Vyhľadávač dosiahol v roku 2021 rekord, je to už ďalší rekordný rok.

V prepočte na čísla je to 34,5 miliardy vyhľadávaní k 24. decembru 2021. Niet sa čomu čudovať. Google, ak zostaneme pri nazvime to tradičnom vyhľadávači, sleduje používateľov viac, ako by bolo potrebné. O tom sa dá polemizovať a vďaka dátam, ktoré o nás Google zbiera, poskytuje aj nadštandardné služby. To mu nemožno uprieť a mnohým nám každý deň pomáhajú. Web ghacks.net informoval o jednotlivých nárastoch tohto svetového vyhľadávača.

V roku 2015 to bolo 3,1 miliardy, v roku 2018 už takmer trojnásobok. Podstatné je to, že vyhľadávač vás nesleduje a tak predstavuje podstatne bezpečnejšiu a súkromnejšiu alternatívu. Nesleduje vás v súkromnom režime prehliadania ani na bežnej karte prehliadača. Nedá sa vyslovene povedať, že Google treba prestať používať, avšak DuckDuckGo je naozaj viac ako alternatíva. Server StatCounter umiestnil tento vyhľadávač na šiestu pozíciu v celosvetovom rebríčku. Google je zatiaľ jednotka. Yandex a Baidu majú aj vo svete internetu geografické limity a tak je pravdepodobné, že by ich mohol práve DuckDuckGo predbehnúť a vyšplhať sa na priečku využívania ešte vyššie.

Rovnomenná firma chce spustiť bezpečný prehliadač pre Windows a macOS, na systéme Android aj iOS môžete tento prehliadač s vyhľadávačom už používať. Zážitok z vyhľadávania na internete je podobný tomu na Google alebo Bing. Narazíte na niektoré detaily v podobe špecializovaných funkcií a wedgetov, ktoré sa pri špecifických slovách zobrazia. Už teraz ale môžete využívať vyhľadávač ako kalkulačku, zobrazovač počasia alebo prevodník mien či jednotiek. Za posledné roky sa zlepšilo vyhľadávanie obrázkov.

Nárast vyhľadávania cez DuckDuckGo

Zdroj: ghacks.net, Bleeping Computer

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.