoré majú eshopy, kamenné predajne, servisy či požičovne. Rád by som však vyzdvihol dva hlavné segmenty. V prvom rade sú to domácnosti, ktoré využívajú D.Boxy väčšinou na prijímanie zásielok od kuriérov. Teraz prichádza tá najvhodnejšia doba na kúpu D.Boxu, nakoľko sú pred nami vianočné nákupy aj najakciovejší deň v roku Black Friday.

Výhodou našich balíkoboxov je, že môžete zásielky nielen prijímať, ale aj ich odosielať. Napríklad keď chce majiteľ boxu vrátiť kúpený tovar, alebo keď chce niečo požičať susedovi, ale nevie sa s ním časovo zladiť. Vkladanie zásielok môžete využiť aj ak predávate veci cez bazárový predaj či platformy ako marketplace. D.Boxy majú aj komerčné využitie a tu je to ešte zaujímavejšie.

Direct4MeZdroj: Direct4Me

TI: Povedzte nám o tom viac. Ako dokážu využiť vaše riešenia väčšie firmy, napr. úspešné eShopy?

IS: Funkcie balíkoboxu sú podobné ako pri domácom využití. Firmy teda môžu prostredníctvom D.Boxu zásielky preberať a aj ich vkladať. Predstavím vám ale to najzaujímavejšie. Logistika je totiž častokrát pre firmy (povedzme si úprimne) tá otravnejšia časť biznisu. Čakať na to, kedy si zákazník vyzdvihne zásielku by znamenalo mať nekonečné otváracie hodiny. To si však nemôže nikto dovoliť. My prinášame riešenie v podobe D.Boxov, do ktorého vám ráno môžu kuriéri vložiť zásielky a vy do tých istých boxov vložíte poobede tovar pre klientov, ktorí si ho môžu prísť vyzdvihnúť aj vtedy, keď už ste dávno doma. Takto vám D.Box ušetrí čas aj peniaze. A to najlepšie na koniec – ak máte spoplatnený osobný odber, peniaze môžete takto aj zarábať. Týmto spôsobom môžu D.Box využívať kamenné predajne, eshopy, servisy, požičovne, knižnice atď.

TI: Aké varianty D.Boxov sa vyrábajú pre náš trh a kde sa dajú zakúpiť?

IS: V ponuke máme samostatné boxy s objemom 40, 80 a 160 litrov, pričom pri najmenšom a najväčšom boxe je možnosť objednať si ich vo verzii so zabudovanou poštovou schránkou.

Zakúpiť si ich je možné v sieti elektrodomov NAY alebo vo viacerých partnerských e-shopoch, ktoré môžete nájsť na našej webovej stránke.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stojan pre D-Boxy

K dispozícii máme aj dokovacie stojany, na ktorých je rôzna konfigurácia spomínaných samostatných boxov. Pre tých, ktorí potrebujú väčšiu kapacitu, ponúkame aj viacpriehradkové Multiboxy, ktoré sú dostupné v konfigurácii 13, 17, 21 a 27 priehradok.

TI: Ako je to s cenou za nákup D.Boxu a inými poplatkami?

IS: Koncové ceny sa pri samostatných boxoch pohybujú od 309 eur do 459 eur. Dokovacie stojany a Multiboxy sú profesionálne riešenia, pri ktorých sa vždy snažíme poradiť klientovi, ktorý konkrétny typ pokryje jeho potreby a ceny sa pohybujú od cca 2 000 eur bez DPH za dokovacie stojany a od cca 4500 eur bez DPH za Multibox.

A čo sa týka ďalších poplatkov, máme skvelé správy. Všade naokolo počúvame o zdražovaní, my sme sa rozhodli, že paušálny poplatok za program Štandard úplne zrušíme. Týmto spôsobom dokážete pomocou aplikácie Direct4.me využívať základné služby ako uzamknutie/otvorenie D.Boxu, možnosť zdieľania zvukových tokenov s priateľmi, bezkontaktný prístup cez DoV, zoznam digitálnych potvrdení o doručení, podpora a pravidelný update platformy Direct4.me vrátane aktualizácie firmwaru D.Boxov.

Spoplatnený je len program Biznis, ktorý je určený pre komerčné využitie a ideálny na správu viacerých D.Boxov. K dispozícii je mobilná aplikácia aj webové rozhranie. K funkcionalitám programu Biznis navyše ponúkame otvorené API, priraďovanie rolí používateľov či import a export XML súborov. Biznis paušál vás mesačne bude stáť 7,50 eur s DPH za jeden D.Box alebo priečinok.

TI: Ako prijali D.Boxy samotní kuriéri? Čo všetko musia mať na to, aby mohli zásielku do D.Boxu uložiť?

IS: V prvom rade si treba uvedomiť, že aj pre kuriéra je jednoduchšie, ak vie, že po príchode na miesto môže zásielku určite odovzdať a nemusí niekomu vyvolávať alebo na niekoho čakať. Prípadne, že sa nemusí znovu vracať v iný deň. Keďže nám aj im ide o spokojnosť zákazníka, sme na jednej lodi. D.Box im uľahčí prácu, ušetrí čas a zníži počet nedoručených zásielok.

TI: Ako to teda funguje v praxi?

IS: D.Box vie otvoriť každý, komu ho majiteľ cez aplikáciu sprístupní. V balení nájde nálepku so stručným návodom, ktorú si môže nalepiť na dvierka a tým uľahčiť situáciu tomu, kto sa s D.Boxom stretáva prvý krát. Vo väčšine prípadov to úplne postačuje, prípadne pomôže usmernenie cez telefón. Ideálne však je, pokiaľ je so systémom Direct4.me kuriérska spoločnosť zintegrovaná. V takom prípade si vie kuriér konkrétny D.Box vopred zarezervovať a po doručení zásielky už len adresátovi príde upozornenie. Momentálne má takúto výhodu spoločnosť SPS, pričom ďalšie integrácie sú už v procese.      

TI: Aká je odolnosť D.Boxov voči počasiu ale aj odcudzeniu?

IS: Umiestnenie všetkých typov našich produktov je možné v interiéri aj v exteriéri. D.Boxy sú vyrobené z pozinkovaného oceľového plechu a ošetrené práškovým lakovaním, čo zaisťuje odolnosť voči poveternostným vplyvom. Uchytenie D.Boxu je riešené tak, že demontáž môže vykonať len ten, kto má oprávnenie ho otvoriť. Pritom v aplikácii má majiteľ k dispozícii históriu vkladov/otvorení. Aj keby ho niekto ukradol, nebude mať z neho úžitok, keďže my dokážeme prístupy zablokovať aj na diaľku. 

Ochranu pred neoprávneným otvorením cudzou osobou zabezpečuje technológia DoV (Data Over Voice) a kryptovanie na úrovni blockchain, vďaka ktorým je jednorazový digitálny token tvorený zvukom spárovaný len s konkrétnym telefónnym číslom.

TI: Môže nastať situácia, že jeden kuriér už zásielku do D.Boxu uložil, ale v rovnaký deň sa bude snažiť doručiť zásielku aj ďalší kuriér. Dá sa to nejako vyriešiť?

IS: Ak sa v D.Boxe už nachádza zásielka, nemôže doň niečo vložiť druhý kuriér. Nemohli by sme garantovať bezpečnosť prvého balíka. Majiteľ však vie prístup zdieľať napr. susedovi, ktorý môže prvý balík vyzdvihnúť, a tak je D.Box znovu voľný pre ďalšie doručenie.

TI: Existuje nejaká cesta ako otvoriť D.Box potom, ako sa vybije batéria alebo nastane technická porucha?

IS: Majiteľ D.Boxu má možnosť priebežne sledovať stav nabitia batérie v mobilnej aplikácii. Tá ho pri určitej úrovni stavu batérie aj automaticky upozorní, aby rátal s výmenou batérií. Ale aj v prípade, že sa batéria vybije úplne, je k dispozícii záložný plán. Pomocou 9V batérie, ktorú priložíte ku kontaktom na elektronickom zámku D.Boxu, mu dodáte energiu a klasickým spôsobom otvoríte dvierka. Potom už len stačí vymeniť batérie.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Batérie a zámok D.Boxu

Prípadné poruchy sa zobrazia na displeji a v návode si viete prečítať ako v danom prípade postupovať.

TI: O ktorý D.Box je najväčší záujem?

IS: Jednoznačne najväčší záujem je o D.Box 160. Keďže je najväčší zo všetkých samostatných balíkoboxov, zaručí, že sa vám doň zmestia aj rozmernejšie balíky. Ako príklad uvediem, že takýto box si od nás kúpil zákazník, ktorý prevádzkuje servis kávovarov a náhradné diely ale aj celé opravené kávovary vkladá na odber do tohto 160 litrového D.Boxu.

TI: Čím sa D.Box odlišuje od Balíkoboxov Slovenskej pošty alebo firme ako je Alza či Packeta?

IS: Tým že môže byť iba váš. Individuálne balíkoboxy s podobnými parametrami neponúka žiadny iný výrobca. Vy si môžete vytvárať aj prijímať zásielky bez toho, aby vám tretia strana diktovala, koľko ju tam môžete mať uloženú, alebo kto ju môže vybrať. Umiestnenie boxu si zvolíte vy sami, či už priamo pred váš dom alebo firmu. Rovnako vy si môžete vytvoriť vlastné výdajné miesto vášho e-shopu a vy sami si určíte, či spoplatníte osobný odber v balíkoboxe a logistika bude zarábať iba vám.

Odlišností je však viac! Pre všetky typy balíkoboxov od Direct4.me platí, že nepotrebujú pripojenie na elektrickú sieť 220 V ani k internetu. Rovnako odpadajú „papierovačky“ ako stavebné povolenie, revízia elektrickej prípojky a pod. Vďaka tomu je možné umiestniť D.Box prakticky kdekoľvek. Inštalácia je otázkou pár minút, stačí D.Box umiestniť na lokalitu a aktivovať box cez aplikáciu.

Hlavnou odlišnosťou je však koncepcia ako bol ekosystém (hardvér + softvér) spoločnosťou Direct4.me vytvorený. Od začiatku bol budovaný ako otvorený, ready made systém, ktorý klientovi dovoľuje začať s jedným boxom a postupne rásť (dokupovať ďalšie zariadenia alebo integrovať systémy) podľa potreby. 

Stačí si teda zariadenie kúpiť, aktivovať a hneď môžete využívať všetky výhody, ktoré Direct4.me ponúka. Celý systém je navyše priebežne vylepšovaný.

Ďakujeme pekne za rozhovor.

Za TOUCHIT sa pýtal Ondrej Macko

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.