Notebook na prácu a pre každého, kto hľadá dlhú výdrž batérie.

Svoj podiel má na tom aj najnovší procesor 14. gen. od Intelu. Je tu aj veľmi dobrá optimalizácia série Latitude zo strany výrobcu. V rozmere so 14“ uhlopriečkou a pomerom strán 16 : 10 získavate vhodný kompromis na prácu v kancelárii, ako aj počas cestovania.

Kvalitné spracovanie

Už na pohľad je zrejmé, že ide o prémiové zariadenie, ktoré používa precízne materiály a spracovanie. Stretnúť sa môžete s horčíkovou zliatinou alebo hliníkovým telom v závislosti od modelu, ktorý si vyberiete. Testovaný model má hliníkové telo. Existuje aj variant 2 v 1, ktorý umožňuje preklopiť displej úplne a mať notebook vo forme tabletu. Táto verzia je dostupná len vo variantoch s hliníkovým telom.

Testovaný model s IR kamerou umožňuje prihlasovanie pomocou tváre, no výrobca pridal aj ďalšie funkcie. Ide o možnosť uzamykania a odomykania systému na základe vašej prítomnosti a takisto zapracoval aj bezpečnostné funkcie súvisiace s touto kamerou. Ide napríklad o ochranu proti nazeraniu spoza chrbta. Všetky súčasti sa dajú nastaviť samostatne, presne podľa vašich potrieb.

Dell Latitude 7450Zdroj: TOUCHIT
Dell Latitude 7450

Tichá klávesnica

Nechýba tradičná možnosť prihlasovania prostredníctvom odtlačku prsta. Snímač je umiestnený na tlačidle pre vypnutie v pravom hornom rohu v bloku klávesnice. Má výrazne silnejší stisk, takže ho nestlačíte omylom.

Oproti väčším modelom je klávesnica mierne zmenšená, avšak medzi jednotlivými klávesmi sú približne 3 mm rozstupy. Na klávesnici sa veľmi dobre píše, je tichá a má 2 stupne bieleho podsvietenia. Na podsvietenie výrobca použil technológiu MiniLED, ktorá redukuje požadovanú energiu až o 75 %. V režime práce na batériu teda nemá veľký význam šetriť na podsvietení klávesnice s cieľom ušetriť energiu.

Oceníte možnosť vypnutia mikrofónu priamo na klávesnici a po novom už nechýba ani vyhradené tlačidlo pre asistenta Copilot. V našom regióne zatiaľ nefunguje a jeho stlačenie zobrazí len ponuku Štart v režime vyhľadávania.

Latitude 7450 umožňuje vyklopenie veka na viac ako 180°. Počas práce nebudete limitovaní odrazmi okolitého svetla, keďže uhol vyklopenia displeja sa dá prispôsobiť vo veľkom rozsahu. Drží stabilne v každej polohe. Displej v tomto prípade nebol dotykový.

Dell Latitude 7450Zdroj: TOUCHIT
Dell Latitude 7450

Energeticky úsporný

Batéria vydrží počas kancelárskej práce približne 7,5 hodiny bez toho, aby sa bolo treba nejakým spôsobom obmedzovať. Dodávaný 65 W adaptér je ľahučký a plne korešponduje s tým, na čo bol notebook určený. Počas bežnej kancelárskej práce je notebook takmer nehlučný. Počuť len jemné šumenie ventilátora. Výrobca zapracoval nielen na kvalitnom chladení, ale aj na spôsoboch, akým sa dá nabíjať. Je to podobné ako pri iných modeloch a nástroj Dell Optimizer umožňuje nastaviť časy, kedy sa bude zariadenie nabíjať, prípadne na akú kapacitu.

Teplota zariadenia sa pohybuje na úrovni do 38 °C. Klávesnica sa takmer vôbec nezahrieva ani pri najvýkonnejšom režime. Počas kancelárskej práce je spodná časť notebooku príjemne chladná. Priemerná spotreba počas práce na notebooku odpovedá procesoru a jeho možnosti bežať v ultra nízkom napäťovom režime. V praxi to znamená hodnotu 14 W, napríklad pri sledovaní filmov alebo prehliadaní internetu. Pri vyššej záťaži, ako je otváranie dokumentov alebo práca s fotografiami, sa požadovaný príkon zvýši na približne 35 W a vyššie.

Všetky dôležité porty

V tejto výbave nájdete všetko, čo reálne budete potrebovať. Vzhľadom na svoju hrúbku tu síce nie je LAN konektor, avšak ten mnohým nebude chýbať. Miernu výhradu máme k dvom USB-C konektorom, ktoré by mohli byť viac ďalej od seba. Oba sú na ľavej hrane základne. Jeden zvyčajne použijete na nabíjanie notebooku, keďže výrobca nepridal svoj konektor.

Displej

Displej je certifikovaný s ochranou proti modrému svetlu a počas testovania sme ocenili aj jeho rozsah svietivosti. Ten je v rozmedzí 17,36 – 297,84 cd/m2. Nízka hodnota začiatku rozsahu je vhodná na stlmenie jasu displeja, takže nebude rušiť v tmavom prostredí.

Verdikt

Deel Latitude 7450 je dobre zladený kancelársky notebook. Jeho silnou stránkou je vysoká výdrž na batériu v reálnych podmienkach a kvalita spracovania. Z pohľadu výbavy má všetko potrebné, pričom existujú aj ďalšie varianty.

Je tu možnosť priplatiť si za QHD+ displej s rozlíšením 2560 × 1600 bodov a takisto za Ultralight model, ktorý je z horčíkovej zliatiny. Ten je o 500 gramov ľahší ako testovaný model s hliníkovým telom.

Cena: 1763 eur

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Latitude 7450
ProcesorIntel Core Ultra 7 165U 1,2 ÷ 4,9 GHz, 12 MB Smart Cache (12 ÷ 57 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR5 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej14″, 16:10, IPS, Anti-Glare, 60 Hz, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 7, Bluetooth 5.4
Porty2 × USB-C 3.2 Gen 2, 2 × USB-1 3.2 Gen 1, HDMI 2.1, SC, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]313 × 220 × 18
Hmotnosť [kg]1,52
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1763
Model / TestyDell Latitude 7450
PCMark 10 – Aplikácie10850
PCMark 10 Extended5086
Cinebench 2024 Multi / Single Core396 / 99
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1227,5
3DMark – Steel Nomad Light1744
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]6:37
Displej – Min – Max hodnota jasu [cd/m2]17,36 – 297,84
Faktor mobility4,35

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.