Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pár rokov dozadu to vyzeralo, že sa s hoverboardami roztrhlo vrece.

Mohli ste ich vidieť napríklad v parkoch a so širokým úsmevom sa na nich vozili deti aj dospelí. Nešlo však iba o krátkodobú záležitosť, hoverboardy majú svoje opodstatnenie aj dnes. Viete na akom princípe fungujú a kde všade si nachádzajú svoje uplatnenie?

Za pár rokov, odkedy sa hoverboardy masovo rozšírili medzi ľudí si vyslúžili viacero pomenovaní. Zo všetkých spomeňme najmä označenia ako dvojkolka, balančný skúter či minisegway. Za ich masovým rozšírením je, ale aj veľmi dobrá dostupnosť, ak si pozriete hoverboard cena, zistíte, že vôbec nejde o tak drahú záležitosť. Vidieť niekoho balansovať na dvoch kolesách mohlo vyvolať spočiatku úškrn, no treba uznať, že ide nielen o zaujímavú voľnočasovú aktivitu, ale tiež o celkom praktický spôsob prepravy na kratšie vzdialenosti. Aká technika sa v moderných hoverboardoch skrýva?

HoverboardZdroj: elements.envato.com
Hoverboard

Technika v modernom hoverboarde

Samotný hoverboard ani nie je tak zložitým zariadením. Jeho srdcom sú spravidla dva elektromotory umiestnené buď rovno v kolesách alebo pod telom. To tvorí spojnicu medzi kolesami a vytvára priestor pre nohy. Okrem kolies a batérií je hoverboard vybavený aj systémom gyroskopických senzorov, ktoré neustále snímajú polohu a náklon. Údaje z gyroskopov spracováva riadiaca jednotka a vďaka nej dochádza k želanému pohybu smerom dopredu či dozadu. Keďže hoverboard sa ovláda nakláňaním tela či prenosom hmotnosti (napríklad na jednu nohu), veľa závisí aj od vašej šikovnosti.

Samozrejme, hoverboard môže disponovať aj ďalšou výbavou, ktorá vám zážitok z jazdy ešte vylepší. Zvlášť deti poteší blikajúce osvetlenie či vstavaný bluetooth reproduktor. Hoci by sa mohlo zdať, že hoverboardy sú vhodné akurát tak na chvíľkové vybláznenie či spestrenie prechádzky po parku, nie je to tak. Svoje využitie si nachádzajú aj vo veľkých skladoch, na letiskách či v priemysle, kde je potrebná rýchla preprava jednotlivcov a manévrovanie v užších priestoroch. Takéto hovearboardy majú spravidla robustnejšiu konštrukciu, väčšie kolesá a rovnako tak aj väčšie batérie.

HoverboardZdroj: elements.envato.com
Hoverboard v práci

Zariadenia s elektromotormi si získavajú čoraz väčšiu popularitu a to nehovoríme už iba o hoverboardoch. Zvlášť v mestách už nie sú ničím výnimočným ani elektrické kolobežky, ktoré pritiahnu pozornosť aj svojím nápaditým dizajnom, ako napríklad elektrokoloběžka harley.