Diaľničné známky budúci rok zdražejú. Má to svoje opodstatnenie, pretože cena vstupov vzrástla a dĺžka diaľnic sa za viac ako 10 rokov od posledného zvyšovania predĺžila o stovky kilometrov.

Poradíme vám, ako sa dá potenciálne vyhnúť pokute za neuhradenie diaľničného poplatku, aké aplikácie je možné na diaľnici využiť a kde si diaľničnú známku kúpiť.

Pokute za nezaplatenie diaľničného poplatku sa dá predísť, pozor však na kontrolu na mieste

Systémy Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) sú nastavené tak, že údaje z kamery a z úhrady elektronickej diaľničnej známky sa spárujú, pokiaľ dôjde k úhrade do polnoci daného dňa. Znamená to, že ak omylom vojdete na spoplatnený úsek diaľnice, ale uhradíte známku dodatočne napríklad na najbližšom predajnom mieste či online, a toto všetko stihnete do polnoci, tak pokutu nedostanete.

Toto je len akýmsi núdzovým riešením situácie, kedy vodič neúmyselne „zablúdi“ na diaľnicu či rýchlostnú cestu, alebo ak zabudne, že mu vypršala platnosť diaľničnej známky a spamätá sa včas,“ – uviedla Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS.

Dôležité je však vedieť, že podľa zákona o diaľničnej známke je motorista povinný obstarať si diaľničnú známku ešte pred vstupom na spoplatnený úsek. Ak teda prídete na diaľnicu a bude tam kontrola „na mieste“, ktorú vykonávajú policajti spolu so zamestnancami NDS na spoplatnených úsekoch, ste povinný mať uhradenú diaľničnú známku vo chvíli kontroly. Inak dostanete pokutu.

Z vlastnej skúsenosti však vieme, že ak sa takto spamätáte a svoj omyl si uvedomíte, chcete zaplatiť diaľničnú známku čo najskôr. Môže tak dôjsť k situácii, že si síce diaľničnú známku objednáte online, ale skutočná úhrada napr. kvôli kvalite internetu alebo nezrealizovanému dodatočnému potvrdeniu na strane platobnej karty neprebehne úspešne. Inými slovami, nedostanete doklad o úhrade.

Na tieto situácie si treba dávať pozor. Skutočným dôkazom, že úhrada prebehla v poriadku, je vygenerované potvrdenie o úhrade diaľničnej známky, ktoré NDS posiela na e-mail alebo na telefónne číslo, ktoré ste uviedli pri úhrade.

NDS pritom na rozpoznanie áut na diaľnici používa optický systém, ktorý rozpozná evidenčné číslo vozidla a spáruje ho s evidenčným číslom vozidla v databázy úhrad. Ak sa nájde zhoda, je všetko v poriadku, ak nie, vlastník vozidla dostane pokutu za porušenie zákona o diaľničnej známke.

Plánovanie diaľnicZdroj: NDS

Najčastejšie spôsoby kupovania diaľničnej známky

Existuje veľa spôsobov, ako si kúpiť diaľničnú známku. Môžete tak urobiť cez web, mobilnú aplikáciu ale tiež aj v kamennej predajni.

„Za 11 mesiacov roka 2022 sme celkovo predali viac než štyri milióny elektronických diaľničných známok v celkovej hodnote približne 81 miliónov eur,“ uviedla Eva Žgravčáková, hovorkyňa NDS. Najobľúbenejším miestom nákupu diaľničnej známky je web. Ten tvorí vyše 57 % celkového predaja. Druhú priečku obsadzuje nákup priamo v obchodnom mieste, tvorí to zhruba 38 % predaja. Zvyšné percentuálne podiely tvoria predaje cez mobilnú aplikáciu či tzv. mýtomat. Rovnako si pritom diaľničnú známku nakupujú obyvatelia Slovenska, ako aj zahraniční turisti.

Pozor na chyby a ako ich opraviť

Pri zadávaní evidenčného čísla pozor na chyby. Svoju chybu totiž môžete opraviť len do lehoty 15 minút od zakúpenia diaľničnej známky.

