Rovnako aj na iOS a samozrejme pre Windows.

V prípade Windows je ale situácia komplikovanejšia, ak hovoríme o Microsoft Defender Preview verzii. Zatiaľ totiž nie je dostupná pre našu krajinu a inštalovať ju môžu len používatelia v USA. To neplatí pre verziu na Android, minimálne čo sa inštalácie týka. Tá je dostupná a môžete si ju nainštalovať z Google Play, použiť sa ale nedá. Firma chystá verziu pre macOS, viac ako „comming soon“ neoznámila a jej termín teda nie je oficiálne potvrdený.

Ako obísť zákaz použitia?

Na smartfóne sme sa pripojili na server vo Washingtone a po spustení Defendera nás sprievodca pustil ďalej. Úvodný proces inicializácie a nastavení bol v slovenskom jazyku. Nižšie prikladáme snímky obrazovky, ako program vyzerá. Dlhšiu dobu Microsoft so svojim ochranným softvérom drží vyššie priečky úspešnosti pri zachytávaní hrozieb a ochrany používateľa. Zatiaľ to vyzerá, že bude zadarmo, minimálne vo forme pre bežných používateľov. Podobne ako je zadarmo antivírusová ochrana vo Windows.

Aplikáciu si môžete vyskúšať, potrebujete ale VPN pripojenie na niektorý zo serverov v USA. Vtedy povolí jej použitie. Následné použitie už nevyžadovalo pripojenie na US server. Aplikácia chce chrániť proti malvéru, podozrivým správam, ktoré dostanete do smartfónu. Podobné aktivity vykonávajú aj iné antivírusové systémy. Tento antivírus môže predstavovať konkurenciu najmä ak zostane zadarmo. Aktivity firmy chápeme ako priniesť inovovanú verziu na viaceré platformy a mať tak v koláči aplikácií ďalšie, ktoré môže ponúkať.

Zdroj: Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.