Existujú aj veľké notebooky. Tento je jeden z nich a ukazuje, ako by mohli vyzerať.

Ako už názov napovedá, toto je notebook so 17“ displejom. Nie je to úplne typická 17“ verzia. Vychádza totiž zo série XPS a tak sa každý milimeter počíta. Dalo by sa povedať, že vzhľadom ide takmer o 15,6″ notebook.

Notebook je výborný pre každého, kto chce skutočne veľký obraz a profesionálnu výbavu. Zároveň ale nechce tzv. notebook pre kreatívcov. Teda buď zbytočne objemný alebo tak trochu konštrukčne labilný. Nie že by ostatné notebooky nič nevydržali. Tento je ale veľmi pevný.

Len to najlepšie

Notebook je dostupný v niekoľkých konfiguráciách. Zakaždým ale dostane špičkovú výbavu. Telo je z hliníka, čo pomáha udržať teploty v bežných medziach bez výrazného prehrievania a poskytuje vysokú odolnosť. Či už pri prenášaní alebo celkovo používaní.

Opierka na dlane je z uhlíkových vlákien ako ju poznáme z čiernej edície XPS 13. Je veľmi príjemná na dotyk a táto časť sa nijako neprehrieva. Vyššie teploty sú v časti nad klávesnicou, ale to len v prípade vysokého zaťaženia notebooku.

Tento testovací kus má 4K displej so 100 % pokrytím farieb AdobeRGB. Rozhodne to uvidíte a tie farby sú vynikajúce. Pri filmoch, hrách ale aj pri práci v kancelárskom balíku.

Niekoho prekvapí, že ani pri takto veľkom rozmere nie je v klávesnici samostatný numerický blok. Kto nepracuje v Exceli, asi mu chýbať nebude. Kto má primárne účtovníctvo a potrebu častého zadávania čísiel pravdepodobne nebude potrebovať tento typ notebooku. Doslova obrovitánsky touchpad je niečo, čo neprehliadnete, hoci je celkom nenápadný.

Tým, že notebook je okolo klávesnice čierny vrátane klávesov. Tie ale majú dva stupne bieleho podsvietenia. V BIOSe sa dá nastaviť čas, kedy majú zhasnúť. Štandardne zhasínajú veľmi rýchlo, už po 15. sekundách. BIOS je grafický a je v ňom veľká zásoba nastavení. Treba to vyskúšať.

V prípade touchpadu platí to isté, čo pri XPS 13. Je to notebook s najlepším touchpadom, aký som kedy skúšal na počítačoch so systémom Windows 10. Je robený tak, aby ste nepotrebovali myš. No a ešte je tu dotykové ovládanie cez displej.

Do tenkého rámika sa na hornej strane zmestila infrakamera na prihlasovanie do Windows. Vpravo hore na klávesnici je tlačidlo na zapnutie notebooku s integrovanou čítačkou odtlačkov. Je výrazne tvrdšie a nestlačíte si ho omylom. A bonus navyše, klávesnica je veľmi tichá.

Displej je chránený sklom Gorilla Glass 6 a má podporu technológií na ochranu zraku aj zobrazenie farieb podľa toho, čo práve robíte. Napríklad prispôsobenie rozsahu DCI-P3, AdobeRGB alebo napríklad Internet (sRGB). Pomer strán displeja je 16:10, preto aj keď si ho kúpite v rozlíšení Full HD+ bude mať 1900 × 1200 zobrazovacích bodov.

dell_premiercolor

Veko má dostatočný uhol otvorenia, aj keď ani tu sa nedá otvoriť úplne na 180°. Veko sa zatvorením magneticky prichytí. Na otvorenie potrebujete spravidla obe ruky, nie je tu nijaký výrez na jeho jednoduchšie otvorenie.

Výrobca ale využil priestor okolo klávesnice. Po bokoch sú reproduktory a máte ich aj zo spodnej strany šasi. Zostava je štedrá a len tak sa nevidí. Sú tu dva basové meniče s výkonom 2,5 W a dva výškové s výkonom 1,5 W. Celkovo teda 8 W zvuk, ktorého reprodukciu si môžete prispôsobiť cez nástroj Maxx Audio od Waves.

