V skutočnosti štát zavetril príležitosť ako zdaniť ďalší segment.

Nenechá si tak ujsť zisk z niečoho, čo pôvodne kritizoval. Reportáži sa venovala televízia TA3, ktorá priniesla správu o najbližších krokoch Európskej únie.

Nechce kryptomeny zakázať, skôr sa snaží priniesť regulácie v prospech občanov. Snahu o konsolidovanie trhu nemožno uprieť, bude však na pováženie, akým spôsobom sa to nakoniec udeje.

Neprehliadnite: Čo sú kryptomeny a oplatí sa ich nakupovať? (VIDEO TOUCHIT)

Rovnako tak aj podľa vyjadrení Národnej banky Slovenska, ide predovšetkým o zavedenie istých pravidiel. Je pravda, že snahy o regulácie kryptomien môžu stroskotať. Tiež sa ale čoraz viac ľudí mohlo presvedčiť, že nejde o anonymnú hoci autoritami neuznanú menu.

Výnimky vo svete sa objavujú, napríklad El Salvador, ktorý bude používať Bitcoin ako zákonné platidlo. Adopcia BTC je iná téma a mnohí sa na to pozerajú s opatrnosťou. Ak má BTC potenciál stúpať, je nezmysel ním niekomu platiť a vymeniť ho za čoraz viac inflačný FIAT.

Preto chce NBS ísť cestou vytvárania pravidiel ako nejakých zákazov. V hre sú nejaké licencie a spôsob dohľadu nad spoločnosťami obchodujúcimi s kryptomenami. Nutné dodať, že v súčasnosti sa na tomto poli deje príliš mnoho podvodov a tak ochrana od štátu dáva zmysel.

Teraz je trh prakticky neregulovaný a používatelia, ktorí nejakým spôsobom prídu o kryptomeny, nemajú šancu na ich získanie späť. Či už po technickej stránky od technického návrhu konkrétnej kyptomeny alebo po stránke právnej. Čo je to Bitcoin alebo Ethereum? Čo presne sa má právne vymáhať? Akú má daná kryptomena hodnotu?

Toto sú otázky právnikov, ktoré však ale nahrávajú podvodníkom a vymožiteľnosť je v tomto prípade mizivá. Keď k tomu pripočítame firmy, ktorá má schránku na Cypre, zabudnite na to, že sa vám peniaze, ktoré ste povedzme do krypto podvodu vložili, niekedy vrátia.

Je fakt, že štát si nechce nechať ujsť zisky a mnohí si pamätáme na rok 2018, kedy bol veľký hype a pumpa okolo Bitcoinu a Altcoinov. Nakoniec treba uznať, že štát prostredníctvom daňového úradu vydal aspoň aké také usmernenie.

Menej mu už uznať to, že ako bežná osoba zaplatíte zo zisku z kryptomien 33 % štátu ako fyzická osoba, niečo vo forme dani z príjmov, niečo vašej obľúbenej zdravotnej poisťovni. Práve druhá daň je v súčasnosti príliš kritizovaná.

Zdroj: TA3

Prečítajte si aj:

Čo je to kryptomenová burza?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.