Vynikajúci notebook od Dellu a za vynikajúci peniaz, toto odporúčam všetkými desiatimi.

Je to super ľahký a prenosný notebook. Nie je najľahší na trhu, avšak s hmotnosťou 1,25 kg sa radí medzi tie, čo vám naozaj ťažkú batožinu nespravia. Nie je dokonalý, no za túto cenu takto vybavený notebook od Dellu mi pripadal skôr ako fatamorgána. A ešte je v kovovom vyhotovení.

Pre koho?

Túto otázku treba mať zodpovedanú vopred, nakoľko ide o 13,3“ model. S vynikajúcim displejom aj pomerom strán 16:10, no stále je to niečo menšie. Ak teda väčšinu dňa presedíte doma alebo v práci, je to asi škoda mať takto malý displej. Ja som to trochu cítil, no po čase sa dá na toto zvyknúť alebo si obraz pripojiť na monitor. Inak ide o vynikajúci klon série Dell XPS.

Iste, pri detailnejšom preskúmaní by sme prišli na to, že rozdielov je naozaj veľa a Vostro nie je skutočné XPS. Nutné ale dodať, že spôsobom, akým sa počítač používa, sa na túto prémiovú sériu podobá. Tento notebook na mňa rozhodne urobil dojem. Priaznivá cena je ale daná aj tým, že tu je 256 GB SSD disk. Myslím, že s takýmto diskom by som vedel žiť, nakoľko mám ešte externý otáčkový disk a nepotrebujem mať všetky životné dáta v počítači.

Práca a hodnota

Displej sa nedá otvoriť na 180°, to mi trochu chýbalo. Čisto z praktického hľadiska a subjektívneho pracovného prostredia v práci. Buď som mal v obraze jednu alebo druhú žiarivku a tak som bol limitovaný na isté polohy, kedy sa ani jedno zo svetiel neodrážalo v displeji. Detail, s ktorým sa vy nikdy nemusíte stretnúť. Nízka hmotnosť, tenký dizajn a vynikajúca klávesnica. Toto sa mi tu páčilo, z praktického pohľadu aj 16:10 Full HD+. Skutočne mi nechýbalo žiadne 2K, za ktoré by bolo treba priplácať. Na displej sa vojde viac aj v natívnej mierke zobrazenia. Toto je to, čo reálne potrebujete.

Touchpad sa dá dobre použiť, nie je to ale úplne kvalita XPSka. Rozdiel je cítiť, ale to len v prípade, že ste XPS zažili. Tichá klávesnica s dvojitým podsvietením je už akási klasika pri tejto značke. Čítačka odtlačkov je v tlačidle na zapnutie. To je výrazne tuhšie ako zvyšok klávesnice. Je vpravo hore, no nestlačíte ho ani omylom. Teda to, že v jednoliatom bloku celej klávesnice nemá zmysel kritizovať. Nedá sa s klávesom Delete pomýliť.

Ocenil som veľmi tenké rámiky okolo displeja. Ten je síce v 13,3“ tele, ale je rozmernejší než bežne poznáte. V hornej časti je fyzický kryt kamery. Otvorením veka sa jemne nadvihne základňa. Pomáha to vetraniu a získate sklon klávesnice. Dobre vymyslené a ani pri otvorení sa notebook nešmýka na stole. Reproduktory sú umiestnené v spodnej časti a hrajú výborne. Majú nadštandardnú hĺbku zvuku, čím sú jasne predurčené nielen na filmy ale aj hudbu. Naozaj dobré počúvanie, ktoré nepatrí iba medzi nutné zlo.

Zdroj: Samuel Hindy

Výbava

Je tu len jeden USB-A port, ale aspoň ten jeden tu je. Toto oceňujem. Prakticky z pohľadu konektivity tu dal výrobca všetko, čo by som mohol potrebovať. Jeden USB port na myš, dva USB-C na ďalšie príslušenstvo a ešte aj HDMI port. Naozaj univerzálna zostava na takto malý notebook. Toto oceníte aj vy, portovú vyváženosť.

Ventilátor a hlučnosť

Výkonom sa notebook radí medzi najvýkonnejšie kancelárske stroje aj keď tu nie je Intel Core i7 CPU. Je slabší, občas to môžete pocítiť, no deje sa to minimálne. V tomto smere sa na okamžité reakcie môžete spoľahnúť. Toto má ale aj tú druhú stránku. Vostro bude občas hlučnejšie. Bude treba manuálne cez nástroj Dell Power Manager stlmiť otáčky ventilátora, inak bude vetrať na vyššie otáčky, aj keď na počítači nebudete robiť nič náročné.

Veľmi som ocenil manažment napájania batérie, no toto sa dá nastaviť u všetkých notebookov Dell a nie je na to treba kupovať vyslovene tento kus. Zahrievanie je aj pri vysokom zaťažení minimálne. Dotykom na spodnú časť sa nepopálite. Rám nad klávesnicou bol miestami teplý až horúci.

Verdikt

Dell Vostro 13 5310 je vynikajúci notebook s malými rozmermi a nadrozmernou plochou displeja. Je to veľmi príjemný notebook na používanie. Rozhodne ho odporúčam aj ako cenný tip od Dellu. Kto potrebuje inú konfiguráciu, dá sa vybrať aj silnejšia verzia alebo s väčším diskom.

Cena: 1140 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Páči sa nám

  • tenký a ľahký s pevným telom
  • výborná klávesnica
  • kryt webovej kamery
  • výborný zvuk

Nepáči sa nám

  • občas hlučnejší, ventilátor treba manuálne tlmiť cez Dell Power Manager
Zdroj: Samuel Hindy

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell Vostro 13 5310
ProcesorIntel Core i5-11320H 2,5 ÷ 4,5 GHz, 8 MB cache (max. 30 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 8 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C / TB4 / PD, 1 × USB-A 3.2, HDMI 1.4b, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]297 × 210 × 16
Hmotnosť [kg]1,25
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)1140
Model / TestyDell Vostro 13 5310
PCMark 10 – Kancelársky výkon4754
3DMark 11 – Herný výkon5861
VR Mark – Orange Room2223
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1173,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]7:23
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]335,69
Faktor mobility5,92

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.