Konkrétne ide o prvú implementáciu technológie Waves Nx 3D Audio na svete. Na zvuku je to počuť. Získate aj super silné basy. Naozaj sa to dá počúvať a hodia sa aj na hudbu. A pri takto veľkom obraze je naozaj na čo sa pozerať aj čo počúvať. Zážitok je vynikajúci.

Dell XPS 17 je síce veľký stroj, ale zároveň tenký. Výrobca dal do výbavy 4× porty USB-C, všetky s podporou DisplayPort a PowerDelivery. Takto si to predstavujeme. No a nezabudol na čítačku SD kariet a kombinovaný audio konektor. Toto je technologická výbava moderného stroja na produkčnú prácu. No a v balení máte aj redukciu z USB-C na HDMI a USB-A.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterDell XPS 17 9700
ProcesorIntel Core i7-10750H 2,6 ÷ 5 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť32 GB DDR4 (max. 64 GB)
Pevný disk2 TB SSD
Hlavný displej17″, IPS dotykový, max. rozlíšenie 3840 × 2400 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 1650 Ti, 4 GB VRAM
Porty4 × USB-C / DP / PD, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]375 × 248 × 20
Hmotnosť [kg]2,51

Benchmarky

Model / TestyDell XPS 17 9700
PCMark 10 – Kancelársky výkon4706
3DMark 11 – Total13600
3DMark – Time Spy3998
VR Mark – Orange Room5328
HD Tune Pro 5 – Pevný disk
Average speed [MB/s]611,5
Access time [ms]0,046
Batériové testy
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]7:39
Displej – meranie jasu
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]555,3

Nadštandardná výbava

Rovnako ako iné prémiové stroj od Dellu, má XPS 17 súpravu nástrojov v tejto podobe.

Na výber máte rôzne režimy výkonu a chladenia, všetky sa spravujú nástrojom Power Manager. Notebook ale sám o sebe nie je treba nijako veľmi nastavovať. Riadenie spotreby je vynikajúce a spoľahnúť sa môžete na automatiku. Ide o režim, ktorý sa volá Optimalizované (áno je v slovenčine).

V čase, keď na notebooku píšete texty alebo nie je veľmi vyťažený, je absolútne tichý. To je vynikajúce. Chladenie a celkové nároky na výkon sú optimalizované tak, aby bol notebook po vychladení zase tichý. Trochu sa prichladí a o pár minút budete počuť ako šum ventilátorov ustane.

Aj v tomto prípade je súčasťou výbavy nástroj CinemaColor na úpravu farebnosti displeja podľa sledovaného obsahu, napríklad športových vysielaní alebo napríklad vlastný nočný režim na šetrenie zraku.

thumbs-up-icon

Výhody

  • Prvotriedne spracovanie
  • Opierka na dlane z uhlíkových vlákien
  • Odolné telo
  • 4K displej s vysokým jasom
  • Výkon a režimy chladenia
  • Infra kamera
  • Vynikajúci zvukový systém
  • Podsvietená a tichá klávesnica
  • Najlepší touchpad, aký sme na ntb s Windows videli

thumbs-down-icon

Nevýhody

  • Žiadne podstatné

Cena: 4200 EUR

Zapožičal: ASBIS SK

Fotografie: Ondrej Macko

Verdikt

Dell XPS 17 9700 je vynikajúci stroj. Nie je lacný, je ale určený profesionálom. Ak ste niekedy rozmýšľali nad dobre prenosným notebookom s obrovskou obrazovkou, tu ho máte. Je spracovaný do najmenších detailov.

Má vysoký výkon, zároveň je ale tichý, ak od neho tento výkon nepožadujete. Tomuto notebook nie je reálne čo vytknúť. Má všetko, čo od neho potrebujete. A kto chce ísť ešte ďalej, má možnosť kúpiť ho s kartou NVIDIA RTX.

Prečítajte si aj:

Dell XPS 13 2020: MacBook pre Windows 10 (RECENZIA)

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.