Pokračovateľ úspešnej série XPS je opäť aj v konvertibilnej verzii. Čo prináša?

Kto z vás sa obzerá po prémiovom notebooku a niečom ako „MacBook pre Windows“, toto je správna voľba. Treba ale zvážiť, či potrebujete tento typ notebooku alebo vám postačí klasika, teda bez možnosti preklopenia displeja.

Bežný vs. konvertibilný

Dell XPS testujem už dlhodobo a medziročne je vždy vidieť posun v tom, ako notebook pôsobí a čo prináša. Za mňa subjektívne nepotrebujem konvertibilnú verziu, má však svoj výhody, napríklad sa dá displej otvoriť len po 180° a to bude tiež v niektorých prípadoch užitočné. Dotykový displej takisto, no vo výbave nie je dotykové pero a treba ho kupovať zvlášť, to len na spresnenie. Výrobca s ním ani konštrukčne nepočíta. To až tak neprekáža a vďaka tomu je notebook veľmi tenký.

Po všetkých štyroch stranách sú veľmi tenké rámiky a veľmi oceníte displej s pomerom strán 16:10. Dá sa kúpiť aj v 4K rozlíšení. Je to podľa mňa somarina a vyhodené peniaze. Naša konfigurácia mala rozlíšenie Full HD+ a to bohato postačuje na 13,3“ uhlopriečku.

Tu ale prichádza na rad podľa mňa prvá nevýhoda a potreboval som dva dni na to, aby som si ako tak zvykol na ultratenký klávesnicu. Zdvih je minimálny, že medzerník vám niekedy ani len nevydá zvuk ťuknutia. To znamenalo pocit, že som ho vôbec nestlačil, avšak zareagoval. Zdvih klávesov je teda niečo, čo ma oproti bežnej XPS 13 prekvapilo a je naozaj nízky.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Dá sa na to zvyknúť a neskôr vám to bude pripadať normálne. Len upozorňujem na to, že je to naozaj citeľný pocit a z môjho pohľadu to výrobca trochu s tou tenkosťou prehnal. Rovnako menej praktické sú úzke šípky a hneď nad nimi klávesy PgDn. Je problém sa na šípky trafiť tak aby som si namiesto toho neprestránkoval dokument. A na to všetko klávesnica už nie je tak tichá ako bývala a nepríjemne klepoce.

Klávesnica má ale stále dva stupne podsvietenia a to chválim. V BIOSe si treba nastaviť, aby sa vám podsvietenie pri neaktivite nevypínalo, ak to teda takto nechcete mať. Touchpad je naopak vynikajúci a nemám k nemu výhrady. Ak k notebooku pre Windows bežne potrebujete myš, tak spolu s Microsoft Surface sú Dell XPS notebooky, ktoré dokážete ovládať precízne a pohodlne cez ich touchpady. Naozaj dobrá práca a toto je ten „mac“ zážitok, o ktorom sa často pri tejto sérii zmieňujem.

Technológie a používanie

Po stránke praktického používania je to fantastický stroj. Je ultratenký, čo vo svete konvertibilných notebookov nebýva štandardnom. Tu sa šetrilo každým milimetrom, no nie na úkor vášho pohodlia. Klávesy majú veľké rozmery a sú vhodné aj na hrubšie prsty. Telo je hliníkové, čo pomáha chladeniu ale zároveň celkovej odolnosti.

Opierka na dlane má uhlíkové vlákna a dobre sa na nej položia ruky. Ten pocit je ako z pogumovaného materiálu, vrchná strana má takúto povrchovú úpravu. Je to detail, ktorý po čase oceníte, aj keď si ho prestanete uvedomovať. Výkonovo je to rýchly kancelársky počítač. Nehrá sa na CAD ani strih videa, hoci v obmedzenej miere kadečo zvládne. Je ale jednoznačne zameraný na výdrž batérie.

V benchmarkových testoch sa dostanete takmer na 10 hodín. Moje bežné použitie s nastaveným tichým režimom som sa dostal na 6,5 hodiny bez toho, aby som sa nejako musel obmedzovať jasom alebo nedajbože vypínať Wi-Fi. A to už je čo povedať, tento čas pri bežnej práci nezvládne mnoho notebookov na trhu.

Tým, že sú tu len dva USB-C porty, môžete byť v istých smeroch limitovaní. V balení máte prepojovaciu redukciu na USB-A, čo väčšina z nás využije na myš alebo externý disk. Chválim výrobcu, že k notebooku tejto cenovej kategórie pridal aj tento doplnok. Nabíjací adaptér vás definitívne prekvapí. Je rovnako veľký ako rýchlonabíjačky (od 65 W) k smartfónom. Presne takto si predstavujem cestovný notebook.

Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Čítačka odtlačkov je v tlačidle na zapnutie vpravo hore. Má zosilnený stisk a ešte vlastné orámovanie. Nepomýlite si ho s klávesom Delete. Na prihlasovanie sa dá používať infrakamera, ak je súčasťou konfigurácie. Je to rýchly a pohodlnejší spôsob ako používať snímač odtlačkov. Vlastne som ho nemal ani nakonfigurovaný.

Zvukovo je na tom veľmi dobre a výrobca použil ozvučenie Maxx Audio od Waves. Séria XPS v kancelárskom spracovaní vždy hrala dobre, špeciálne ak ide o rozmerovo menšie notebooky. Toto je tiež jedno z príjemných prekvapení. Hoci, kto už ste XPS-ko v minulosti používali, toto vás neprekvapí ale logicky to očakávate opäť.

Páči sa nám

  • Pevný a tenký dizajn
  • Opierka na dlane z uhlíkových vlákien
  • Pomer obrazovky 16:10
  • Výdrž na batériu takmer 10 hodín
  • Prihlasovanie tvárou
  • Veľké klávesy
  • Kvalita zvukového systému
  • Najlepší touchpad na notebookoch

Nepáči sa nám

  • Hlučná klávesnica
  • Príliš nízky zdvih a treba si na to zvykať

Verdikt

Dell XPS 13 9310 2-in-1 je vynikajúci notebook. Vlastne jediné, čo mi na ňom prekážalo, bola hlučnosť klávesnice a jej malý zdvih. Po vyše týždni testovania som však zistil, že som sa naučil, ako ju stláčať a toto by nebol dôvod, prečo notebook nekúpiť.

Dobre sa na ňom pracuje a kombinácia veľkých klávesov a naozaj veľkého – na tento typ notebooku – displeja je niečo, čo už nebudete chcieť meniť. Rozhodne je to výborný počítač na kancelársku prácu so zameraním na výdrž v režime batérie. To, že je úsporný, dokazuje aj pribalený napájací zdroj s výkonom 45 W.

Cena: 2220 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell XPS 13 9310 2-in-1
ProcesorIntel Core i7-1165G7 1,2 ÷ 4,7 GHz, 12 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 32 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej13,4″, IPS, dotykový, max. rozlíšenie 1920 × 1200 px
Grafická kartaIntel Iris Xe Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6 / Bluetooth 5.1
Porty2 × USB-C / TB4 / PD, čítačka microSD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]297 × 207 × 14
Hmotnosť [kg]1,32
ZapožičalASBIS SK
Cena (EUR s DPH)2220
Model / TestyDell XPS 13 9310 2-in-1
PCMark 10 – Kancelársky výkon4664
3DMark 11 – Herný výkon5644
VR Mark – Orange Room2525
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1016
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]9:39
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]544
Faktor mobility7,31

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.