Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Ideálny čas na objednávanie vianočných darčekov je práve teraz. Online obchody majú pred sebou z pohľadu predaja dva najsilnejšie týždne v roku. Na základe skúseností nákupného poradcu Heureka posledným dňom, kedy objednať darčeky, aby stihli prísť ešte do Vianoc, je tento rok pondelok 19. decembra, ideálne v dopoludňajších hodinách.

Obdobie od Black Friday až do Vianoc patrí medzi najsilnejšie v roku. Hlavným dôvodom sú predvianočné zľavy, ktoré mnohí Slováci využívajú na nákup vianočných darčekov pre svojich blízkych. Až 24 % nakupujúcich na internete si necháva nákup darčekov práve na december. Hovoria o tom údaje z prieskumu nákupného poradcu Heureka, v ktorom odpovedalo viac ako 2000 respondentov. Odkladanie vianočných nákupov na poslednú chvíľu v tomto roku zapríčinila aj neistota spojená so zdražovaním a nárastom cien energií.

Podľa aktuálnej situácie by tento rok mal byť posledným termínom na objednávanie vianočných darčekov pondelok 19. decembra. “Zákazníkom odporúčame objednávať darčeky skôr, no pri objednávkach, ktoré budú zadané v pondelok dopoludnia pred Štedrým dňom, bude na expedíciu a doručenie ešte celý pracovný týždeň,” hovorí Michal Buzek, šéf analytikov Heureka Group.

Hitom doručovania sú výdajné miesta a boxy

Hoci e-shopy pri každom tovare uvádzajú, či je skladom, v predvianočnom období je dobré rátať s väčšou rezervou na spracovanie objednávky a samotnú dopravu. Aktuálne je situácia pokojná, no s blížiacimi sa sviatkami bude narastať nápor na prepravné spoločnosti a lehota dodania sa môže predĺžiť aj o niekoľko dní. “Z dôvodu, aby neboli prepravné spoločnosti zahltené, odporúčame objednávať darčeky čo najskôr. Okrem veľkosti e-shopu alebo skladovosti produktu totiž záleží aj na lokalite odkiaľ zákazník objednáva,” vysvetľuje Martin Šauer, CEO spoločnosti Balíkobot, ktorá je súčasťou Heureka Group.

Trendom ostatných rokov je doručovanie do výdajných miest či boxov. “Zákazníci oceňujú, že si sami určia, kedy si tovar vyzdvihnú a nemusia sa prispôsobovať časom doručenia kuriérom,” hovorí Jan Mayer, výkonný riaditeľ nákupného poradcu Heureka a dodáva, “v predvianočnom čase odporúčame používať čo najviac výdajné miesta a nespoliehať sa len na doručenie kuriérskou službou. Samozrejme, veľkí internetoví hráči, ktorí majú svoje vlastné výdajné miesta, vám môžu zaručiť nákup darčeka aj deň pred Vianocami.”

Značky: