Podľa aktuálneho prieskumu viac ako 50 % mladých Dánov nelegálne streamovalo alebo sťahovalo obsah.

Softvérové pirátstvo je stále aktuálna téma a hoci by sa zdalo, že v niektorých krajinách je na ústupe, opak je pravdou. Vedúcimi krajinami v oblasti softvérového pirátstva alebo porušovaní autorských práv na internete sú nielen Čína, ale aj USA. To je ale dané najmä ich veľkosťou. Na webe TorrentFreak boja boli zverejnené informácie o tom, že počet aktívnych pirátov za posledný rok narástol. Zaujímavosťou je, že vstupenkou do nelegálneho obsahu sú hlavne sociálne siete.

Dánski vyšetrovatelia pred 3 rokmi uskutočnili sériu razií a zatýkania, čím sa im podarilo zneškodniť množstvo populárnych torrentových serverov. Záťah bol organizovaný na dánske stránky, ktoré mali pirátsky obsah a tie sa podarilo aj za pomoci protipirátskej skupiny Rights Alliance ukončiť. Na pohľad pozitívna správa, avšak neznamená to, že sa online pirátstvo podarilo vyplieniť úplne. Podľa správy Dánskej obchodnej komory, ktorá každé 2 roky vykonáva v tejto oblasti štúdiu hovorí, že podľa prieskumu z roku 2022 je pirátstvo aj naďalej rozšírené.

graf softveroveho piratstva v danskuZdroj: TorrentFreak

Približne tretina opýtaných sa priznala, že v minulosti sťahovala alebo streamovala nelegálny obsah a 15 % z nich to urobilo za posledný rok. V najnovšom prieskume teraz boli započítané aj osoby vo veku 15 až 17 rokov, zatiaľ čo v minulosti sa prieskumy venovali osobám starším 18 rokov. To jasne ukazuje, že pirátstvo je u mladých používateľov rozšírené. Dokonca sa hovorí, že u mužov je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú sťahovať pirátsky obsah.

graf softveroveho piratstva v danskuZdroj: TorrentFreak

Vstupná brána, ktorú sme uvádzali v úvode, znamená v týchto prípadoch konkrétne YouTube. Za ním nasleduje Facebook, TikTok alebo rôzne četovacie programy, ako Instagram alebo Snapchat. V nich sa prostredníctvom správ šíria odkazy na autorsky chránený obsah. Casper Klynge, ako zástupca riaditeľa Dánskej obchodnej komory hovorí, že „streamovanie digitálneho obsahu bez toho, aby ste zaň zaplatili, je podobné ako by ste si z obchodu zobrali niečo bez zaplatenia.“

Táto téza sa šíri internetom už roky a je v zásade pravdivá. Problém softvérového pirátstva je, že ide o zdanlivo anonymnú činnosť a používateľov od takéhoto konania delí len niekoľko kliknutí myšou. Obsah zadarmo sa dá získať veľmi jednoducho. V minulosti bolo problémom softvérového pirátstva, najmä to, že daný obsah nebol reálne dostupný. Či už ide o softvér alebo nejaké audiovizuálne dielo. Toto platí aj dodnes. Ak si chcete pozrieť nejaký film, nestačí vám jedna alebo dve streamovacie služby. Potrebujete si ich platiť niekoľko, no stále to však nie je argument na to, aby používatelia kradli.

Zdroj: TorrentFreak

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.