Lehota 15 minút vychádza zo Všeobecných obchodných podmienok, ktorými sa musia riadiť obe strany – poskytovateľ služby aj zákazník. V dokumente, ktorý sa dá voľne stiahnuť na stránke eznamka.sk a ktorý je dostupný aj na predajných miestach, sa tiež píše, že za správnosť poskytnutých údajov je zodpovedný výlučne zákazník,“ upresnila Eva Žgravčáková.

Hovorkyňa NDS, Eva Žgravčáková
Hovorkyňa NDS, Eva Žgravčáková

Preto určite nepodceňujte kontrolu údajov. Avšak existuje ešte alternatívna možnosť pre prípady, kedy 15 minútové časové rozpätie na opravu nestačí. O opravu alebo storno môžete požiadať písomne alebo elektronicky cez portál www.eznamka.sk. Musíte tak ale urobiť ešte počas toho istého dňa. Ak je žiadosť opodstatnená, v systéme sa vykoná oprava.

Chybu tiež môžete urobiť v tom, že pri nákupe ročnej diaľničnej známky ešte do konca roka si ročnú diaľničnú známku omylom zakúpite ešte na súčasný rok. Bude teda reálne platiť len do 31. januára 2023.

Aj výber známky sa považuje za poskytnutý údaj, za ktorého správnosť zodpovedá klient. V tejto konkrétnej situácii sme klientom vyšli v ústrety. Čo sa týka funkcionalít predaja diaľničnej známky cez internet (aplikáciu), tie boli proklientsky zmenené koncom roka 2020,“ uviedla Eva Žgravčáková.

Čo to v praxi znamená? Zmenilo sa poradie pri zobrazení na webe aj v mobilnej aplikácii, pričom ročná diaľničná známka pre ešte aktuálny rok je umiestnená v poradí úplne dole a jej logo je šedé, akoby bolo „neaktívne“. Zakúpiť sa dá, ale farebne je táto známka od ostatných výrazne odlíšená. Aj tu pritom existuje možnosť zrušenia a vrátenia platby v prípade, že motorista sa pomýli v kúpe a ešte nevyužije spoplatnené úseky ciest.

Ročná a 365-dňová diaľničná známka

Predaj ročnej diaľničnej známky, ktorá platí od 1. januára kalendárneho roka, pre ktorý bola zakúpená až do 31. januára budúceho roka stále tvorí až 20 % všetkých predaných diaľničných známok za rok. Takéto ročné diaľničné známky sú stále atraktívne napríklad pre firmy, ktoré nakupujú diaľničné známky pre celú flotilu vozidiel.

Najväčší dopyt po ročnej diaľničnej známke je samozrejme štatisticky v januári, teda nie v období na prelome rokov. V predaji existuje aj 365-dňová známka, ktorá platí 365 dní odo dňa jej zakúpenia. Tá môže byť atraktívna aj teraz na konci roka, stále je totiž v cene za 50 eur. Ak si ju zakúpite napr. 31. januára 2022, bude vám platiť celý budúci rok a ušetríte 10 eur. Táto známka bude totiž od 1. januára 2023 stáť 60 eur.

Mimochodom za 11 mesiacov roka 2022 bola najobľúbenejšou známkou medzi motoristami práve 365-dňová známka. Tvorila zhruba 48 % z celkového predaja známok. Na druhom mieste to bola 10-dňová známka (24 %) a na treťom je práve ročná známka s podielom zhruba 20 %.

Nie je to len o prejazde diaľnicou, máte aj dodatočné služby

Ak po zakúpení diaľničnej známky využívate diaľnice a rýchlostné cesty, k dispozícii sú aj súvisiace služby od NDS. Medzi ne patria existujúce odpočívadlá, ktoré slúžia na regeneráciu, oddych pri dlhej ceste alebo občerstvenie či doplnenie pohonných látok. Niektoré odpočívadlá disponujú aj detskými ihriskami pre odreagovanie najmenších.

Tu by sme radi upozornili, že služba odpočívadla je síce dostupná pre motoristov, ktorí si zakúpili diaľničnú známku, ale kontajnery odpočívadiel neslúžia na vynášanie nadrozmerného odpadu napríklad po veľkom upratovaní chaty. S týmto javom bojujeme pravidelne v jarných a letných mesiacoch,“ upozornila hovorkyňa NDS.

Aj s týmto sa stretli diaľničiari. Tieto kontajnery nie sú zberný dvor Zdroj: NDS
Aj s týmto sa stretli diaľničiari. Kontajnery na odpočívadlách nie sú zberný dvor

Ďalej sú to služby tzv. Diaľničnej patroly, ktorá je dostupná bezplatne a jej hlavným cieľom je zvýšenie bezpečnosti na cestách. Nejde len o pomoc vozidlám v núdzi, ale aj o priebežnú kontrolu stavu ciest. Hliadky Diaľničnej patroly sa nachádzajú na všetkých strediskách NDS, ktorých je dokopy 15 (Malacky, Bratislava, Trnava, Trenčín, Martin, Liptovský Mikuláš, Mengusovce, Beharovce, Prešov, Galanta, Nová Baňa, Zvolen, Košice, Považská Bystrica a Čadca).

Diaľničná patrolaZdroj: NDS
Diaľničná patrola

Jedna posádka Diaľničnej patroly pozostáva z dvoch ľudí. Patroláci sa striedajú v 12-hodinových zmenách, preto je hliadka k dispozícii nonstop. Diaľničných mužov činu môžete bezplatne kontaktovať na telefónnom čísle 0800 100 007. A to kedykoľvek. Diaľničná patrola je totiž v nasadení na celej diaľničnej a cestnej sieti na Slovensku pod správou NDS nonstop. Ďalším spôsobom privolania pomoci je aj funkcia v mobilnej aplikácii Pomoc na diaľnici.

S Diaľničnou patrolou máme aj osobné skúsenosti, keď sa stalo naše vozidlo nepojazdným a reálne nám pomohli – odtiahli nás po najbližšiu diaľničnú križovatku, kde sme využili služby servisu.

Patrola vo väčšine prípadov pomáha tak, že vytvorí zákryt vozidla, ktoré má nejaký problém. Diaľničná patrola takýmto spôsobom zvyšuje bezpečnosť motoristu, ktorý sa ocitol v krízovej a nebezpečnej situácii na cestách, ktoré spadajú do správy NDS. Stojace vozidlo okrem iného tvorí aj prekážku v zjazdnosti a môže ohrozovať iných motoristov. Patrola tak vytvorí zákryt pri dopravnej nehode alebo pri poruche vozidla, akou je napríklad defekt či iné zlyhanie, ktoré si nevyžaduje odtiahnutie vozidla.

Mimochodom, okrem aplikácie Pomoc na diaľnici, ktorou si okrem iného môžete privolať na pomoc Diaľničnú patrolu pripravuje NDS aj aplikáciu, ktorá by pomohla motoristom v oblasti využitia odpočívadiel a informovala vás o rôznych možnostiach týchto oddychových plôch. V pláne je tiež aplikácia pre kamionistov, ktorá by pomohla zvýšiť informovanosť v oblasti mýta.

Diaľnice a elektromobily

Iste viete, že v niektorých krajinách sú elektromobily oslobodené od povinnosti platiť diaľničnú známku, resp. si ju kupujú za zvýhodnenú cenu.

Nabíjačka IONITY pri diaľnici D1 neďaleko Senca
Nabíjačka IONITY pri diaľnici D1 neďaleko Senca

O tom, ako to bude na Slovensku sme sa spýtali hovorkyne NDS. „Rozhodnutie o tom, či elektromobily budú v budúcnosti zvýhodnené v rámci spoplatnených úsekov, je v kompetencii Ministerstva dopravy a výstavby SR. NDS reflektuje na potrebu rozvoja služieb v oblasti zavádzania elektronabíjacích staníc. Máme spracovaný zoznam lokalít, kde sme preverili dostatočnosť zdrojového napätia. Ambícia sa zatiaľ týka 30 lokalít. Našim zámerom je postupná unifikácia aj takýchto služieb poskytovaných motoristickej verejnosti na odpočívadlách v našom vlastníctve a správe,“ uviedla Eva Žgravčáková.

Zdroje: vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.