Funkcia by mohla byť podobá ako poskytujú nástroje pre dedikované grafické karty.

Novinka, ktorá umožní vybrať preferovanú grafiku sa objavila vo verzii insider s označením Build 19564. V nastaveniach grafického adaptéra sa objavila nová možnosť a to jeho voľba pre každú aplikáciu samostatne. Microsoft za tým vidí možnosť ušetrenia energie. To bude výhodné najmä pre notebooky pri práci na batériu. Na novinku upozornil server Windows Blog.

windows 10 gpu

Zmena grafickej karty pre aplikácie Windows. Zdroj Microsoft

Podľa doterajších informácií nie je úplne jasné, či bude funkcia obsluhovať aj iné ako „univerzálne aplikácie Windows“ alebo bude dostupná aj pre x32 a x64 programy, teda bežné aplikácie ako sme ich poznali doteraz. Niečo podobné máte aj pri ovládačoch samostatných grafických kariet. Tu si môžete vybrať aplikácie a podľa toho sa bude meniť prepínanie integrovanej a samostatnej grafiky.

Uvidíme, koľko problémov toto prepínanie prinesie a či bude mať reálny dopad na úsporu energie. Už teraz sú v systéme zapracované funkcie na šetrenie energie práve použitím grafiky na CPU pred samostatnou grafickou kartou. V prípade, že Microsoft túto vlastnosť zapracuje do plnej verzie, mohli by sme ju vidieť v ostrej prevádzke už na jeseň.

Zdroj: Windows Blog

Prečítajte si aj:

Windows 7 sa nedarí vypnúť ani reštartovať

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.