Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najviac inzerovaným modelom na Slovensku je Fiat Ducato

Cena dodávok v slovenských autobazároch a u súkromných inzerujúcich sa v novembri najčastejšie pohybovala na úrovni 6 850 eur, vozidlá mali najčastejšie najazdených 189 251 kilometrov a vek 9,5 roka. Celkovo bolo na Slovensku v ponuke 4 048 kusov dodávok, čo z novembrovej ponuky všetkých inzerovaných jazdených vozidiel tvorilo 6,75 percent. Dáta vyplývajú z kontinuálneho monitoringu trhu ojazdených automobilov, ktorý pravidelne vyhodnocuje medzinárodná sieť autocentier AAA AUTO.

 Dodávky hrajú nezastupiteľnú rolu vo vozovom parku firiem, ale častokrát sa tieto priestranné vozidlá využívajú v patričnej úprave aj na prepravu osôb. Záujemcovia o tieto praktické autá si bez problémov nájdu to svoje i v ponuke ojazdených vozidiel.

 Pre všímavých motoristov zrejme nie je prekvapením, že najčastejšie sa z druhej ruky inzerujú modely Fiat Ducato a následne Volkswageny Transporter. Fiat Ducato zostáva v Európe najsilnejším hráčom divízie Fiat Professional. Meno Ducato sa už od zahájenia výroby prvej generácie v talianskej továrni SEVEL v roku 1981 stalo synonymum pre takmer nezničiteľný a neuveriteľne variabilný úžitkový automobil. V novembri si mohli záujemci o Fiat Ducato na Slovensku vyberať zo 466 inzerovaných jazdeniek, najčastejšie ponúkaných za cenu 6 500 eur, s nájazdom 237 429 km a vekom 10,1 roka.

 Pestrú históriu ma za sebou aj model Volkswagen Transporter, ktorý sa v šesťdesiatych rokoch stal kultovým vozidlom prívržencov Hippies. V novembri 2019 bol druhým najčastejšie inzerovaným úžitkovým autom na Slovensku. Jeho súčasná podoba je na hony vzdialená od jeho pôvodnej verzie, stále však boduje hlavne u živnostníkov, ktorí potrebujú kvalitné auto na prevážanie nákladu a materiálu. Transporter ale existuje, podobne ako mnoho iných dodávok, taktiež v úprave na prepravu osôb, preto po ňom radi siahajú aj viacčlenné rodiny. V novembri bolo na Slovensku inzerovaných 425 kusov ojazdených Transporterov, najčastejšie za 9 250 eur, s nájazdom 211 500 km a vo veku 10,4 roka.

 Tretiu priečku medzi ojazdenými dodávkami obsadil Peugeot Boxer, štvrtú Citroën Jumper a prvú päticu uzatvára Ford Transit. „Firmy a živnostníci, ktorí potrebujú dodávku alebo minibus na podnikanie, dávajú prednosť prevereným modelom. V poslednej dobe sa ale do tohto segmentu prepracovávajú aj napríklad kórejské a japonské automobilky, ktoré sú dlhodobo populárne hlavne v Ázii alebo na južnej pologuli. Typickým príkladom je Hyundai H-1, ktorý si európskych zákazníkov získava hlavne veľmi priaznivým pomerom ceny a kvality,“ uviedla Karolína Topolová, generálna riaditeľka a predsedníčka predstavenstva AURES Holdings, ktorá prevádzkuje medzinárodnú sieť autocentier AAA AUTO.

Rebríček Top 10 najinzerovanejších dodávok za november 2019 v SR
 Značka/modelPočet ks. Značka/modelPočet ks.
1.Fiat Ducato4666.Volkswagen Caddy242
2.Volkswagen Transporter4257.Peugeot Partner206
3.Peugeot Boxer3188.Renault Master173
4.Citroën Jumper3139.Mercedes Sprinter147
5.Ford Transit30010.Iveco Daily142

 

Aktuálna situácia na trhu všetkých zánovných áut

V novembri 2019 sa v ponuke jazdeniek objavilo spolu 59 950 vozidiel za najčastejšiu cenu 5 999 eur, ktorých vek sa najčastejšie pohyboval na úrovni 10,1 roka. Oproti minulému mesiacu o niečo klesol nájazd na odometri, ktorý bol v novembri 166 000 km oproti októbrovým 169 000 km. Medzi inzerovanými jazdenkami viedla naďalej Škoda Octavia, nasledovaná VW Passat, Škodou Fabia, VW Golf a prvú päťku uzatvárala Škoda Superb.

Značky: