Občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci s komunitou dobrovoľníkov a daňových poradcov aj v tomto roku ponúka aktuálnu aplikáciu na vyplnenie daňového priznania pre SZČO s paušálnymi výdavkami. Pre tých, ktorí si chcú daňové priznanie odložiť je pripravený aj formulár na odklad priznania.

Živnostníci, ktorí využívajú paušálne výdavky, si svoje daňové priznanie môžu vyklikať za pár minút a zadarmo.

Jednoduchú a interaktívnu webovú aplikáciu pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov a komunitou dobrovoľníkov. Pri podávaní minuloročného daňového priznania aplikáciu využilo vyše 1500 ľudí.

Živnostníci zadajú základné údaje, ako sú príjmy či výdavky, informácie o deťoch, výdavky na zdravotné poistenie a podobne. Formulár potom automaticky vyráta daň na zaplatenie. Následne aplikácia vytvorí súbor, ktorý stačí nahrať na web Finančnej správy. Formulár zjednoduší aj poukázanie 2% z daní. Živnostníci iba zadajú názov organizácie a formulár za nich automaticky vyplní všetky potrebné údaje. Aplikácia je upravená na nové podmienky na podávanie daňového priznania za minulý rok.

Ailina Hanková zo Slovenskej komory daňových poradcov hovorí: „Počas uplynulého roku nastali zmeny, ktoré sme museli zapracovať. Pribudla napríklad daňová sadzba 15% a zmenili sa viaceré sumy, ktoré ovplyvňujú výpočet dane. Aplikáciu sme prispôsobili, aby fungovala na podávanie daňového priznania za rok 2020.

Vyplnenie aplikácie trvá pár minút, je jednoduché, prehľadné a bezpečné. Pri opustení alebo obnovení webstránky sa dáta okamžite vymažú. Údaje zadané do aplikácie sa neukladajú, sú použité na nevyhnutné výpočty na účely vygenerovania súborov pre daňové priznanie.

Do vytvárania aplikácie sa zapojilo množstvo dobrovoľníkov a správnosť výpočtov bola implementovaná v spolupráci so Slovenskou komorou daňových poradcov. Aplikácia rieši aj situáciu, ak si daňovníci nechcú podať daňové priznanie v termíne do 31.3.2021. Každý živnostník si cez web za pár sekúnd vytvorí formulár na odloženie daňového priznania o 3 alebo 6 mesiacov. Vygenerovaný súbor potom iba nahrá na portál Finančnej správy.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.