Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Aktuálnu situáciu v stavebníctve komplikujú rastúce ceny materiálov. Hoci to nie je problém iba slovenského trhu, naša krajina čelí tiež nedostatku bytov (najmä v hlavnom meste). Ich výstavba sa v tejto situácii ešte viac spomalila, čo problém prehĺbilo. Existuje však riešenie, ktoré môže následky pandémie výrazne zmierniť – digitalizácia.

Rozsah problému v celej Európe je najlepšie vidieť na Nemecku, na ktoré je slovenský priemysel značne naviazaný. Prieskum mníchovského inštitútu Ifo, ktorý zverejnili v máji. ukázal, že v krajine je najväčší nedostatok stavebných materiálov od roku 1991. S včasnými dodávkami materiálov malo problémy takmer 24 percent firiem, ktoré sa na prieskume zúčastnili, pričom dva mesiace predtým to nebolo ani šesť percent.

Najprudšie sa zvýšila cena stavebného dreva, ktoré medziročne vystrelilo až o neuveriteľných 300 %. Ako však informoval Ifo, za nedostatkom dreva sú aj prírodné faktory. To sa však netýka napríklad polystyrénu, ktorý je vedľajším produktom ropy. Spomalenie sveta v dôsledku pandémie v roku 2020 spôsobilo nižšiu cenu vstupnej suroviny, pomaly sa však začal prejavovať nedostatok skladových zásob. Dnes je tak cena polystyrénu vyššia o 50 percent. Výrazne zdraželi aj iné typy plastov, ako aj stavebná oceľ.

Pri oceli sa tiež na chvíľu zastavíme, pretože je to jedna z najväčších položiek pri stavebných projektoch. Zvýšenie jej ceny sa pohybuje v rozmedzí od 70 %  do 110 %. V dôsledku pandemických opatrení bol obmedzený rast jej výroby, navyše stúpli aj ceny železnej rudy. Veľké množstvo ocele tiež spotreboval čínsky stavebný trh. Hoci odborníci predpokladajú, že čínsky dopyt bude klesať v dôsledku obmedzeného dopytu, stabilizáciu cien ocele môžu stavebníci očakávať až ku koncu roka.

Na Slovensku sa v dôsledku týchto udalostí začína predražovať nielen výstavba, ale aj rekonštrukcia. Niektoré firmy, ktorých zástupcovia sa v uplynulých týždňoch vyjadrovali pre viaceré slovenské médiá, hovoria o zvýšení nákladov na materiály až o polovicu oproti minulému roku. Pandémia koronavírusu Covid-19 tak spôsobila problémy v mnohých sektoroch hospodárstva.

Podobné dramatické výkyvy cien vstupných surovín môžu nastávať častejšie, pretože odborníci v budúcnosti očakávajú častejšie pandémie nových chorôb. Na mnohé pritom súčasná úroveň medicíny nemusí stačiť. Otázkou do najbližších mesiacov a rokov teda je, ako stabilizovať náklady a udržať kontrolu nad stavebným projektom.

„Jednou z odpovedí je pokrok v digitalizácii stavebníctva. Hoci sa o nej na Slovensku hovorí už niekoľko rokov, postupuje v našom stavebníctve skôr malými, opatrnými krôčikmi. Zahraničné stavebné spoločnosti však vhodnou aplikáciou softvérových riešení dokážu ušetriť približne 20 percent nákladov, čo do veľkej miery zmierňuje dramatické stúpanie cien,” vysvetľuje Ivan Petráš, odborník na digitalizáciu spoločnosti PlanRadar, ktorá dodáva softvérové riešenie na riadenie stavebných projektov a ich následnú správu.

Zlomové udalosti v ľudských dejinách, ako bola aj nedávna pandémia, so sebou prinášajú aj príležitosti na urýchlenie potrebných zmien. Využije slovenské stavebníctvo takúto unikátnu príležitosť, aby ostalo konkurencieschopné?

Značky: