Ak si zakúpite dron od spoločnosti DJI, tak súčasťou balenia bude aj klasický ovládač, ku ktorému je potrebné pripojiť smartfón alebo tablet s nainštalovanou aplikáciou DJI Go 4 a pod.

To je fajn riešenie, ale existuje aj lepšie – profesionálnejšie. DJI Smart Controller nahradí všetky vyššie uvedené prvky – je to relatívne veľký, ale dobre spracovaný ovládač so sklopnými anténami, odmontovateľnými ovládacími páčkami a hlavne má integrovaný 5,5“ Full-HD displej s rozlíšením 1080 px. Obrazovka má výbornú svietivosť (1000 cd/m2), a teda aj čitateľnosť na priamom slnku. Z hľadiska softvéru ide o takmer plnohodnotný Android s možnosťou sťahovania aplikácií tretích strán, pričom tá od DJI je už predinštalovaná.

DJI Smart Controller

DJI Smart Controller, Zdroj: DJI

Samozrejmosťou je plná konektivita, takže sa stačí pripojiť na Wi-Fi, zaregistrovať sa a využívať všetky výhody DJI aplikácie aj počas lietania, čo je často veľmi potrebné. Na komunikáciu s dronom je využívaná technológia OcuSync 2.0 Full-HD, ktorá podporuje automatické prepínanie medzi 2,4 GHz a 5,8 GHz pásmom, čo znižuje vplyv rušenia prostredia na prevádzku dronu a kvalitu obrazu. Diaľkový prenos, resp. dosah záleží od nastavení a lokality – v FCC norme je to max. 8 km. V našej krajine je to často aj o polovicu menej.

DJI Smart Controller

DJI Smart Controller, Zdroj: DJI

DJI Smart Controller ponúka všetky ovládacie prvky ako bežné DJI ovládače, akurát sa s ním podstatne lepšie pracuje a k dispozícii je aj plná zostava konektivity – okrem Bluetooth a Wi-Fi je k dispozícii veľký HDMI port (možnosť prehrávania live videa pri rýchlosti 4K/60fps s H.264 a H.265), USB-A + USB-C port a slot pre microSD kartu pre rozšírenie pamäte. Veľkou výhodou je prítomnosť reproduktora a mikrofónu, vďaka čomu je možné vysielať live video na sociálne siete aj s komentárom.

Praktickým prvkom je funkcia Go Share, vďaka ktorej môžete jednoducho prenášať fotky a videá z ovládača priamo do smartfónu. Na záver dodajme, že DJI Smart Controller je aj odolný kus hardvéru, ktorý vydrží drsnejšie zaobchádzanie a teploty od -20 °C až do +40 °C. Nie, už sa nemusíte obávať, že sa vám počas lietania vybije telefón, tento ovládač má 5000 mAh batériu, ktorá vydrží viac ako 2 hodiny pod záťažou, takže nabíjať (aj pomocou powerbanky) budete iba sporadicky. Výborný doplnok pre každého profesionála, ktorý sa chce posunúť vpred. DJI Smart Controller sme testovali s už dobre známym, avšak stále špičkovým dronom DJI Mavic 2 Zoom.

Cena: Ovládač – 669 € / zostava s dronom 1749 €

Zapožičal: Alza.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE