Prvý panelák z 3D tlače bol „postavený“ pred rokom v Číne.

3D tlač sa zatiaľ v stavebníctve príliš nevyužíva. Existujú však projekty, ktoré poukazujú na to, že aj takýmto spôsobom sa dá postaviť budova. V Číne pred rokom „vytlačili“ malý panelák, v Dubaji v týchto dňoch ukázali prvú kancelársku budovu. V oboch prípadoch sa využila 3D tlač.

V prípade Dubaja bol projekt predstavený pred rokom v júni. Projekt mal byť dôkazom toho, že Spojené arabské emiráty sú oddané inováciám a patria medzi lídrov v 3D tlači. Kancelárska budova bola vytlačená vrstva po vrstve, rovnako ako v prípade ostatných objektov z 3D tlače. Tlač trvala 17 dní a budova s rozlohou 250 metrov štvorcových je vyrobená zo špeciálnej cementovej zmesi. Obvykle sa ako náplň pri 3D tlači využíva plast.

Náklady na výrobu vyčíslili na 140 tisíc dolárov. V tejto sume nie je zahrnuté vybavenie kancelárie a vonkajšie úpravy. Bez ohľadu na to, náklady sú polovičné v porovnaní s tradičnou stavbou takejto budovy.

Zdroj: CNET

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit