Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zo spoločnosti Daimler AG sa 1. februára 2022 stáva Mercedes-Benz Group AG. Po úspešnom debute spoločnosti Daimler Truck na burze tak podčiarkuje svoje zameranie na automobilový biznis už ohlásenou zmenou názvu. Svetoznáma značka Mercedes-Benz vznikla v roku 1926 ako súčasť fúzie pôvodných spoločností Carla Benza a Gottlieba Daimlera s cieľom revolucionizovať výrobu automobilov. Títo dvaja priekopníci už v roku 1886 predstavili svoje prelomové vynálezy nezávisle od seba, čím predznamenali začiatok automobilového veku. V rámci premenovania Daimler AG na Mercedes-Benz Group AG sa zmenila aj burzová skratka spoločnosti z »DAI« na »MBG«. Ďalšie zmeny pre akcionárov nenastanú. Akcie Mercedes-Benz Group AG zostávajú súčasťou nemeckého akciového indexu DAX.

Ola Källenius, predseda predstavenstva Mercedes-Benz Group AG: „Premenovanie na Mercedes-Benz Group AG podčiarkuje naše strategické zameranie. Chceme tým jasne poukázať na to, kde vidíme podstatu našej spoločnosti – vo výrobe najžiadanejších vozidiel na svete. Hviezda Mercedesu bola vždy prísľubom do budúcnosti: zmeniť súčasnosť s cieľom zlepšiť ju. Chceme pokračovať v tomto odkaze našich zakladateľov tým, že sa ujmeme vedenia v oblasti elektromobility a softvéru vozidiel.“

Paralelne s premenovaním Daimler AG sa premenuje aj Daimler Mobility AG: Pod názvom Mercedes-Benz Mobility AG ponúka spoločnosť služby mobility pre osobné vozidlá a vany v oblasti financovania, lízingu a poistenia. Okrem toho táto divízia financií a mobility umožňuje zákazníkom Mercedes-Benz flexibilne využívať svoje vozidlá prostredníctvom modelov prenájmu a predplatného, ​​správy vozového parku a digitálnych služieb súvisiacich s nabíjaním a platbou.

Premenovaním Daimler spoločnosť dokončuje historické preskupenie, ktoré sa začalo minulý rok a akcionári ho drvivou väčšinou schválili. Dňa 10. decembra 2021 bola spoločnosť Daimler Truck Holding AG uvedená ako samostatná spoločnosť na Frankfurtskej burze cenných papierov. Mercedes-Benz Group sa tak výhradne sústreďuje na osobné autá značiek Mercedes-Benz, Mercedes-AMG, Mercedes-Maybach a Mercedes-EQ, ako aj na vany. Ako fokusovaný výrobca s najhodnotnejšou značkou luxusných áut na svete bude skupina schopná naplno rozvinúť svoj ekonomický potenciál a ešte lepšie využiť svoje konkurenčné silné stránky. Po preskupení pôvodného koncernu Daimler má Mercedes-Benz Group stále menšinový podiel 35 percent v spoločnosti Daimler Truck Holding AG, z čoho približne 5 percent tvoria dôchodkové aktíva.

Značky: