Ubehlo niečo vyše mesiaca a po Windows 7 končí s podporou ďalšia verzia tohto operačného systému.

Tentoraz ide o Windows 10 October 2018 Update označený ako 1809. Je to prirodzený cyklus, ktorý Microsoft zverejnil pre každú verziu. Windows 10 je síce aktuálny systém, ale jeho čiastkové verzie, ktorý sa hovorí aj veľké aktualizácie, budú bez podpory. 12. mája 2020 je na rade táto. Pre ňu nebudú dostupné vylepšenia ani bezpečnostné záplaty, hovorí server BetaNews.

Používať ju môžete aj naďalej, no systém vám bude pripomínať, že nie je podporovaný a je tu riziko jeho zneužitia. Preto je vhodné prejsť na novšiu verziu Windows 10. Každá má totiž svoj životný cyklus, ktorý treba obnoviť. Ten sa obnoví tým, že nainštalujete vyššiu verziu a získate zase ďalšie obdobie, pokým bude podporovaný.

Trochu chaotické a z pohľadu vývoja produktov je tento systém podporovaný najkratšie vo svojej histórii. Reálne však nemáte dôvod zostávať na starých verziách a odporúčame aktualizáciu. Problém môžu mať používatelia, ktorí majú špecifický hardvér alebo softvér (napríklad staré verzie programov) a asistent aktualizačného procesu nespustí prechod na novšiu verziu. Zobrazí však hlásenie, kde je potenciálne riziko a problém a máte možnosť to napraviť.

Zdroj: BetaNews

Prečítajte si aj:

Windows 10 pridá zmenu grafiky priamo v nastaveniach

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.