Určite poznáte situáciu, že ste si niečo objednali z e-Shopu a práve vám ho priniesol kuriér k vám domov. Telefonicky vás pritom ruší na dôležitej schôdzke.

Dohodnúť sa hneď so susedom, že ho nechá u neho nemusí byť možné a opakované doručenie v inom, ale neznámom čase možno situáciu nevyrieši.

Skrinka s ovládaním aj cez zvuk

Riešením je D.Box, čo je v podstate oceľová schránka, ktorú môže otvoriť kuriér aj úplne obyčajným telefónom bez akejkoľvek špeciálnej aplikácie. Dokonca k tomu nepotrebuje ani pripojenie na internet.

D.Box je totiž možné otvoriť aj bez aplikácie, lebo na otváranie sa dá okrem iného použiť aj technológia využívajúca prenos dát prostredníctvom zvuku – tzv. Data over Voice (DoV). Súčasťou predného panelu D.Boxu je tak mikrofón a reproduktor. Tiež tam nájdete senzor pohybu, vďaka ktorému D.Box „zobudíte (elektronika sa aktivuje len keď sa naozaj používa a následne sa automaticky uspí a tak sa šetrí energia) , čo signalizuje zelená LED dióda.

Schránku môžete dokonca otvoriť aj inteligentnými hodinkami. Pre otvorenie totiž stačí len zavolať na bezplatné číslo v doručenej SMS a zvukový kľúč z reproduktoru telefónu (alebo spomínaných hodiniek) odomkne D.Box cez jeho mikrofón. Jednoduché, bezpečné a spoľahlivé v akomkoľvek prostredí.

Tvorcom tohto jedinečného riešenia doručovania „poslednej míle“, ktoré je na slovenskom trhu novinkou, je spoločnosť Direct4.me (direct4me.sk). D.Box pritom môžete použiť nielen pri doručení ale pri prípadnom vrátení zásielky do e-shopu (necháte kuriérovi balík v D.Boxe a on si ho vyzdvihne, aj keď práve nebudete doma).

Ako to funguje?

Počítajme s tým, že kuriér má mobilný telefón, ale nebude si inštalovať mobilnú aplikáciu. Keď príde k nášmu domu, nájde na skrinke návod (súčasťou balenia je nálepka s krátkym návodom, ktorú si môžete nalepiť na D.Box), ako ju otvoriť. Pomocou fotoaparátu v mobile naskenuje QR kód na e-papierovom displeji D.boxu a otvorí sa mu okno, kde nájde tlačidlo „otvoriť“. Keď ho stlačí, telefón začne prehrávať zvuk, ktorý si viacerí pamätajú ešte z dôb, keď sme sa pripájali na internet cez modem s vytáčaným pripojením. Po chvíli zabliká LED dióda na zeleno a dvierka schránky sa otvoria.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Otváranie D.Boxu pomocou zvukového signálu

Následne kuriér vloží do D.Boxu balíček a skrinku rukou zatvorí. Otvoriť ju môžete opäť vy alebo aj vami poverená osoba, ktorej cez aplikáciu (vlastník boxu si musí stiahnuť aplikáciu a zaregistrovať sa do systému) prepošlete povolenie. O tom, že kuriér pre vás niečo do schránky vložil tiež dostanete informáciu a k dispozícii máte aj databázu takto doručovaných zásielok.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Predný panel D.Boxu a mobilná aplikácia Direct4.me

K dispozícii sú aj krátke inštruktážne videá na youtube, čiže kto naozaj chce, informáciu si nájde. Je to jednoduché a zvládane to každý kuriér. Snahou kuriéra je totiž zásielku doručiť, preto to aj rád urobí.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Návod pre kuriéra ako otvoriť D.Box

Ak je doručovateľská spoločnosť integrovaná so systémom Direct4.me, je pre kuriéra vloženie ešte jednoduchšie. Dokonca si môže overiť, či je D.Box prázdny a pred doručením si ho vopred zarezervovať, aby mu ho náhodou niekto neobsadil. Preberať viete aj zásielky s dobierkou – platba je v tomto prípade on-line prostredníctvom platobnej karty.

Aj ako poštová schránka

D.Box s koncovkou „+“ obsahuje aj priehradku na klasickú poštu. Teda bežné zásielky ako sú listy alebo tenké balíky vám poštár do nej len vhodí bez akejkoľvek potreby komunikácie so skrinkou. Poštu môžete potom vybrať rovnako ako v prípade zásielky len vy alebo poverená osoba. Je to teda taká šikovná kombinácia doručovacieho boxu pre kuriéra a poštovej schránky.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
D.Box a otvor pre doručovanie bežnej pošty

Inštalácia D.Boxu

Veľkou výhodou je pomerne jednoduchá inštalácia D.Boxu. Nepotrebujete 230 V napájanie, teda nemusíte k skrinke ťahať kábel. Na mieste inštalácie nemusíte mať Wi-Fi a ani nemusíte do skrinky vkladať SIM kartu.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
D.Box 40N a D.Box40N+ sú najúspornejšie boxy

Celá dátová výmena potrebná pre doručenie zásielky alebo jej vybratie prebieha cez mobilný telefón používateľa.

Ideálne je D.Box umiestniť niekde pod strechou, ale vďaka krytiu IP54 sa nemusíte obávať ani dažďa alebo snehu. Namontovať ho teda môžete aj na fasádu budovy, oporný múr alebo plot.

