Vráťme sa ešte do roku 2015. Náš redaktor Roman Kadlec bol v Austine, štáte Texas v USA na Dell World 2015. Prinášame vám zaujímavú reportáž, ktorú sme uverejnili aj v magazíne touchIT 6/2015.

Michael Dell, zakladateľ rovnomennej spoločnosti, patril spoločne so Stevom Jobsom a Rodom Canionom (Compaq) k priekopníkom vo svete počítačov. Všetci títo páni založili v 80. rokoch svoje startupy (hoci v tej dobe o tomto slove ešte nikto nepočul) v garážach alebo internátnych izbách a postupne ich premenili v miliardové korporácie. Zatiaľ čo Jobs a Canion neskôr stratili kontrolu nad svojimi firmami, Dell sa vyvíjal a rástol spoločne s Michaelom.

Dell je v roku 2015 inou spoločnosťou ako pred 31 rokmi, v dobe svojho vzniku. Vtedy boli základom tržieb firmy počítače – teda hardvér. Michael Dell vylepšoval a upravoval počítače, ktoré boli často prispôsobené potrebám konkrétnych zákazníkov. Dnes sú počítače komoditou a v sektore IT technológií zarábajú najmä služby. Nechceme z článku spraviť reportáž pre podnikových profesionálov, avšak toto smerovanie Dellu nemožno ignorovať. Určite nie v súvislosti s udalosťami poslednej doby. Dell odkúpil spoločnosť EMC, o ktorej ste možno doteraz počuli iba okrajovo. Vedzte však, že ide o lídra v segmente cloud computingu a dátových úložísk. Dell zaplatí za akvizíciu približne 67 miliárd dolárov, čo robí z tohto obchodu najväčšiu transakciu v histórii IT biznisu. Podľa viacerých odborníkov ide o riskantný krok, avšak Michael Dell si aktuálnu pozíciu užíva a má jasnú predstavu, kam chce so svojou firmou postupovať. Na margo rekordného nákupu odkazuje „Go big or go home, baby“ (voľný preklad – to, čo robíš, rob naplno). Je zrejmé, že budúcnosť Dellu spočíva v poskytovaní IT služieb, a to v čo najkomplexnejšej podobe. Od hardvéru, cez softvér až po služby a všetko s tým súvisiace, aby potenciálni klienti nemuseli hľadať chýbajúce dieliky u iných poskytovateľov. Dell túto víziu hlása už niekoľko rokov a vyzerá to tak, že naozaj robí všetko pre to, aby tento cieľ dosiahol.

Michael Dell a Satya Nadella spoločne na pódiu. Sú to kamaráti. Dell schvaľuje priamy vstup Microsoftu na trh so zariadeniami (Snímka: Dell)

Michael Dell a Satya Nadella spoločne na pódiu. Sú to kamaráti. Dell schvaľuje priamy vstup Microsoftu na trh so zariadeniami (Snímka: Dell)

Zameranie firmy sa síce zmenilo, avšak spoločnosť sa aj dnes hlási k výrobe počítačov. „Sme verní PC biznisu,“ vyhlásil Michael Dell počas svojho takmer 100-minútového príhovoru na konferencii Dell World 2015. Jeho slová môžeme potvrdiť. Boli sme sa pozrieť v laboratóriách a inovačnom centre, kde zamestnanci spoločnosti navrhujú nové počítače a testujú ich rôznymi crashtestami.

Neprehliadnite tiež:
Ako sa testujú odolné notebooky Dell – video

Mimochodom, ak by vás zaujímalo, aký má Dell názor na Microsoft a jeho vstup na trh s počítačmi – predsa len, dlhé roky bolo partnerstvo Microsoftu s výrobcami hardvéru na báze „ja robím operačný systém a ty počítače“ – Michael ho schvaľuje. Surface Book, ktorý očaril aj nás v redakcii, považuje za nádherný kus počítača. Hoci bude dostupný v menšom počte a za výrazne vyššiu cenu v porovnaní s ostatnými zariadeniami typu 2 v 1, ide o ďalší spôsob, ktorým Microsoft posúva platformu Windows 10 na ďalšiu úroveň. A to by eventuálne mohlo prospieť všetkým.

Vývoj klávesnice ďalšej generácie

Je zrejmé, že prezentácia crashtestov bola atraktívnejšou časťou našej návštevy. Videli sme oblievanie notebookov vodou, ich hádzanie o zem a takisto pokusy o vytvorenie korózie a znečistenie prachom. Testom sa podrobnejšie venujeme v ďalšej časti článku. Takisto sme ich pre vás nafilmovali a nájdete ich na našom webe touchit.sk.

O tom, ako sa v Delli vyrábajú nové zariadenia, sme iba počúvali. V laboratóriách výrobnú linku nemajú, takže nám celý proces nemohli ukázať v praxi. Mágia však spočíva v navrhovaní zariadení, vytváraní dizajnu a vylepšovaní existujúcich technológií. A práve tomu sa venujú v kanceláriách v Austine.

Prekvapilo nás, že všetky zariadenia vyvíja jeden tím ľudí. Väčšinou totiž pracovníci bývajú vo firmách rozdelení do viacerých skupín a venujú sa konkrétnemu produktovému radu. Dell je v tomto smere podľa jeho zamestnancov unikát. Jeden tím dizajnérov navrhuje všetky produkty. To v praxi prináša viacero výhod. Okrem iného sa stáva, že dizajnéri vymyslia nejaký prvok napríklad pre segment pracovných notebookov a o pár mesiacov neskôr ho bez problémov integrujú do konvertibilného tabletu. V pôvodnom dizajne s tým nepočítali, avšak zistili, že to ide a používateľovi to prinesie osoh. Pri navrhovaní zariadení kladú hlavný dôraz na to, ako používatelia počítače používajú a na aké účely ich využívajú. Aj preto má Dell v portfóliu viacero dokovacích staníc, čo je príslušenstvo, ktoré nepatrí k bežnej výbave prenosných počítačov.

Konferencia Dell World prebiehala 21. októbra 2015. Tento dátum asi netreba vysvetľovať fanúšikom filmu Návrat do budúcnosti. Do blízkej budúcnosti sa cestuje aj v laboratóriách Dellu. (Snímka: Dell)

Konferencia Dell World prebiehala 21. októbra 2015. Tento dátum asi netreba vysvetľovať fanúšikom filmu Návrat do budúcnosti. Do blízkej budúcnosti sa cestuje aj v laboratóriách Dellu. (Snímka: Dell)

Dizajnéri Dellu si takisto veľmi chvália, že spoločnosť už nie je na burze, ale je súkromná. Vďaka tomu môžu vytvoriť také zariadenia, aké by si chceli sami kúpiť. Tajomstvo úspechu Dell produktov podľa ich slov spočíva aj v tom, že dizajn produktu začínajú otázkou „Čo chceme vyrobiť?“. Koncept nového konvertibilného tabletu XPS 12 budovali 18 mesiacov a až potom zariadenie vyrobili. Nie naopak. Čo k tomu dodať, sme zvedaví na testovanie tohto prístroja, či to pocítime aj v praxi. 🙂

Bez ohľadu na spomenuté informácie (či už s nimi súhlasíte alebo nie), ktoré nám prezradili dizajnéri, konštatujeme, že produktový rad XPS je výnimočný ultratenkým rámom okolo displeja. V tomto smere je Dell unikát, ktorý sa už snaží napodobniť aj konkurencia. Výrobca počítačov sa takisto chváli použitým materiálom v notebookoch. Konštrukcia využíva uhlíkové vlákna podobné tým, ktoré nájdete v pretekárskych autách a motorkách. Vďaka tomu sú zariadenia ľahšie a odolnejšie. Výsledná forma vlákien vznikala v laboratóriách Dellu dlhší čas, pričom sa na vzorke viacerých používateľov testovali rôzne prototypy materiálov. Dell mal spočiatku obmedzené množstvo materiálu, takže ho dokázal použiť iba v jednom produkte. Dnes využíva uhlíkové vlákna vo veľkom a je ich najväčším spotrebiteľom medzi výrobcami počítačov.

Mimochodom, testovanie prototypov na vzorke vybraných používateľov je v Delli rozšírené. Predpokladáme však, že ani v prípade ostatných výrobcov tomu nebude inak. Počas našej návštevy práve prebiehalo testovanie klávesníc ďalšej generácie. Na trhu by sa mali objaviť v priebehu budúceho roka a hoci navonok vyzerajú totožne ako tie dnešné, majú obsahovať viacero drobných zmien a vylepšení.

Testovania sa zúčastňujú najmä ľudia mimo firmy. Umiestnia ich do špeciálnej miestnosti, kde sledujú výkonnostné testy – v prípade klávesníc je to napríklad rýchlosť a presnosť písania. Dôležitou súčasťou testov je aj množstvo otázok „Aký máte pocit z používania klávesnice?“, „S ktorou klávesnicou sa vám pracuje lepšie?“, „Ktorá je príjemnejšia na dotyk?“. Často sa robia tzv. testy naslepo, kedy majú používatelia zaviazané oči, aby nevideli, s ktorou klávesnicou alebo počítačom práve pracujú.

Hoci Dell profituje najmä z poskytovania IT služieb, výrobe počítačov ostáva verný. Najnovšie modely prezentoval aj na konferencii Dell World. (Snímka: Dell)

Hoci Dell profituje najmä z poskytovania IT služieb, výrobe počítačov ostáva verný. Najnovšie modely prezentoval aj na konferencii Dell World. (Snímka: Dell)

Dizajnéri nám taktiež prezradili, že v posledných mesiacoch sa zamerali najmä na vylepšenie vstupných zariadení. Okrem klávesnice je veľká pozornosť venovaná vývoju touchpadu alebo dotykovému peru. Tvrdia, že by sme sa čudovali, koľko námahy stojí, dobre navrhnúť stylus k dotykovému displeju. Pri pohľade na niektoré zahraničné recenzie však musia byť v Delli nadšení. The Wall Street Journal vo svojej recenzii notebooku XPS 15 doslova oslavuje touchpad počítača. Kvalitatívne ho prirovnáva k tomu z MacBookov a podtitul recenzie hlása, že Dell opravil najhoršiu vlastnosť Windows notebookov.

Mimochodom, v laboratóriách v Austine majú aj vlastné fotoštúdio, kde vznikajú profesionálne fotky produktov a vlastnú editačnú miestnosť. V nej tvoria reklamné videá, animácie a upravujú ich.

Videli sme aj virtuálnu realitu a miniatúrny herný počítač Alienware Steam Machine, ktorý chce konkurovať dnešným herným konzolám. (Snímka: Dell)

Videli sme aj virtuálnu realitu a miniatúrny herný počítač Alienware Steam Machine, ktorý chce konkurovať dnešným herným konzolám. (Snímka: Dell)

Ako sa testujú odolné notebooky

Disciplíne crashtestov je v Dell laboratóriách venované jedno celé oddelenie. A ako vám povedia jeho zamestnanci, majú tú najzábavnejšiu prácu v celej budove. Aj keď, pri pohľade na základné fakty by tomu tak nemuselo byť. Každý notebook rady Rugged, čo je špeciálne vyhotovenie notebookov a tabletov, ktoré sú určené pre používanie v extrémnych podmienkach, je nutné pustiť na zem celkovo 78-krát. 26-krát z troch rôznych výšok. Od 1 metra po viac ako 2 metre. Číslo 26 je podľa rozbíjačov zariadení magické, pretože práve toľko je rôznych nárazov a dopadov notebooku na jednotlivé hrany, rohy, prednú a zadnú časť atď.

Ak by musel človek vykonávať túto činnosť, bolo by to náročné a monotónne. Aj kvôli tomu, že dopad zariadenia sníma vysokorýchlostná kamera a video sa následne analyzuje. Preto je tento crashtest automatizovaný. Notebook alebo tablet sa prichytí k stroju, ktorý dokáže vygenerovať náraz rovnajúci sa voľnému pádu. Z pohľadu monotónnosti testov to však nie je to najhoršie. Každý extra odolný notebook musí prejsť testom, ktorý pozostáva z otvárania a zatvárania veka. Celkovo sa vykoná 150 tisíc cyklov. Človek by to robil niekoľko mesiacov, stroj stihne otestovať jeden notebook za 18 dní.

V laboratóriách Dellu testujú stroje aj odolnosť voči vode, prachu a korózii. Overovanie odolnosti voči vode je rozdelené do dvoch častí. Nižší štandard testuje špeciálny prístroj, pripomínajúci skriňu. Notebook je v ňom umiestnený na otočnom podstavci. Zariadenie sa otáča, pričom je neustále ostrekované vodou z rôznych pozícií. Celý test trvá 10 minút. Zábavnejšie je pokročilé testovanie odolnosti voči vode. V tomto prípade už netestuje stroj, ale samotný pracovník. Do ruky vezme hasičskú hadicu a silným prúdom vody strieka na zariadenie. Musíme uznať, že tlak vody je v tomto prípade naozaj silný a keby nebol notebook pri stene, asi by putoval po celej miestnosti. Odolné zariadenia z portfólia Rugged však majú odolnosť štandardu IPX6 a tieto testy musia vydržať.

Odolné notebooky a tablety od Dellu musia vydržať všetko. Vodu, extrémne teploty, nárazy aj prach. Z ich testovania sme pripravili video. (Snímka: Dell)

Odolné notebooky a tablety od Dellu musia vydržať všetko. Vodu, extrémne teploty, nárazy aj prach. Z ich testovania sme pripravili video. (Snímka: Dell)

V podobnej skrini, ktorá sa využíva na vodné testy, sa overuje aj odolnosť voči prachu. V tomto prípade je notebook vystavený malej simulovanej púštnej búrke. Po jej skončení to vyzerá, ako keby na zariadenie nasnežilo. Namiesto snehu sa však na ňom nachádza množstvo prachu. Doplňme, že Dell testuje aj funkčnosť odolných notebookov a tabletov v rôznych teplotných podmienkach. Musia byť plne funkčné v rozmedzí teplôt -29 až 63 °C. To pre prípad, že si zariadenie napríklad zabudnete v aute, ktoré je počas leta odstavené priamo na rozpálenom slnku v Texase. Keď sa do auta vrátite, notebook musí byť použiteľný.

Mimochodom, Dell testoval aj kvalitu pántov odolného konvertibilného tabletu. Prešiel po ňom niekoľkokrát autom. Alebo odolnosť voči korózii vo veľkej špeciálnej nádobe. Našli sme v nej aj skorodovaný iPad. 🙂

Tento článok bol publikovaný aj v tlačenom novembrovom vydaní magazínu touchIT č. 6/2015, preto niektoré informácie nemusia byť aktuálne v porovnaní s aktuálnym dátumom publikovania. 

 

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit