Sú spoločnosti Qualcomm a MediaTek v ohrození?

Aj v oblasti vývoja čipových sád je vidieť čoraz väčšie úsilie viacerých výrobcov smartfónov. Tí sa snažia  nielen osamostatniť, ale chcú tieto čipy navrhnúť od základu, aby ešte lepšie plnili funkciu v zložitom systéme smartfónov. Tejto myšlienky sa od počiatku držala spoločnosť Apple, ktorá prepojením vlastného hardvéru a softvéru dokáže vyťažiť maximum.

Vo svete Android zariadení sa touto cestou vydal Samsung, avšak ten sa rozhodol “prekopaťvlastné čipy Exynos, ktoré by sa mali až budúci rok dostať do prvých vlajkových telefónov Samsung Galaxy. Portál GSMArena informuje, že rovnakým smerom sa chce vydať aj ďalší výrobca Android zariadení, ktorým je Oppo. Táto čínska spoločnosť by mala už v roku 2024 uviesť na trh prvý vlastný čipset.

Oppo Find N2Zdroj: GSMArena
Oppo Find N2

Oppo nie je vo vývoji vlastných čipov až takým nováčikom, keďže vlastní viaceré čipy – NPU MariSilicon X a MariSilicon Y. Ide však skôr o pomocné čipy, ktoré by mala pod značkou Oppo čoskoro doplniť aj vlastná čipová sada. O plánoch spoločnosti Oppo informoval aj riaditeľ spoločnosti Mediatek, ktorý uviedol, že Oppo chce vlastniť skutočný čipset, aby si udržal konkurenčnú výhodu. Jeden zo zdrojov dokonca uviedol, že vývoj čipovej sady spoločnosti Oppo je ukončený a pripravený na odoslanie do výroby. 

V súvislosti s touto čipovou sadou sa objavila aj informácia, že výroby by sa mal ujať taiwanský gigant TSMC. Na potvrdenie tejto správy si však budeme musieť ešte počkať. Spoločnosť Oppo investovala v prepočte už viac ako 1,3 miliardy eur do zriadenia centier na navrhovanie integrovaných obvodov po celej Číne vrátane Pekingu, Šen-čenu a Šanghaja.

Hoci je dobrou správou vidieť viacerých výrobcov smartfónov pracovať na vlastných čipových sadách, avšak až čas ukáže, do akej miery táto zmena zasiahne spoločnosti Qualcomm a MediaTek, ktoré sú hlavnými dodávateľmi čipových sád pre množstvo značiek a modelov telefónov.

OPPO Find N2 FlipZdroj: TOUCHIT.sk
OPPO Find N2 Flip sa spolieha na 4nm čipovú sadu Mediatek Dimensity 9000+

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.