Pri inštalácii je praktické, že samotný D.Box nie je potrebné celý čas držať v rukách. Ten sa totiž uchytáva až na nosný plech, ktorý priložíte na miesto a naznačíte pozície otvorov. Následne, po navŕtaní a pripevnení plechu, naň nasadíte D.Box a pripevníte zvnútra 2 skrutkami. Z vonkajšej strany sa D.Box bez otvorenia dvierok nedá demontovať.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Zadná strana D-Boxu

Napájanie aj so zálohou

Otvárací mechanizmus v D.Boxe poháňajú štyri AA batérie a stav ich nabitia vidíte v aplikácii. Neexistuje žiadny mechanický kľúčik, ktorým by ste mohli D.Box otvoriť. Aj keď dlhodobo ignorujete informáciu o vybití batérií a následne raz neotvoríte skrinku, existuje spôsob ako to vyriešiť. Na prednom paneli sa nachádzajú kontakty, pomocou ktorých pripojíte externé napájanie v podobe 9 V batérie a skrinku aj v tejto situácii otvoríte.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Batérie a zámok D.Boxu

Mobilná aplikácia

Mobilná aplikácia existuje pre operačný systém iOS, Google Android alebo aj pre Huawei AppGallery. Pomocou nej otvoríte D.Box najjednoduchšie a máte k dispozícii aj ďalšie možnosti nastavenia a správu vašich zásielok. Tiež ju viete využiť pre preberanie zásielok z verejnej siete Direct4me.

Okrem spomínaného zvukového kľúča môžete použiť aj tzv. tiché vysokofrekvenčné otváranie alebo v prípade androidových zariadení aj NFC.

Obrazovky z mobilnej aplikácie Direct4.me

Stojany

Ak nemáte inú možnosť alebo si nechcete poškodiť stenu, existujú pre D.Boxy aj špeciálne stojany. Toto riešenie je ideálne aj v prípade, že potrebujete viacero D.Boxov (napríklad bytové domy) alebo ich chcete umiestniť na prístupovej ceste k vám. Vďaka ťažkému betónovému podstavcu nie je potrebné nič vŕtať. Stačí priviezť, zložiť na miesto, zaregistrovať a D.Boxy môžete hneď používať. Dá sa tiež objednať aj verzia so strieškou.

Riešenie tak ako sme ho popísali je určené pre domáceho zákazníka, jeho využitie je však širšie. Podobným spôsobom rýchlo vytvoríte hotové výdajné miesto pre zásielky s možnosťou vyzdvihnutia 24/7. Tovar si teda ako zákazník objednáte on-line, osobný odber sa zmení na výdaj pomocou D.Boxu a predajňa môže rovno zrušiť otváracie hodiny. Vám ako zákazníkovi len príde informácia ako a kde presne si tovar vyzdvihnete a to aj o polnoci zo soboty na nedeľu.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Stojan pre D-Boxy

Okrem toho už existujú verejné siete D.Boxov, ktoré predstavujú efektné a efektívne riešenie pre tie predajne, sklady či e-shopy, ktoré majú vlastnú logistiku. Nemusíte si nič kupovať, stačí zaplatiť za token (otvorenie boxu) vtedy, keď to potrebujete.

Veľkosti D-Boxov

D.Box existuje vo viacerých veľkostných vyhotoveniach (40-, 80- a 160-litrov). Materiál je práškovo lakovaný, pozinkovaný oceľový plech v antracitovo šedej farbe Za príplatok je možné mať aj inú farbu, alebo si viete D.Box oblepiť. 

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Veľkosť 40 litrového D-Boxu

MultiBox

Toto je viac priehradkové riešenie na uloženie zásielok vo forme balíkoboxov, ako ich už z ulíc poznáme. Multiboxy sú dostupné v konfigurácii 13, 17, 21 a 27 priehradok. Samotné priehradky majú tri rôzne veľkosti vďaka čomu je možné doručovať rôzne veľké zásielky. Navyše sú Multiboxy stohovateľné a na jednom mieste je možné vedľa seba kombinovať ich rôzne konfigurácie. Takto si veľmi rýchlo zostavíte, alebo neskôr rozšírite, centrálne výdajné miesto podľa požadovaného objemu.

D.BoxZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
MultiBox pre masové používanie

Čo to stojí?

D.Box 40N ako uvádzame na fotografiách stojí 309 eur, model D.Box 40N+ s poštovou priehradkou je za 339 eur.

Používanie zakúpených D.Boxov pre osobné a domáce využitie je bezplatné.  V tomto prípade môžete bez ďalších poplatkov využívať služby ako uzamknutie/otvorenie D.Boxu, možnosť zdieľania zvukových tokenov s priateľmi, bezkontaktný prístup cez DoV, zoznam digitálnych potvrdení o doručení, podpora a pravidelný update platformy Direct4me vrátane aktualizácie firmvéru D-Boxov.

Biznis rozhranie pre eShopy s uvedením zásielok a ich stavu
Biznis rozhranie pre eShopy s uvedením zásielok a ich stavu

Pre komerčné alebo komunitné účely je určené používanie programu Biznis,  pri ktorom za ročný paušálny poplatok vo výške 90 Eur (7,50 Eur mesačne) je navyše k dispozícii Biznis aplikácia, webová platforma Direct4.me. Biznis na správu D.Boxov, ktorá je nástrojom na párovanie zásielok, ich správu a notifikácie o ich stave. Budete mať tiež k dispozícii otvorené API na integráciu D.Boxov do vášho prostredia.

O celom systéme D-Box pripravujeme aj kompletné video, kde bude možné názorne vidieť funkciu tohto systému.

Zdroje: Direct4me.sk, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.