Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

A to nie je všetko! Vymysleli ešte aj „lietajúce“ autíčko či megakrabicu na ceruzky. Na týchto detských vynálezoch pracovali štyri tímy vysokoškolských a stredoškolských študentov celý školský rok. Hotové vynálezy odovzdali deťom na podujatí MyMachine EXPO v Bratislave.

Podujatie sa konalo koncom v predposledný júnový týždeň v Zážitkovom centre vedy Aurelium pod záštitou predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu.

Ako to funguje?

MyMachine Slovakia (viď https://mymachine.sk/)  je vzdelávací program Karpatskej nadácie zameraný na rozvoj tvorivosti, zlepšovanie komunikácie a spoluprácu.

Program prepája žiakov a študentov na všetkých troch úrovniach vzdelávania. Deti na základných školách nakreslia svoje vysnívané vynálezy, študenti vysokých škôl spracujú tieto kresby do realizovateľných konceptov a študenti stredných technických škôl premenia koncepty na funkčné prototypy.

Na záver celého procesu sa koná slávnostné podujatie spojené s odhaľovaním a testovaním hotových vynálezov. Tento rok sa do programu zapojilo 14 tímov z celého Slovenska a na podujatí v Bratislave predstavili 4 vynálezy. Ďalšie 3 vynálezy už boli odovzdané minulý týždeň v Banskej Bystrici a ostatných 7 čaká na deti posledný júnový týždeň v Košiciach.

MyMachine EXPO v Bratislave

Slávnostný program na bratislavskom Expe otvorili programová riaditeľka Karpatskej nadácie Veronika Miškech Fričová a hovorkyňa Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy, ktorá je generálnym partnerom MyMachine.

Na bratislavskom MyMachine EXPO sa odhalili tieto vynálezy:

Hľadač – Pátrač

Každý z nás pozná ten pocit, keď nevieme nájsť stratené kľúče či peňaženku. Podobné veci sa nevyhýbajú ani deťom zo základnej školy v Banke pri Piešťanoch. Vymysleli preto Hľadača – Pátrača, ktorý pomocou namontovaných čipov stratenú vec nájde. Parádny dizajn Hľadačovi vytvorili študentky Fakulty architektúry a dizajnu STU v Bratislave a prototyp vyrobili stredoškoláci zo Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch.

Lietajúce auto

Deti zo ZŠI Drotárska si zase vysnívali auto, ktoré by lietalo. Študenti z Fakulty architektúry a dizajnu spolu so študentmi z Duálnej akadémie to ale museli vymyslieť tak, aby nám deti na aute naozaj neodleteli. Navrhli a skonštruovali teda elektrické autíčko s vrtuľou a krídlom. Vďaka oblakom namaľovaným naokolo sa deti naozaj cítili ako vo vzduchu.

„Vynález je super, všetkým sa páči a užili sme si dnešný deň. Najviac sa mi na autíčku páči, že to má vzadu držiak“ zhodnotil Janko, ktorý je autorom autíčka.

Triedič oblečenia

Neverili by ste ako často deti vymýšľajú vynálezy, ktoré by pomohli odbremeniť ich rodičov od domácich prác. Aj deti zo základnej školy v Trenčianskych Tepliciach mysleli hlavne na svojich rodičov, keď navrhli T-Triedič oblečenia 4000. Senzory zabudované vo vnútri rozdelia špinavé oblečenie na biele a farebné. Rodičia tak získajú čas, ktorý môžu využiť napríklad na hru s deťmi 😊

Postup ako triedič vyrobiť vymysleli študenti Fakulty architektúry a dizajnu STU a Fakulty elektrotechniky a informačných technológií UNIZA a skonštruovali ho študenti zo Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom. Tomáš zo spomínanej SPŠ hodnotí: „Účasť na programe MyMachine mi určite priniesla vylepšenie konštrukčného myslenia. Ten proces, že najprv máme len nejaký nápad, potom si to nakreslíme, namodelujeme v počítači, vylepšujeme a teraz to stojí funkčné pred nami je veľmi dôležitý. Ďeťom sa to tak páči, že už máme tri objednávky :D“.

Elektrická ľadvinka s megakrabicou

Najprv si deti zo základnej školy v Šamoríne vysnívali elektrickú ľadvinku – takú, v ktorej si hocikedy nabijete telefón. Študentky Fakulty architektúry a dizajnu k tomu pristúpili kreatívne a vymysleli a zostrojili plyšovú chobotnicu, ktorá sa dá nosiť nielen ako ľadvinka, ale aj ako batoh či taška cez plece. A aby to bolo ešte zábavnejšie, spolu so študentom Strojníckej fakulty STU prekreslili druhý detský návrh – Megakrabicu na podávanie ceruziek do technického koncept. Na základe konceptu Megakrabicu zostrojili zruční študenti Strednej odbornej školy technickej v Dunajskej Strede.

Len tak si uletieť

Hlavnými princípmi MyMachine je spolupráca, možnosť zažiť pretavenie myšlienky do reality, podpora kreativity a hravosti.

Aj jedna zo zúčastnených študentiek, Dominika Rothová z FAD STU ocenila najmä možnosť kreatívneho vyžitia:

„Bolo úžasné mať možnosť uletieť si a nechať priechod kreativite a zobudiť naše vnútorné dieťa, ktoré v nás každom spí. Takéto programy sú veľmi užitočné a potrebné, lebo dávajú deťom nádej, že keď sa chce tak, všetko sa dá. Mali by byť súčasťou vzdelávania, podporujú spoluprácu a sú inšpirujúce.“

MyMachine sa uskutočňuje vďaka podpore generálneho partnera Nadačného fondu Slovenská elektrizačná prenosová sústava v Nadácii Pontis, regionálnym partnerom je Nadácia Volkswagen Slovakia.

Značky: