Trump bol na sociálnych platformách zablokovaný pred dvoma rokmi.

Bývalý americký prezident Donald Trump sa môže vrátiť na celú trojicu pre neho relevantných sociálnych sietí, teda Twitter, Facebook aj Instagram. Na prvej uvedenej mu jeho pôvodný účet nový šéf siete Elon Musk sprístupnil už dávnejšie, teraz sa pridáva aj spoločnosť Meta, stojaca za Facebookom a Instagramom.

V stredu na svojej oficiálnej stránke oznámila, že Trumpove účty na obidvoch sociálnych sieťach obnoví v najbližších týždňoch. Deje sa tak po viac ako dvoch rokoch od ich suspendácie.

Nick Clegg, prezident spoločnosti Meta pre globálne záležitosti v tejto súvislosti uviedol, že pred dvomi rokmi prijali príslušné rozhodnutie „za extrémnych a veľmi nezvyčajných okolností“. Jeho revízia vraj prišla po posúdení potenciálnych vážnych rizík pre verejnú bezpečnosť. Tvrdí, že príslušné riziko sa už dostatočne zmenšilo.

Bývalý prezident bol na sociálnych sieťach zablokovaný po udalostiach zo 6. januára 2021, keď dav jeho prívržencov násilne vtrhol do budovy amerického Kapitolu v snahe zastaviť vyhlásenie Joea Bidena za víťaza prezidentských volieb a zvrátiť výsledky v prospech Trumpa. V období pred výtržnosťami a počas nich Trump zverejňoval príspevky, v ktorých spochybňoval regulárnosť volieb, svojich stúpencov burcoval k protestom a neskôr útočníkov na Kapitol pochválil.

Rozhodnutie zablokovať Trumpa vtedy odobrila aj dozorná rady firmy Meta, avšak kritizovala spoločnosť za to, že nekonkretizovala, či ide o dočasnú suspendáciu, alebo trvalé zablokovanie. Až následne Meta doplnila, že pôjde o pozastavenie účtov na dva roky s následným novým preskúmaním a zhodnotením situácie.

Meta spolu s oznámením obnovenia Trumpových účtov avizovala, že pridá nové bezpečnostné opatrenia s cieľom zabrániť opakovanému porušovaniu jej pravidiel v budúcnosti. Clegg tvrdí, že ak Trump alebo akýkoľvek iný obnovený účet poruší zásady spoločnosti Meta na Facebooku alebo Instagrame, budú za tieto opakované priestupky nasledovať prísnejšie sankcie.

Rozhodnutie firmy Meta obnoviť Trumpove účty na Facebooku a Instagrame nie je úplným prekvapením, keďže Clegg túto možnosť spomínal už pred necelým polrokom. Nedávno bol Trumpov účet obnovený aj na Twitteri na základe rozhodnutia nového šéfa Elona Muska. Napriek tomu tam zatiaľ Trump nepridal aj jediný nový príspevok, hoci predtým bol Twitter jeho hlavnou komunikačnou platformou.

Zdroj: About.fb.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.