Doom je jedna z hier, ktorá patrí medzi hráčske chuťovky.

Dôvodom, prečo stále žije, je nostalgia fanúšikov. Hre nemožno uprieť prvenstvo v 3D strieľačke z pohľadu prvej osoby. Variácií na túto tému vzniklo množstvo a hra z roku 1993 si prešla rôznymi modifikáciami. Viac či menej absurdnými. Vznikli prerobenia, ktoré sa dali spustiť na chladničkách, kalkulačkách alebo dokonca tehotenských testoch. Web Escapist Magazine poukázal na tvorbu YouTubera Sampersona (Sam Chiet), ktorý vytvoril ďalší variant DOOMu.

Tento raz ide o prerobenie, aby fungoval na Poznámkovom bloku vo Windows. Ako sám uvádza, neupravoval kód tejto aplikácie a ide o skutočný projekt, nielen o falošnú vizualizáciu. Je bežné, že vznikajú rôzne umelecké varianty a to nielen pre hru DOOM, no nie sú hrateľné. Ide o 3D grafiku, ktorú fanúšikovia hier vytvoria a stvárnia po novom starú hru, ako by si ju vedeli na silnejších počítačoch predstaviť dnes.

Je rozhodne zaujímavé vidieť hru v ASCII kóde, pričom Samperson tvrdí, že hra nebola nijako zrýchlená a to, čo vidíte na videu, je skutočnosť. Zároveň v popise videa prisľúbil uvoľnenie hry pre ostatných.

V každom prípade si od povahy tohto projektu myslíme, že program notepad.exe slúži len akýsi zobrazovač dát, ktoré v skutočnosti posiela do jeho rozhrania iná aplikácia. Nateraz iné vysvetlenie nemáme a sme zvedaví, či projekt naozaj vznikne a bude dokončený tak, aby sme si ho mohli vyskúšať aj my ostatní.

Zdroj: Escapist Magazine

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.