Naše domácnosti sa stávajú postupne čoraz inteligentnejšími. Aj ľudia, ktorí sa domnievajú, že nič také doma nemajú, obyčajne už používajú základ smarthome, a to je mobilný telefón.

Ten totiž bez toho, aby ste to výraznejšie chceli, prináša inteligenciu v podobe predpovede počasia pre daný región, je to spojenie so svetom aj keď musíte zostať v karanténe, pre viacerých ľudí je to kino vo vrecku a spojenie so sociálnymi sieťami.

Na výstave IFA (podrobná reportáž na inom mieste v tomto vydaní) sme videli budúcnosť inteligentnej domácnosti naživo. Ako sme zistili, inteligentná výbava sa dostáva veľmi výrazne do kuchyne a spoločnosť Miele ukázala kuchynský gril vybavenú kamerou. Videli sme tak proces prípravy grilovanej zeleniny pomocou Smart Browning Control, čo je riadiaci systém určujúci intenzitu grilovania. Varnú rúru automaticky vypol v takom čase, aby v zelenine zostal maximálny objem živín a zároveň bola čo najchutnejšia.

Gril na pečenie s vlastnou inteligenciou predstavila na IFA spoločnosť Miele

Gril na pečenie s vlastnou inteligenciou predstavila na IFA spoločnosť Miele, Zdroj: Miele

Koronakríza spôsobila, že niektoré z inteligentných zariadení sa stali zrazu oveľa populárnejšie ako predtým. Najväčšiu renesanciu pritom zažili čističky vzduchu, ktoré garantujú, že vzduch vo vašej obývačke bude bez baktérií. Na to dnes ľudia počúvajú, hoci pred rokom ich táto téma vôbec nezaujímala. Príkladom je zariadenie Maremed od firmy Beurer. Veľa ľudí totiž dnes trpí astmou, alergiami a inými dýchacími poruchami a obyčajne sa im uľaví pri mori. Cestovať ale k moru do Chorvátska nie je teraz také jednoduché.

Beurer tak predstavil simulátor morského vzduchu s označením Maremed. Toto zariadenie vytvára takmer autentické morské podnebie, čistí, mineralizuje, sterilizuje a ionizuje vzduch vo vašej obývačke. Zariadenie funguje po pridaní špeciálnej morskej soli, ktorá obsahuje viac ako 65 stopových prvkov. Ventilátor následne nasáva okolitý vzduch, odstraňuje z neho čiastočky nečistôt, peľ, prach a chlpy zo zvierat. Vo výbave je aj UV lampa, ktorá ničí až 99 % baktérií, vírusov a mikroorganizmov. Riadenie bude pomocou mobilnej aplikácie, ktorá dokáže pripraviť čistý vzduch vo vašej domácnosti oveľa skôr ako otvoríte dvere.

Čistička vzduchu Maremed kombinovaná s morskou soľou

Čistička vzduchu Maremed kombinovaná s morskou soľou, Zdroj: Beurer

Ďalší produkt je ešte zaujímavejší. Je to Deodorant One od firmy Ataraina a je to vložka do topánok na batériu, prirodzene riadená mobilnou aplikáciou. Dá sa použiť na dezinfekciu topánok, ale napr. aj čiapok. Z týchto predmetov eliminuje baktérie a tiež zápach spojený s nevyhnutným potením. Veď to iste poznáte. Ale v skutočnosti je za tým celá veda – vysokonapäťový impulz vygeneruje voľné radikály a oxiduje baktérie, čím dezinfikuje topánky alebo čiapku. Ako sme sa priamo od vývojára dozvedeli, dezinfekčný proces ide ďaleko nad rámec bežných dezinfekčných procesov vytvorených UV žiarením. To je totiž účinné iba na povrchu, ktorý je priamo ožiarený UV žiarením. Deodorant One však podľa vývojára zasahuje každú časť obuvi vrátane problematických oblastí, konkrétne špičky topánky, kde máte prsty.

Deodorant One totálne vydenzifikuje vaše topánky

Deodorant One totálne vydenzifikuje vaše topánky, Zdroj: Ataraina

LG Styler je zariadenie, ktoré sme už v TOUCHIT testovali. Len na pripomenutie, je to niečo ako chladnička, do ktorej však dávate oblečenie. To je „občerstvované“ parou plus dezinfekčnými a aromatickými prostriedkami. Otvorene povedané, veľkú šancu sme tomuto zariadeniu pred troma rokmi teda nedávali, ale dnes je všetko inak. LG Styler sa predáva tak, že ho firma nestačí vyrábať a predaj podobného zariadenia už začala aj konkurencia z rovnakej krajiny. Verzia 2020 má prirodzene ovládanie na mobilnú aplikáciu, rôzne programy podľa tohto, čo je vo vnútri Stylera a automatické rozpoznávanie občerstvovaných odevov s dôrazom na ničenie baktérií.

Styler vyzerá dizajnovo tak, že si ho môžete dať aj do spálne a pýšiť sa ním

Styler vyzerá dizajnovo tak, že si ho môžete dať aj do spálne a pýšiť sa ním, Zdroj: LG

Aj Samsung ide smerom k inteligentnej domácnosti a rozširuje svoju ponuku flexibilných domácich spotrebičov. Patrí sem modulárna chladnička Bespoke, ktorú je možné zostaviť radom rôznych spôsobov. K dispozícii je niekoľko farebných variantov a materiálov. Firma reaguje na trend, že chodíme nakupovať menej často ako pred krízou, ale zato pri návšteve supermarketu robíme väčší nákup. Potrebujeme preto priestranné chladničky, v ktorých sa potraviny udržia dlho čerstvé. Chladnička RB7300T Classic má úložný priestor až 385 litrov v troch rôznych variantoch výšky, čo stačí na naozaj veľké nákupy. Kompresor s digitálnym invertorom si automaticky nastavuje rýchlosť podľa rozpoznaného obsahu v chladničke a môže tak ušetriť až polovicu energie.

Samsung ukázal práčku WW9800T a sušičku DV8000T, ktoré sú vybavené umelou inteligenciou a intuitívnym ovládacím panelom. Tieto zariadenia sa postupne učia štýlu, akým obvykle periete. Keď sa práčka prepojí so sušičkou, začnú spolu komunikovať. Sušička tak nastaví najvhodnejší program sušenia pre danú dávku bielizne nachádzajúcu sa v práčke.

Práčka a sušička od Samsungu si vzájomne rozumejú. Už len vyriešiť, aby sa bielizeň automaticky presunula z jedného zariadenia do druhého

Práčka a sušička od Samsungu si vzájomne rozumejú. Už len vyriešiť, aby sa bielizeň automaticky presunula z jedného zariadenia do druhého, Zdroj: Samsung

Prirodzene, v našom úvodnom článku o inteligentnej domácnosti nemôže chýbať robotický vysávač. Veď je to jej symbol už pár rokov. Na výstave IFA sme videli robotický vysávač Neato D10 v tvare písmena D. Výrobca garantuje, že sa dostane do každého rohu miestnosti. Neato D10 má skutočný HEPA filter, zachytáva až 99,97 % alergénov a prachových častíc už od veľkosti 0,3 mikrónu. Vysávač je pripojený na domácu Wi-Fi sieť a riadi sa pomocou mobilnej aplikácie MyNeato. Vsáva na jedno nabitie batérie až 150 minút, miestnosť mapuje pomocou laserového lúča a dobre si pamätá, kde už povysával. Vysávať pritom dokáže aj v úplnej tme.

Neato D10 by si mal poradiť s každým rohom a dokonale povysávať podlahu

Neato D10 by si mal poradiť s každým rohom a dokonale povysávať podlahu, Zdroj: Neato

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.