Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Od nedele 30. 7. 2023 sa rozšíril integrovaný dopravný systém na území Žilinského samosprávneho kraja, ktorého súčasťou sú aj vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). IDS tak pokrýva kompletne 4 okresy: Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Do systému sa zapojilo ďalších 56 obcí.

Zoznam zapojených železničných liniek po rozšírení IDS ŽSK:

  • S1: Žilina – Predmier – Púchov (vlaky kategórie Os a REX) – po zastávku Predmier,
  • S2: Žilina – Čadca – Skalité-Serafínov (vlaky kategórie Os),
  • S21: Čadca – Makov (vlaky kategórie Os),
  • S3: Žilina – Vrútky – Kraľovany – Ružomberok – Liptovský Mikuláš – Važec – Poprad-Tatry (vlaky kategórie Os) – po zastávku Nezbudská Lúčka-Strečno,
  • S4: Žilina – Rajec (vlaky kategórie Os).

IDS v Žilinskom samosprávnom kraji (IDS ŽSK) prináša uľahčenie cestovania v rámci regiónu (na integrovanom území) vďaka jednému prestupnému cestovnému lístku na rôzne druhy verejnej osobnej dopravy.

V ponuke sú predplatné cestovné lístky na 30, 90 a 365 dní, ktoré si cestujúci môžu zakúpiť podľa vybraných zón. Ak už vlastníte dopravnú kartu niektorého zo zapojených dopravcov (ZSSK, SAD Žilina, DPMŽ), predplatné cestovné lístky si môžete zakúpiť aj v ich e-shopoch, napríklad aj u nás à https://predaj.zssk.sk/ids. Po novom sú predplatné cestovné lístky platné aj v spojoch dopravcu ARRIVA Liorbus prechádzajúcich cez integrované územie.

Karty vydané zapojenými dopravcami môžete aj naďalej využívať v rámci IDS ŽSK. To znamená, že ak má cestujúci v súčasnosti viac kariet od rôznych dopravcov, na cestovanie v rámci IDS ŽSK mu stačí už len jedna dopravná karta bez ohľadu na to, v ktorom dopravnom prostriedku sa nachádza.

IDS ŽSK ovplyvnil priaznivo aj cenník verejnej dopravy. Tarifa IDS ŽSK priniesla výrazné zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí budú využívať predplatné cestovné lístky. Deti do 6 rokov cestujú v celom IDS ŽSK bezplatne. Nárok na zľavnené cestovné majú deti od 6 do 16 rokov, žiaci a študenti do 26 rokov veku, seniori, držitelia preukazov ŤZP, ŤZP-S a sprievodcovia ŤZP-S.

Zároveň od spustenia 2. fázy IDS ŽSK, teda od 30. 7., pribudla možnosť zvýhodneného cestovania pre rodiny s deťmi počas víkendov a sviatkov. S jedným základným sieťovým cestovným lístkom (platným 24 alebo 72 hodín) môžu počas víkendov a sviatkov cestovať až dvaja dospelí vrátane max. 3 detí do 16 rokov. S jedným lístkom môžu počas jeho platnosti vykonať neobmedzený počet ciest v celom integrovanom území s využitím všetkých dopravných prostriedkov zapojených dopravcov (vlak, prímestské autobusy, MHD Žilina, KNM alebo Čadca).

Viac informácií o IDS ŽSK, cenách jednorazových i predplatných lístkov a zľavách nájdete tu à https://www.idzk.sk/ alebo na podstránke nášho webu à www.zssk.sk/integrovany-dopravny-system/zilinsky-kraj/.

O 1. etape IDS ZSSK informovala v tlačovej správe www.zssk.sk/aktuality/cestujucim-v-zilinskom-kraji-sa-zefektivnilo-cestovanie-na-vlaky-aj-autobusy-im-staci-jeden-listok/.

Zároveň platí, že u dopravcov zapojených do IDS ŽSK sú platné aj ostatné súčasné cestovné lístky podľa jednotlivých taríf týchto dopravcov, využiteľné len u dopravcu, u ktorého budú zakúpené.

Značky: