Tento poznáte? Rozprávajú sa dvaja programátori: “Bol si už vonku?”, druhý odpovedá: “Áno, skúsil som raz, ale o ničom grafika”.

Tento starý vtip stratil v posledných rokoch značnú časť svojej humornej zložky a začína byť čoraz viac až smutne realistický. Internet je dnes bežnou súčasťou našich životov a výnimkou už nie sú ani tí najmenší. Deti od malička pracujú s internetom, ktorý je pre nich zdrojom zábavy, informácií, trávenia voľného času ale aj komunikácie s priateľmi a rodinou. Množstvo ľudí dnes vlastní smartfón, vďaka ktorému je internetové pripojenie na dosah takmer kdekoľvek a kedykoľvek.

Aj z týchto dôvodov je potrebné deti chrániť pred hrozbami online sveta, ktorými sú napríklad kyberšikana či závislosť od internetu. 

Je znepokojujúce, že počet detí, ktoré na internete surfujú denne viac než hodinu, sa každým rokom zvyšuje. Netreba však zabúdať na to, že aj vďaka aktivitám na internete deti dokážu rozvíjať svoj potenciál a naučia sa nové veci. Vzdelávať dokážu aj vhodne vybrané hry, ktoré zlepšujú logické a strategické myslenie. Deti je však potrebné k užitočnému používaniu nových technológií viesť. Internet môže byť pre deti výborným pomocníkom, treba však poznať jeho nástrahy a vedieť ako sa im brániť.

Aplikácie na kontrolu detí v online aj offline svete

Existuje niekoľko riešení, vďaka ktorým môžu rodičia kontrolovať aktivitu svojich detí na internete. Rodičia získajú kompletný prehľad o tom, na čo dieťa využíva mobil, aké aplikácie a súbory si doň sťahuje, koľko času trávi na internete a aké stránky navštevuje. Užitočnou funkciou je aj nastavenie limitu pre hranie hier či zistenie polohy dieťaťa napríklad počas cesty zo školy domov.

Je niekoľko skutočne praktických nástrojov, ktoré rodičom pomôžu udržať kontrolu nad bezpečnosťou detí v online i offline priestore:

1. Norton Family Premier

Program od spoločnosti Symantec je veľmi dobre dostupný a dá sa jednoducho nainštalovať a aktivovať. Norton Family Premier obsahuje sprievodcu nastavením, ktorý zjednodušuje celý proces inštalácie. Pri tomto bezpečnostnom riešení neexistuje žiadny špecifický limit počtu zariadení.

Dostupné pre: iOS, Android

2. Kaspersky Safe Kids

Spoločnosť Kaspersky má v ponuke cenovo veľmi dostupné riešenie. Poskytuje údaje o polohe ako aj notifikácie v reálnom čase. Veľký ovládací panel pre monitorovanie ponúka 14 rôznych kategórií pre filtrovanie obsahu. Aplikácia je jednoduchá na nainštalovanie a aktivovanie.

Dostupné pre: iOS, Android

3. McAfee Safe Family

McAfee Safe Family je kontrolný softvér s jednou spoločnou aplikáciou pre rodičov aj deti. Pracuje na neobmedzenom počte zariadení a prichádza s dobrými funkciami správy času, ktoré presne určujú, kedy môže vaše dieťa používať svoj smartfón alebo tablet.

Dostupné pre: iOS, Android

4. ESET Parental Control

Bezpečnostné riešenie od spoločnosti ESET pre Android je cenovo dostupný softvér na ovládanie smartfónov detí na diaľku. Eset Parental Control podporuje neobmedzený počet zariadení so systémom Android. Ponúka skvelé možnosti sledovania polohy. Miernou nevýhodou je, že neponúka žiadne monitorovanie sociálnych sietí, textov alebo hovorov.

Dostupné pre: Android

5. Google Family Link

Bez ohľadu na to, či máte doma mladšie deti alebo tínedžerov, aplikácia Family Link vám umožní určiť základné digitálne pravidlá, ktoré ich pomôžu usmerňovať pri učení, hraní aj objavovaní internetu. Stiahnite si do zariadenia Family Link, aby ste nestratili prehľad o tom, čo vaše dieťa alebo tínedžer robí na internete. Aplikácia je dostupná zadarmo.

Dostupné pre: iOS, Android

Deň detí tradične a naplno

Tradičným sviatkom detí je 1. jún. Počas víkendu na ne čaká pekné a slnečné počasie, tak nech si ho užijú naplno aj s kamarátmi vonku a bez pohľadov ponorených do smartfónov. Rodičia, teraz už viete, ako to docieliť. S našim výberom aplikácií na správu smartfónov to bude hračka.

Titulný obrázok: Robert Collins on Unsplash

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.