Kancelársky notebook, ktorý zaujme svojou cenou a nadštandardným servisom svojej značky. Nás počas testovania zaujal najviac svojím vyladeným pomerom nielen ceny, ale aj výkonu a energetickej náročnosti. Tá je podľa nás jedným z hlavných parametrov, ktorý si zaslúži v prípade tohto notebooku pozornosť.

Tento model existuje aj v silnejšej konfigurácii a používatelia, ktorí by chceli väčší multimediálny výkon majú možnosť zvoliť variant s grafickou kartou NVIDIA GeForce MX550.

Spotreba a výkon

Platforma AMD je už niekoľko rokov naším favoritom a používatelia za svoje peniaze dostanú dobrý výkon aj z hľadiska grafiky (najmä u AMD Ryzen 5 a vyššie). Tu však s prihliadnutím na vysokú energetickú efektivitu, ktorú sme avizovali už v úvode. Spotreba tohto notebooku je medzi 15 až 20 W pri kancelárskej činnosti. Náročnejšie používanie spotrebuje maximálne do 40 W, avšak pravdepodobne sa k tejto hranici často nedostanete.

Čas takmer 5,5 hodiny na jedno nabitie považujeme za mierne nadpriemerný. Na trhu nájdete množstvo iných modelov, ktoré budú mať dlhšiu prevádzku. Tu však treba zohľadniť celkovú úspornosť počas jeho prevádzky. Konštatujeme, že v tejto konfigurácii, teda s integrovanou grafickou kartou priamo od AMD, má zanedbateľné náklady na svoju prevádzku. Náš odhad pri používaní 8 hodín denne bude do 20 eur ročne, takmer určite menej.

Konštrukcia a spracovanie

Výrobca použil rozmer v pomere displeja 16 : 9. Tomu odpovedá aj štandardné Full HD rozlíšenie. Tento model je v dvoch rôznych edíciách, pričom je na výber medzi plastovým a hliníkovým telom. My sme testovali plastový variant, no podobne ako iné modely tejto značky, má dostatočne odolné telo na to, aby sa dal bez obáv prenášať. Jeho hmotnosť však nie je najnižšia a váži 1,9 kg. Veko displeja nie je možné otvoriť až na uhol 180°. Je to možné približne do uhla 135°. To by mohlo väčšine používateľov postačovať, keďže displej nie je dotykový.

Stávka na istotu

Prenosný počítač je spracovaný konzervatívnejšie a hodí sa používateľom, ktorí chcú mať takpovediac istotu. Nechcú experimentovať a chcú spoľahlivý počítač so štandardnou klávesnicou a veľmi rozmerným touchpadom. Klávesnica má dvojstupňové podsvietenie a súčasťou je numerický blok.

Ten je v plnej veľkosti a výrobca nerobil žiadne pokusy ani experimenty. Klávesy majú síce menší rozmer ako hlavná časť klávesnice, ale na štandardizované si zvyknete ihneď. Súčasťou tohto bloku je aj samostatný kláves na spustenie kalkulačky v systéme.

Rovnako je súčasťou tohto bloku aj tlačidlo na vypnutie. Má silný prítlak a teda ho nestlačíte omylom. Slúži tiež aj ako čítačka odtlačkov. V tomto smere nemáme k notebooku žiadne výhrady, všetko funguje rýchlo a bezchybne. Používatelia, ktorí radi pracujú s touchpadom, ocenia jeho nadrozmernú plochu.

Porty a rozhrania

V rámci univerzálnosti a toho, že používateľ dostane všetko, čo by mohol reálne potrebovať, sa nesie aj portová výbava. Okrem štandardných rozhraní ako USB alebo HDMI je tu aj internetový konektor na pripojenie do siete LAN a takisto aj čítačka SD kariet. Výhradu máme len k portu USB-C, ktorý je v tomto prípade len dátový. Na nabíjanie notebooku je potrebné použiť okrúhly konektor, ktorý výrobca dáva do balenia.

Výbava navyše

Ako už býva zvykom, výrobca prichádza s doplnkovou výbavou, ktorá umožní ešte lepšie využitie notebooku. K dispozícii je pokročilá správa napájania a nabíjania notebooku, pričom používateľ si volí vlastné scenáre nabíjania, spotreby a hlučnosti. Ide o jeden z najtichších strojov.

Okrem toho je možné vyladiť reproduktory tak, aby ste dostali zrozumiteľnejší hlasový výstup, čo je vhodné najmä pri videokonferenciách. Reproduktory považujeme za štandardné, no s rozšíreným Waves MaxxAudio Pro získate lepšiu kvalitu zvuku aj pri počúvaní stereo zvuku. K užitočným rozšíreniam je potrebné pripočítať aj možnosť voľby zobrazovacieho profilu displeja. Využiť môžete nielen úsporný režim pre oči, ale aj režim, ktorý sa hodí na sledovanie športových podujatí, filmov alebo napríklad animácií.

MyDell umožní z notebooku vyťažiť maximum v oblasti spotreby, zvuku a obrazového nastaveniaZdroj: Dell
MyDell umožní z notebooku vyťažiť maximum v oblasti spotreby, zvuku a obrazového nastavenia
Model notebooku / ParameterDell Vostro 3525
ProcesorAMD Ryzen 5 5500U 2,1 ÷ 4,0 GHz, 8 MB L3 cache (10 ÷ 25 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk256 GB SSD
Hlavný displej15,6″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 512 MB VRAM
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 5 AC / Bluetooth 5.0
Porty1 × USB 3.2 Gen 1, 1 × USB 2.0, 1 × USB-C, HDMI 1.4, LAN, SD, audio
Operačný systémWindows 11 Pro
Rozmery [mm]359 × 236 × 20
Hmotnosť [kg]1,9
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)709,50
Model / TestyDell Vostro 3525
PCMark 10 – Kancelársky výkon4269
3DMark 11 – Herný výkon3239
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]727,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]5:23
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]12,67 – 268,43
Faktor mobility2,83

Verdikt

Dell Vostro 3525 odporúčame každému, kto hľadá spoľahlivý notebook tejto značky, chce nadštandardný servis a zároveň nechce experimentovať s novými prvkami a netradičným ovládaním, na ktoré si treba zvykať. Má nízku spotrebu elektriny a tiež je to jeden z najtichších notebookov na trhu.

Cena: 709,50 €

Zapožičal: ASBIS SK

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.