Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

V Nitre sa v dňoch 21.-24. 5. 2019 uskutočnil 26. Medzinárodný strojársky veľtrh, ktorý patrí k najvýznamnejším podujatiam svojho druhu na Slovensku. Mnohých návštevníkov zaujal aj kobot od spoločnosti Universal Robots, ktorý v stánku spoločnosti MTS čapoval víno a iné nápoje.

Na rozdiel od priemyselných robotov, nemusia byť kolaboratívne roboty – koboty oddelené bezpečnostnými klietkami či plexisklom, ale môžu pracovať bok po boku s človekom. To je možné vďaka pokročilým technológiám, ktoré neustále monitorujú okolie a prispôsobujú pohyby a rýchlosť kobota prípadným prekážkam. Keďže nepotrebujú okolo seba veľa bezpečnostného priestoru, šetria aj samotný pracovný priestor.

„Veľkou výhodou kobotov od Universal Robots oproti veľkým priemyselným robotom je jednoduchosť ich ovládania a programovania. Naša spoločnosť ponúka bezplatné školenia cez online akadémiu, kedy aj človek, ktorý nemal predtým žiadne povedomie o robotike, je schopný naprogramovať jednoduché „pick and place“ aplikácie už po hodine a pol výuky. Ďalšou výhodou UR kobotov je ich váha cca 30 kg a jednoduchosť ich inštalácie, ktorú je možné zrealizovať priemerne za jeden deň,“ povedal Pavel Bezucký, manažér predaja UR pre strednú a východnú Európu.

Návštevníci mohli vďaka partnerským spoločnostiam MTS a Amtech na strojárskom veľtrhu v Nitre vidieť viaceré zaujímavé aplikácie kobotov od Universal Robots. Robotický čašník naservíroval ľuďom priamo do ruky džús, vodu či víno, stačilo na dotykovej obrazovke zvoliť druh nápoja a klepnúť na ruku kobota, aby  pripravený nápoj uvoľnil.

Vo vedľajšej aplikácii kobot ukladal rozsypané čokolády na paletu a na pokyn návštevníka mu jednu podal. Poloha rozsypaných čokolád bola určená z kamerového vstupu spracovaného v reálnom čase.

„Jedna zo zaujímavých aplikácií kobotov od Universal Robots na tomto veľtrhu ukázala kolaboráciu dvoch kobotov, ktorý z vylisovaného plastového polotovaru vystrihli dieliky hlavolamu. Následne ich druhý kobot zložil do finálneho tvaru ako darček pre návštevníkov. Okrem spomínaných zaujímavých aplikácií sme ukázali aj štandardnú aplikáciu kobota, v ktorej tento vykonával úkony s predmetmi pri bežiacom páse,“ dodal k vystavovaným kobotom Pavel Bezucký.

Značky: