Bývalí digitálni lídri Peter Pellegrini a Richard Raši (obaja Hlas-SD) údajne pripravili Slovensko o 48 miliónov eur. Týkať sa majú zbabraných IT projektov. Tvrdí to ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).

Títo páni majú na svedomí dva spackané IT projekty, za ktoré teraz Slovensko musí zaplatiť 48 miliónov eur zo štátneho rozpočtu. Ide o projekt Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe a druhý projekt Vybudovanie nosnej infraštruktúry bezpečného informačno-komunikačného systému Finančnej správy SR, konkretizovala Remišová. Tvrdí, že práve teraz, pri tvorbe štátneho rozpočtu na budúci rok, musí vláda nájsť peniaze na zaplatenie potrebných korekcií.

Ministerka konkretizovala, že Najvyšší kontrolný úrad SR našiel také pochybenia a nezrovnalosti vo verejnom obstarávaní, že na základe zistení orgánov auditu Ministerstva financií SR udelil riadiaci orgán v oboch prípadoch korekciu vo výške dokopy 48 miliónov eur. „Prípadom sa zaoberajú aj orgány činné v trestnom konaní,“ dodala Remišová.

Zároveň pripomenula, že v tom čase bol v čele Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši, premiérom bol Peter Pellegrini (obaja v tom čase za stranu Smer-SD) a prezidentkou finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá je odsúdená pre korupciu.

Peniaze na tieto projekty mali ísť z eurofondov, ale teraz sa budú musieť zaplatiť z peňazí nás všetkých, zo štátneho rozpočtu,“ skonštatovala Remišová. Obidva projekty boli podľa jej slov v utajenom režime, preto bola kontrola veľmi ťažká.

Likvidácia obalu z monitora vraj stála stovky eur

Ako konkrétne príklady plytvania prostriedkami šéfka rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie uviedla, že napríklad za likvidáciu škatule od monitora musel štát zaplatiť v rámci jedného projektu 420 eur a za likvidáciu obalu z káblika 82 eur. „Likvidáciou rozumejte hodenie do koša. Takúto drahú recykláciu, akú tu zaviedol Smer, snáď nemajú nikde na svete,“ podotkla.

Je presvedčená, že štátne IT bolo zlatou baňou, ktoré mali na starosti najprv Pellegrini a potom Raši. „My sme v štátnom IT za dva roky ušetrili desiatky miliónov eur, rozbehli sme projekty, o ktorých sa hovorilo desať rokov, či už to bolo Slovensko v mobile, alebo to boli Životné situácie, ktoré sme predstavili v lete – to znamená, že za mamičky pri narodení dieťaťa všetko automaticky vybaví štát,“ povedala.

Remišová na záver spomenula aj čerpanie eurofondov, kde súčasná vláda podľa jej tvrdenia za dva roky vyčerpala viac financií ako predchádzajúca za šesť. Konkrétne porovnala, že predchádzajúcemu kabinetu sa podarilo za šesť rokov (2014 – 2020) vyčerpať 4,9 miliardy eur, pričom aktuálna vláda vyčerpala počas dvoch rokov 5,2 miliardy eur.

DOPLNENÉ 13. 9. o 13:57: Richard Raši v stanovisku, ktoré pre TOUCHIT.SK poskytla hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková, tvrdí, že práve vicepremiérka Remišová svojím konaním pripraví štát o 48 miliónov eur.

Tvrdila, že budeme musieť Európskej komisii (EK) vracať 48 miliónov eur za dva projekty, ktoré nám EK nepreplatí. Korekciu však neudelila EK, ale orgán auditu Ministerstva financií SR, ktoré riadi Igor Matovič a donedávna tam mala rozhodujúce slovo Remišovej pravá ruka Marcela Zubriczká,“ reagoval Raši.

Ako ďalej povedal, šéfka rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie sa ani nepokúsila zabojovať o to, aby tento projekt bol preplatený z eurofondov. „Tým, že projekt Remišová dokončuje, uznala jeho opodstatnenosť. Pani Remišová sa ale trestuhodne rozhodla, že tieto peniaze z únie ani nechce, aby na tlačovkách mohla obviňovať mňa a Petra Pellegriniho,“ zdôraznil Raši.

Vicepremiérka sa podľa neho odvoláva na správu z kontroly NKÚ a stále hovorí o likvidácií krabíc za stovky eur, nikdy však neukázala faktúru, že by sa takéto niečo na Úrade podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu (ÚPVII) dialo. „A keby pani Remišová vedela čítať, tak by sa v správe NKÚ dočítala, že tieto nedostatky neboli vytknuté ÚPVII, ale samostatnému partnerovi projektu – Národnému bezpečnostnému úradu,“ pokračoval Raši.

Tvrdí tiež, že príslušný projekt, keďže jeho partneri boli NBÚ, SIS a NASES, musel prebiehať v utajenom režime. „Predstavte si, že štát zverejní všetku svoju techniku a postupy, ako bojuje proti kybernetickým útokom. Je to to isté, ako keby banka zverejnila typ trezora, v ktorom má peniaze, cestu k nemu a kód, ako sa do neho dostať,“ doplnil Raši.

Je presvedčený, že Veronika Remišová nemala nikdy spravovať eurofondy. „To, že ich vedome nevyužíva, lebo nie je schopná projekty implementovať, svedčí aj trestné oznámenie europoslankyne Nicholsonovej, ktorá tvrdí, že Remišová svojou nečinnosťou a neschopnosť ohrozuje eurofondy v hodnote 8 miliárd eur. Keby aspoň trochu rozumela eurofondom a neškodila Slovensku, vedela by, že tieto peniaze nevraciame do Bruselu, ale idú späť do rozpočtu operačného programu a môžu byť využité na iné projekty. Remišová ich však radšej vráti, lebo nové projekty nie je schopná implementovať,“ uzavrel Raši.

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.