Popri falošných SMS z Tatra banky sa teraz objavujú aj emaily od VÚB Banky.

Ide o sezónne aktivity, nie že by tieto podvody predstavovali niečo nové. Cez víkend sa nám do schránky dostal email od spomínanej banky. Faktorov, prečo spozornieť, je hneď niekoľko. Prvým je, že VÚB by nemala mať náš pracovný email. Nech, veď človek nikdy nevie, kde všade ho zadal.

Následne treba ale spozornieť, keďže odosielateľ je emailová adresa s doménou NET. Dojem dôveryhodnosti vyjadruje predmet správy začínajúci sa Fwd. Tieto označenia sa používajú pri preposielaní emailov ďalej alebo Re: ako Reply, teda odpovedaní na email. Vzbudzuje to dojem, že ste niečo v tejto súvislosti riešili a tak vám odosielateľ preposlal správu alebo odpovedal na pôvodne vami poslanú správu.

Naďalej platí to, že si treba overiť stránku v prehliadači. Aj keby mala platný certifikát, nepatril by inštitúcii, ktorou je vaša banka. Ak máte akékoľvek pochybnosti, vždy je najistejší spôsob napísať adresu banky do prehliadača ručne alebo použiť odkaz uložený vo vašich záložkách. V prípade, že banka bude po vás niečo chcieť, budete mať správu aj v internet bankingu.

O podvode začala informovať aj samotná banka. Doplnené 29. 3. 2022

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.