Notebook na prácu s dobrou výbavou a veľmi dobrou cenou.

To najmä keď zohľadníme, že ide o značku Dell. Tá býva spravidla drahšia, no zároveň poskytuje nadštandardný servis pre svoje zariadenia. V tomto prípade ide o konvertibilný notebook s dotykovým displejom.

Z pohľadu použitia a konfigurácie ide o výkonný kancelársky notebook, ktorý zvládne bežné pracovné aj multimediálne úlohy. Je to dané najmä kombináciou procesora a SSD disku.

Kapacita 8 GB RAM je v tejto kombinácii postačujúca, existuje aj kombinácia s 12 GB RAM v kombinácii 8 + 4 GB. Komu by bolo 256 GB SSD málo má možnosť kúpiť konfiguráciu s 512 GB SSD diskom.

Čítačka odtlačkov

Na prihlásenie do systému sa dá použiť čítačka odtlačkov, prihlásenie tvárou tu nie je. Avšak žiadaným doplnkom, ktorý nechýba ani tu, je kryt webovej kamery. To je vhodný doplnok na ochranu súkromia, vo firemnej ale často aj v domácej sfére žiadaný.

Ešte stále to nie je samozrejmosť a integrácia takéhoto prvku sa stále pohybuje vo vyššom segmente notebookov. Čítačka odtlačkov je súčasťou tlačidla na zapnutie notebooku. Je vpravo hore a tvorí jeden blok s klávesnicou. Tlačidlo je tuhšie a nestlačíte si ho omylom namiesto klávesu Delete.

Klávesnica má dva stupne podsvietenia, čas ich podsvietenia sa dá nastaviť cez BIOS a to samostatne v režime napájania z externého zdroja alebo batérie. Patrí medzi tichšie v notebookoch. Na lepšie písanie použil výrobca mechanizmus, ktorý nakloní klávesnicu smerom k vám. Otvorením veka sa postupne zdvíha základňa. Zároveň je to účinný systém chladenia.

Vylepšenie obrazu

Výrobca pridáva možnosť upraviť farebné podanie na displeji podľa vykonávanej aktivity. Ide o rozšírenie Dell CinemaColor, ktoré upraví farby pri pozeraní filmov, eliminuje časť modrej zložky v rámci nočného osvetlenia alebo je tu napr. režim na sledovanie športových videí. Štandardne je toto rozšírenie zapnuté a používateľ si ho aktivuje podľa potreby.

Keď zoberieme do úvahy fakt, že notebook sa dá použiť ako tablet, nočný režim oceníte napríklad pri čítaní kníh. Na držanie v ruke je však ešte stále ťažký. Pracovať v režime tabletu bude pohodlnejšie na stole alebo na kolenách. Dotykové pero nie je súčasťou balenia.

Displej má tenké rámčeky a výrobca zúžil horný okraj a celkové vsadenie displeja tak, že notebook pôsobí trochu viac predĺžene. Je to však optický klam, na displeji stále získate dostatok miesta v podobe Full HD rozlíšenia. Rozdiel je v tom, že sa bude ľahšie prenášať a bude skladnejší.

Tichý a príjemný

Notebook je tichý a prakticky z neho môžete mať nehlučný stroj. Podľa profilu napájania v aplikácii Dell Power Manager sa dá nastaviť riadenie spotreby. Na základe nastavenia bude možné balansovať výkon, tichý chod ako aj samotnú výdrž batérie. V bežnom režime je notebook nastavený na automatický režim.

Pri sledovaní filmov alebo v čase, keď naozaj nepotrebujete výkon a okrem nehlučného chodu získate aj predĺženú výdrž na batériu. Pripravte sa ale na to, že v tomto režime je frekvencia procesora výrazne obmedzená a celkový výkon sa nemusí hodiť na náročnejšiu kancelársku prácu.

Verdikt

Dell Inspiron 14 5406 2in1 vhodný vtedy, keď chcete mať možnosť premeny notebooku na tabletové riešenie. Má najmodernejšie technológie a poskytne vysoký kancelársky výkon. Má kovové veko displeja ako aj opierku na dlane, spodná časť je plastová.

Prednosťou bude predovšetkým cena, ktorá je vzhľadom na značku priaznivá a tu by sa dalo smelo tvrdiť, že ide o cenový typ na konvertibilný notebook od Dellu.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Úzky dizajn
  • Tenké rámiky okolo displeja
  • Čítačka odtlačkov prstov
  • Podsvietená klávesnica

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Na použitie v režime tabletu je stále ešte ťažký

Cena: 840 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie

Model notebooku / ParameterDell Inspiron 14 5406 2in1
ProcesorIntel Core i5-1135G7 0,9 ÷ 2,4 GHz, 8 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 12 GB)
Pevný diskSK, hynix, 256 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Bluetooth / Wi-Fi5.1 / 6 (ax)
Porty1× USB-C / DP / PD, 2 × USB 3.1, HDMI 1.4b, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]324 × 223 × 19
Hmotnosť [kg]1,72

Benchmarky

Model / TestyDell Inspiron 14 5406 2in1
PCMark 10 – Kancelársky výkon4499
3DMark 11 – Total4708
VR Mark – Orange Room1343
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]1023,7
Access time [ms]0,054
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]231,41

Prečítajte si aj:

Dell XPS 13 2020: MacBook pre Windows 10 (RECENZIA)

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.